2013. február 22-e a Kocsonyafesztivál hivatalos megnyitása, de itt is lesz nulladik nap. Igaz, ekkor kiállítást nyitnak, de mellette már kocsonyázhatnak, borozhatnak a vendégek. A három nap talán kevés is lesz a miskolci mellett a vendégkocsonyák végigkóstolására. Kocsonyák remegjetek!

 

 2013. február 22-e a Kocsonyafesztivál hivatalos megnyitása, de itt is lesz nulladik nap. Igaz, ekkor kiállítást nyitnak, de mellette már kocsonyázhatnak, borozhatnak a vendégek. A három nap talán kevés is lesz a miskolci mellett a vendégkocsonyák végigkóstolására. Kocsonyák remegjetek!

 

A 13. Kocsonyafesztivál nulladik napján, február 21-én, csütörtökön tárlat nyílik a Megyebíró Étteremben a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Kolontárról és a Magyar Posta Embermentők című, tizenkilenc nagyméretű tablón elhelyezett bélyegeiből. Az emberi segítőkészség, a humanitás, a lélek ereje és a közösségi összefogás előtt tisztelegnek a kiállítással, hiszen a fesztivál szervezőinek is az a szándéka, hogy hidat verjenek lélektől lélekig, a gasztroélmények mellett a zene és a tánc, e két, szavakon túli nyelv segítségével. Ugyanekkor mutatják be a Kassa-bélyegblokkot, amelyet itt mutatnak be először a nagyközönségnek.

 

A reménytelenségtől a megújulásig című, a vörösiszappal folytatott küzdelemről szóló könyvből – jótékonysági célra – ötszáz példányt ajánlott föl a Vidékfejlesztési Minisztérium a fesztiválnak. A könyv a kiállítás helyszínén megvásárolható.

A kultúra megértése a megértés kultúráját hozhatja el. (Rózsa Edit)

 

Péterffy Gábor, a Magyar Posta bélyegüzletágának igazgatója elmondta:     

„A tizenkilenc nagyméretű tablóból álló kiállítás a Budapesti Bélyegmúzeum világon egyedülálló gyűjteményéből állt össze, és a cselekvő humanizmus, a konkrét életveszélyben lévők mentésében hősiesen helytálló embereknek állít emléket. A különleges bélyegkiállítás 2012-ben a Raoul Wallenberg év alkalmából a Budapesti Bélyegmúzeumban volt először látható, de a tavaly júniusban megrendezett CODE – Demokrácia és emberi jogok konferencia budapesti helyszínén is nagy sikerrel szerepelt."

 

Péterffy Gábor és Rózsa Edit alapító, fesztiváligazgató tájékoztatása szerint a Kocsonyafesztiválnak az idén megjelennek a személyes bélyegei, amelyeket a fesztivál postáján vásárolhatnak meg a látogatók. A Magyar Posta bélyegüzletága dekoratív pecsétet is tervezett a fesztiválnak, amelyet a Kocsonya-passportra ütnek majd rá. A patinás avasi pincesorra ugyanis különleges útlevéllel léphetnek a vendégek, akik fogyasztás után megkapják a pecsétet a passportjukra, majd az út végén hitelesítik azt. A végállomáson nem marad el a kellemes meglepetés sem.

 

A Kocsonyafesztivál közigazgatásának tehát lesz postája, rendőrőrse, útlevélirodája, hivatalos békaajándék boltja a Kazinczy u. 28.-ban, ahol nem csak munkaruhákat vásárolhat a látogató.

Mindemellett a fesztivál saját áruházában a Meal-Trade kft biztosítja, hogy a vendéglátóhelyek, árusok mindig minőségi utánpótlást kaphassanak, hogy a vendégeket maradéktalanul, magas színvonalon kiszolgálhassák.

Turisztikai Központ is nyílik, ahol a Magyar Turizmus Zrt Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága ajánlja a régió látnivalóit a betérőknek.

 

A fesztivál piacán a nagysikerű Vidék Mustra a vidék eredeti ízeit, áruit találják és vásárolhatják meg a vendégek. Pálinkaházukban a Bestillo kitűnő, díjnyertes, gönci nedűit kóstolhatják meg, közük a som- és birsfőzetet.

A Kocsonyafesztivál hivatalos borát, a Borboltban, a Lelkibéke standján ízlelgethetik.

Az Almagyar -Érseki -Szőlőbirtok száraz vörösét kortyolgatva valóban megnyugszik a zaklatott lélek. A Fesztivál Kulturális Centruma a Helynekem, Kiállítási Központja a Megyebíró étterem, Televíziója az Irány Tv, és közösségi rádiója az FM1 Rádió Miskolc.

 

Szombaton, a Művészetek Háza melletti színpadon a szlovák Chiki Liki Tu-A, a Mango Molas, a Silvayovci és a Lukáš Oravec Quartet tagjai a nagyszínpadon, illetve a hazaiak képviseletében a Tücsök Zenekar a Városház téren teremti meg a hamisítatlan kocsonyafesztiváli hangulatot.

A Maszkura és a Tücsökraj szintén 23-án, a Művészetek Háza melletti színpadon lép föl, a ráhangolódásról a Green Beetz gondoskodik. Este a Belga csinálja a bulit.

Pénteken ugyancsak az Uitzon őrjíti a rajongókat a lokálpatrióták és a Diósgyőr-szurkolók kedvence, a Bíborszél, és 22-én játszik a Paddy and the Rats is. Nagy eséllyel feldobja a fesztivál napjait a Balkan Fanatik koncert-sorozata. Csütörtökön, a nulladik napon viszont elsőként a Compact Disco csap a húrok közé a Helynekemben.

 

Színes programkínálattal várja a közönséget az idei rendezvény:

 

Föllép több mint 130 miskolci táncos, 25 miskolci népzenész. Muzsikál a Számadó, az Agyagbanda, a Rézdudások, lesz falusi rezesbanda, kikiáltók, ugró óriásbéka, sokszor végigvonul a forgatagon Brecus Hungaricus Hungarikum és Hungarika. A Brecus feltűnt a budapesti tájékoztatón is, ahol jégre vitték, de kitűnően viselte.

A fesztiválon 50 miskolci rockzenész játszik, 80 nyugdíjas felvonuló és önkéntes vállal szerepet, 120 úszó gyerek érkezik az országból a békaúszóversenyre és amerikai-foci bemutatót tart a miskolci Steelers csapata, kassai focistákkal közösen.

Megtalálhatjuk majd a Nautilus Klaszter biopiacát 30 árussal és eljön 25 zöld szervezet. A Holdam Egyesület háromnapos programmal várja a vendégeket, a Szimbiózis Alapítvány is sátrat állít, megismerhetik az Ökojurtát, valamint most is lesz Szívriadó Klub.

Négy földrész madarait csodálhatjuk meg a Lévay Református Gimnáziumban, ahol több mint 100 különleges madarat állítanak ki.

Prémium gastro – Shef parádé, nyolc híres, magyar shef főz a Zips-ben. Kóstolhatunk több mint 100 féle bort. A Libri könyvesboltban Autószerelő és a krumplisütő címmel Balázsovits Lajos és Sztankay Ádám beszélgetését láthatjuk-hallhatjuk.

A Géniusban Márai könyvszalon nyílik. A MÜHA-ban vasárnap a kassai Thália Színház előadásában nézhetjük meg Márai: A gyertyák csonkig égnek című darabját. Emellett lesz Bálaszínház, különleges Lenkey – kiállítás a Parti-túra keretében, és Csernus Imre az önismeretről beszél majd a Lelkibéke színpadán. Kutyás programok szórakoztatják a nagyérdeműt, és kipróbálhatjuk a lovasterápia hatásait.

4 színpad lesz:

Kassa-Miskolc színpad – MÜHA

Bestillo színpad – Erzsébet fürdő mögött

Lelkibéke színpad – Városháza- megyeháza

Vajtó élményszínpad – Erzsébet tér

 

Február 13-án lezárult a Kocsonyatőzsde akciója. Az idén is sikeres volt az Első Miskolci Kocsonyatőzsde akciója. Annak ellenére, hogy még csak tavaly ismerkedtek meg a vendéglátóipar szereplői a kocsonyatőzsde működésével, a mostani, második alkalommal már otthonosan érezték magukat a „parketten".

Nagyon fontos, hogy a keresleti és a kínálati oldalon állókat összehozzák egymással, hogy az árut eladó és a nagy tételben vásárló találkozzon. Így a vevőknek alkalmuk nyílik arra, hogy az ár-érték arányt figyelembe véve a legjobb és még megfizethető készítményt rendeljék meg. Komoly tételekről van szó, hiszen a fesztiválra 250-300 ezer vendéget várnak, akiknek a többsége szereti a kocsonyát – fejtegette Rózsa Edit alapító-tulajdonos, a Kocsonyatőzsde ötletgazdája. Bár pontos adataik nincsenek, de megfigyelők szerint körülbelül 45-50 ezer tányérnyi fogy belőle.

A fesztivál széles kínálatában kitüntetett helyet kap a vendégkocsonyák mellett a híres miskolci kocsonya. A lezárult tőzsdén a legnagyobbak vállalták a megmérettetést:
a Bormúzeum, a Kandik és társa hidegkonyha, a Diósgyőri Party-Service Kft és a Megyebíró étterem. A vevők végigkóstolták a hagyományos alapanyagokból, aztán a füstölt húsból, a harcsából készülteket, a tojásosan és a magyarosan főzötteket.
Egyelőre nem nyilvános, milyen mennyiségben rendelnek és melyik konyha készítményét találták a legfinomabbnak a vendéglátósok. Annyi kiszivárgott, hogy az egyik kocsonya szinte kivétel nélkül mindenkinek nagyon ízlett. A fesztiválra érkezők akkor járnak jól, ha ebből kerül a legtöbb a pultokra.

Majd kiderül, ha megkóstolják.

 

http://www.kocsonyafesztival.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük