A hónap első hetének végén egyedi kiállítással, romantikus vígjátékkal – a Kecskeméti Katona József Színház vendégjátékával – és Dalnokklubbal várja látogatóit.

 

A hónap első hetének végén egyedi kiállítással, romantikus vígjátékkal – a Kecskeméti Katona József Színház vendégjátékával – és Dalnokklubbal várja látogatóit.

 

3 nap és 3 érdekes program:

2014. február 7. péntek – 2014. február 28. péntek

Analóg – fotókiállítás

Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Fotóművészeti tagozatának kiállítása

Kiállító fotóművészek:

Baricz Katalin, Benkő Imre, Chochol Károly, Gál András, Hupján Attila, Izápi Laura, Kerekes Zsuzsa, Kurdi Zoltán, Rákoskerti László, Simon Csilla, Tulok András, Vajda János

 

„Analóg: hasonló; valami más valamivel bizonyos lényegi szempontból azonos nemű; természetes, materiálisan következetes összefüggés, megfelelés áll fenn.

Az analóg meghatározás a digitális képrögzítés elterjedése óta növekvő hangsúlyt kap a fotográfiában. Nem igen használtuk ezt a szót a megelőző másfél évszázad alatt, pedig a fotográfiai képalkotás technikája még pár évtizeddel ezelőtt is a legevidensebb módon analóg volt.

De hol van az már! Hovatovább nosztalgiánk ébred azok iránt a képrögzítő és képkidolgozó eljárások iránt, amelyek képesek voltak teret adni a fényérzékeny anyagok természetes és spontán reakcióiban fogant kémiai mikro-meséknek, amelyek a képkészítés egyszeri, kézműves voltának érzését sugallták.

Ha átpártoltál a digitális technikához, vagy egyenesen bele születtél, akkor talán nem is tudod, mit kellene a fényre érzékenyített filmemulzióra exponálnod. Nincs sötétkamrád, laborlámpád, nincs előhívó tankod, nincsenek vegyszeres tálaid, nem tudod, hol lehet fixírt vásárolni, miből kell előhívót keverni. Nincs nagyítógéped, nem tudod, mire szolgál a lábazatrögzítő csavar, a takaró lamella meg a nagyító optikán a rekeszelés. Nincs gyakorlatod, hogyan lehet a negatív kockában a pozitív képet előre látni, nem tudod, mit tud és mit nem tud a fotópapír, s mi mindent lehet belőle kicsalni. Hogy nincs szárítód, az még csak hagyján, de neked már kellő türelmed sincs.

A kiállított képeken a mai valóság jelenik meg. Az analóg fotográfiának elkötelezett fotós is a mában él, a mai valóságot látja, de azt a klasszikusnak mondott kémiai technikával rögzítette filmre. Kópiái vegyszeres kidolgozással készültek el – talán még a vegyszerekben is maga pancsolt… „ (Dozvald János)

A kiállítás megvalósítását az NKA támogatta.

A belépés díjtalan.

 

2014. február 8. szombat 19.00

Bernard Slade – Stan Daniels: Jövőre veled itt! – romantikus vígjáték két részben

Kecskeméti Katona József Színház vendégjátéka

Doris: Danyi Judit

George: Hegedűs Zoltán

Rendező: Szerednyey Béla

 

Doris és George – egy rostélyosnak köszönhetően – egymás mellett ébrednek 1951 februárjának egyik kellemes reggelén. Az együtt töltött éjszaka után George-nak bűntudata támad, hiszen a felesége otthon várja; majd nem sokkal később Dorist keríti hatalmába a lelkiismeret-furdalás, hiszen a férje otthon várja… Elszakadni egymástól azonban nem is olyan egyszerű. Így hát megegyeznek, hogy minden évben ugyanazon a napon újra találkoznak egymással; és ettől kezdve történjen velük bármi, családi örömhír vagy tragédia, ők mindig ott lesznek egymásnak – egy évben egyszer. „Látják" felnőni egymás gyerekeit, esetenként megmentik párjuk házasságát; mi pedig látjuk őket felnőni, változni, megöregedni, veszekedni vagy összebújni. Figyelhetjük őket 25 éven át egy kis szállodai szobában, amelyben megállt az idő, és ahová a szerelmesek vissza-visszatérnek, hogy boldogan éljenek, amíg…?

Bernard Slade 1975-ben írt színdarabját – a színházak meghódítása után – 1978-ban filmre is vitték: a sikeres mű négy Oscar-jelölést gyűjtött be, és azóta is minden idők egyik legjobb romantikus alkotásaként tartják számon. A kétszereplős mű igazi jutalomjáték: a kecskeméti stúdió-előadásban a Danyi Judit-Hegedűs Zoltán művészházaspár önfeledt játékát figyelhetjük – az előadás rendezője Szerednyey Béla.

Jegyár: 2600 Ft

 

2014. február 9. vasárnap 19.00 – Dalnokklub

Versek, dallamok, gondolatok

Házigazda: a Radványi – Balog – Borzsák trió

Vendég: Andrejszki Judit és Pejtsik Péter

 

Andrejszki Judit a magyar régizenei élet emblematikus alakja. Orgona szakon végzett Lehotka Gábor orgonaművész tanítványaként. A barokk éneklés technikáját Lengyelországban M. Bornus-Szczycinski kontratenor tanítványaként sajátította el. A varsói tartózkodást külföldi kurzusok követték: Ausztriában, Londonban és Hollandiában neves tanároknál mélyíthette el continuójáték- és historikus- előadásmódbeli tudását.

A Magyarországon megrendezett nemzetközi barokk énekverseny különdíjasaként különös hangsúlyt fektet a magyar régizene bemutatására és megismertetésére. 1987 óta énekese és csemballistája a számos lemezt kiadott Musica Profana régizene együttesnek, akikkel a magyar kultúra követeiként bejárták egész Európát. Tagja a Corvina Consort énekegyüttesnek is. Közreműködik – hangszeres és énekes szólistaként – Magyarország legkiemelkedőbb kamarazenei és énekegyütteseinek lemezén, többször tartott ének mesterkurzust.

 

Pejtsik Péter sokoldalú zenészegyéniség: zeneszerző, hangszerelő, előadó, karmester. Hangszerei: cselló, basszusgitár, hegedű, ének.

Számos stílusban otthonos. Csellistaként indult, de klasszikus zenei neveltetése mellett jártasságot szerzett a mai zenei köznyelvet alkotó számos irányzatban, s gyakran dolgozik együtt azok jelentős honi és világhírű képviselőivel. Saját zenekarával, az After Crying-gal, amelynek alapítása óta (immár 20 éve) folyamatosan tagja, e forrásokat és hatásokat szintézisként összefoglalóan mutatja be.

Önálló szerzőként is e szintézisre törekszik. Zeneszerzőként kamara- és zenekari műveket, színházi és filmzenéket jegyez. Az utóbbi időben gyakran komponál vagy hangszerel olyan nemzetközi megrendelők számára, mint a BBC, az Eurodisney, vagy a Real World Records, ahol az utóbbi években számos album és filmzene elkészítésében vett részt. Így például Peter Gabriellel, Richard Evans-szal és David Rhodes-szal közösen írt zenét a „Sea Monsters" című National Geographic IMAX filmhez.

Itthon a legkeresettebb hangszerelők egyike; szimfonikus munkái hallhatók többek között Ákos, a Crystal, Kasza Tibor, Balázs Fecó és a Bon-Bon albumain. A „Torzók" c. filmhez az After Crying tagjaival írt zenéje a 2002-es Berlini Filmfesztiválon ‘Special Prix Europe' díjat nyert, és Oscar-ra jelölték. Legutóbbi magyarországi munkája: kísérőzene és dalok Shakespeare „Ahogy tetszik" c. darabjához, a budapesti József Attila színház számára.

Jegyár: 700 Ft.

 

Klebelsberg Kultúrkúria

1028 Budapest, Templom u. 2-10.

 

www.kulturkuria.hu

 

Lantai József