2014. augusztus 13-19. között rendezik meg az V. Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált (Kaposfestet).

 

2014. augusztus 13-19. között rendezik meg az V. Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált (Kaposfestet).

 

A rendezvény minden évben különböző módon vegyíti a művészeti ágakat.

Idén a színjátszás kap kiemelten fontos szerepet olyan művészek közreműködésével, mint Hegedűs D. Géza, Bálint András, Bede Sarolta, Gyulai Júlia, Wunderlich József és Lukáts Andor, aki most rendezőként mutatkozik be.

 

A fesztivál nyitónapján, augusztus 13-án a 19 órakor kezdődő koncerten Igor Stravinszkij A katona történetét adják elő a hazai és a világ kiváló zenészei. A darabot 2011-ben Kokas Katalin művészeti vezető már színpadra állította; akkor Kulka János narrálásában hangzott el. 2014-ben Lukáts Andor rendezésében Gyulai Júlia, Wunderlich József és Bede Sarolta varázsolják a Szívárvány Kultúrpalota színpadára a darabot.

„Igor Sztravinszkij A katona története című – cseppet sem könnyű – darabja például nem úgy hangzott el, ahogyan szokott. ,,Megengedtük magunknak, hogy meghúzzuk az egy óra tíz perces darabot. Kocsis Zoltánnal, Mácsai Pállal, Lackfi Jánossal összeültünk, és eldöntöttük, mennyi legyen az a maximális műsoridő, milyen legyen az az előadás-szerkezet, amelyet 'helyénvaló' a fesztiválközönség elé tárni. Mácsai őrült sokat dolgozott a szöveg rövidítésén, míg végül megszületett az a változat, amelyet Magyarországon, koncertteremben először adtak elő így" – tudtuk meg a fesztiváligazgatótól." (2011)

 

Augusztus 15-én a 19 órakor különleges koncerten vehetnek részt azok, akik a Kossuth utcai Református templomba váltanak jegyet, hiszen az Úrhatnám polgár két változatát is előadáják a klasszikus zenei művészek. Először Jean-Baptiste Lully eredeti művét, majd Richard Strauss átiratát narrálja Hegedűs D. Géza és fiatal színésztársai.

 

Augusztus 17-én, az esti koncerten három különböző Kreutzer-szonátát hallgathatnak meg az érdeklődők;  Leoš Janáček I. vonósnégyes, Ludwig van Beethoven A-dúr hegedű-zongora szonáta, op. 47 darabjait és Tolsztoj Kreutzer-szonáta című elbeszélését Bálint András narrálásában.

 

A fesztivál idején a napi két klasszikus zenei koncert mellett, az olasz és a hungarikumok tematikus napján is részt vehetnek az érdeklődők. Az olasz nap Kaposvárja a zenén át a gasztronómiáig bezárólag az itáliai kultúrát hivatott bemutatni; a hungarikumok napján a délelőtti koncertnek pedig a Kassai Lovasfarm ad otthont, ahol a maga is hungarikumnak számító Kassai Lajos látja vendégül a látogatókat.

 

A kiegészítő programok között találjuk a Ricchi e Poveri koncertet, (lásd: http://euroastra.hu/node/81874) a Vaszary Képtár kiállítását, (lásd: http://euroastra.hu/node/82031) és a Vicolo étterem gasztronómiai túráit.

 

2014. augusztus 13-19.

V. Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

Kaposfest

 

http://www.kaposfest.hu/hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük