2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Flamand kulturális körkép – Futurspektiv2 Fesztivál

5 min read
<span class="inline inline-left"><a href="/node/43954"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/b%20(2)15.thumbnail.JPG" border="0" width="68" height="100" /></a></span>  <p>Az Európai Unió belga elnöksége, s a közelgő magyar elnökség alkalmából,  a Flamand Kormány és Budapest jelentős művészeti központjainak kezdeményezésére, immár másodszor rendezik meg <strong><em>2010. október 10-19. között</em></strong>  Budapesten a flamand kultúra átfogó bemutatóját.  

 

Az Európai Unió belga elnöksége, s a közelgő magyar elnökség alkalmából,  a Flamand Kormány és Budapest jelentős művészeti központjainak kezdeményezésére, immár másodszor rendezik meg 2010. október 10-19. között  Budapesten a flamand kultúra átfogó bemutatóját.  

 

Az Európai Unió belga elnöksége, s a közelgő magyar elnökség alkalmából,  a Flamand Kormány és Budapest jelentős művészeti központjainak kezdeményezésére, immár másodszor rendezik meg 2010. október 10-19. között  Budapesten a flamand kultúra átfogó bemutatóját.  

Nyugat-Európa élenjáró kulturális centrumai, Atwerpen, Brugge, Gent, Mechelen és Leuven pezsgő kulturális alkotói közegébe nyerhetünk betekintést a rendezvénysor 9 napja alatt;  ahol a németalföldi klasszikus és mai könnyűzenén, kortárs táncon és színházon túl a vizuális művészetek és a kortárs flamand irodalom is bemutatkozik fővárosunkban. A fesztivál szervezői ígérik; egy hét alatt átfogó képet kaphatunk Flandria kultúrájának jelenlegi irányzatairól.  A fesztivál sokszínűségéhez igazodva, változatos budapesti helyszínek adnak otthont a produkcióknak. Ezek, ill. az információk forrásai:

a Trafó-Kortárs Művészetek Háza,  http://www.trafo.hu/

a Merlin Színház-UH Fest,  http://www.fest2010.uh.hu/

az ELTE Néderlandisztika Tanszék,  www.btk.elte.hu/min.neder.aspxhttp://www.gondolatkiado.hu/

a Szent István Bazilika,  http://www.filharmoniabp.hu/

a Lumen Galéria,  http://www.photolumen.hu/

a Thális Színház,  http://www.thalia.hu/

a SÍN Kulturális Központ,  http://www.sinarts.org/

és az  A38 Hajó,  http://www.a38.hu/

Andre Hebbelinck, a fesztivál főszervezője, a Flamand Kormány Magyarországi Képviseletében az esemény tájékoztatóján elmondta, az elmúlt évi sikeres rendezvény után már sorozatban gondolkodnak. Így kerül sor az idei második rendezvénysorozatra, melynek alcíme:  Physical+Digital (Valódi + Virtuális), mely megjelölés

a XXI. századi kultúrában már alapvetőnek számító elektronikus és on-line irányzatok, eszközök és a hagyományos, kézzel fogható,  „fizikai" művészet együttélésére utal.

A szervező autentikus információjából leszűrhető;  a nagymultú flamand kultúra Belgiumban jelenleg a differenciálódás időszakát éli, önazonosságát fogalmazza újra, erről is kapunk képet a rendezvénysoron.

Adalék: 

az 1400-as évek végén Agricola a nemesek számára ófrancia nyelven, a közrendűeknek flamandul, a szakrális események számára latinul fogalmazott…

A közelmúlt, ezen belül Kelet-Európa a témája két izgalmas programnak:

a Nobel-díjas orosz író, a Szovjetunióból emigrált Joszif Brodszkij  költészetét eleveníti fel a Trafóban október 10-én  Kris Defoort  zongorista és  Dirk Roofthooft  színész közös produkciója,

http://www.krisdefoort.com/ , http://www.lod.be/

Annemie Augustijns  fotókiállítása pedig a keleti blokk országainak atmoszféráját, a velünk élő múltat boncolgatja

(a kiállítás október 11-én nyílik a Lumen Galériában, s november 1-ig tekinthető me).

A világhírű historikus együttes, a  Capilla Flamenca  Németalföld régmúltjába ás le:  október 14-i koncertje a franko-flamand polifónia egyik legjelentősebb mestere,  Alexander Agricola (1446-1506) előtt tiszteleg a Szent István Bazilikában,  http://www.capilla.be/ .

A kortárs táncművészet két előadással képviselteti magát a programban:

az építészként is működő  Kris Verdonck  és társulata az  A Two Dogs Company lélegzetelállító produkcióban járja körül szabadság és függőség kérdéskörét,  a levegőben bábuként lógó és mozgó táncosok közreműködésével (október 12-én és 13-án a Thália Színházban, a Trafóval és a BÖF-fel közös szervezésben), http://www.atwodogscompany.org/ .

A zseniális táncos koreográfus  Marc Vanrunxt   a lengyel kortárs zeneszerző, Krzysztof Penderecki egyik megrázó művére építi vízióját (október 19-én a SÍN Kulturális Központban),  http://www.kunst-werk.be/ .

A fesztivál erős könnyűzenei felhozatalának képviseletében közös koncerten lép fel a jazz és világzene határán mozgó  Aka Moon  trió (az afrikai Baba Sissokóval kiegészülve), http://www.akamoon.com/ ,

ill. Európa talán legintenzívebb big bandje, a Flat Earth Society  (október 16-án a Trafóban), amelyet a magyar közönség már korábban is nagy érdeklődéssel fogadott,  http://www.fes.be/ .

Koncertet ad a  20. század eleji rajzfilmhős alteregójaként működő gitárguru, Ignatz  (október 10-én a Merlin Színházban/UH Fest),   http://www.ignatz.be/http://www.fest2010.uh.hu/ ,

ill. a flamand rock-szcéna exponált együttese, a Triggerfinger (október 14-én az A38 Hajón), http://www.triggerfinger.net/ .

Október 16-án az A38 Hajón  mutatkozik be a legjelentősebb antwerpeni elektronikus zenei fesztivál,

a Laundry Day: Dr.Lektroluv  furcsa zöld elektro-technója,  http://www.laundryday.be/

a Mumbai Science finoman beizzító indie-trance-e,

ill. a Gtronic  trash-technója.

Az európai népek együttélését, az európai kultúra egymásba szőtt gazdag szövetét jeleníti meg legújabb regényében korosztályának meghatározó flamand írója,  Koen Peeters,  akinek Nagy Európai Regény című kötete a fesztivál idején jelenik meg magyarul (holland-magyar nyelvű könyvbemutató lesz a szerző jelenlétében október 18-án 15 órától az ELTE-n, a Rákóczi út 5. IV. em. alatt).

http://www.futurspektiv.hu/

A program olvasható még  a Facebookon is, ahol a Futurspektiv2  mottójához illeszkedő digitális-közösségi élményben is részesülhetünk Flandriáról.

Harmat Lajos

Foto:Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük