A közös szlovák-magyar Világörökség beadvány címlapjaA közös szlovák-magyar Világörökség beadvány címlapja 

Az Európai Kulturális Örökség Napjai  rendezvények Komárom városát és nevezetes helyét, a Monostori Erődöt is a látogatók érdeklődésének figyelmébe ajánlották.

A közös szlovák-magyar Világörökség beadvány címlapjaA közös szlovák-magyar Világörökség beadvány címlapja 

Az Európai Kulturális Örökség Napjai  rendezvények Komárom városát és nevezetes helyét, a Monostori Erődöt is a látogatók érdeklődésének figyelmébe ajánlották.

Közép-Európa legnagyobb épen maradt erődrendszere a Duna két partján áll Komáromban, jelölték a Világörökség listájára vételre is.  Három nagy létesítményből tevődik össze, a Monostori-, Igmándi- és a Csillag Erődből.

A XIX. század legfejlettebb haditechnikai elvei alapján épültek, klasszicista stílusban, gondosan faragott kövekből a védfalak, bástyák, lőporraktárak, kiképzőtermek, földsáncok és lő-dombok, a földalatti kazamata- és folyosórendszerek, a hatalmas körbezárt udvarok, melyek sok ezer katonát tudtak magukba fogadni.

A lőoktatóterem - falfestmenyeit most állították helyreA lőoktatóterem – falfestmenyeit most állították helyreÉvszázadokon át szolgált kiképző központként, komoly harcokra nem került sor bevételére, rendkívül jól védhető kialakítása miatt is.  Tűzereje és nagy gonddal kialakított felépítése egészen a korszerű robbanó-lövedékek elterjedéséig bevehetetlenné tette, a „Duna Gibraltárja" uralta a környéket, biztosította Bécs védelmét a dél felől indított esetleges vízi támadók ellen is.  Napóleon Bécs elleni támadásakor az egész császári udvar ide menekült, a szabadságharcban Klapka György emlékezetes módon tette a magyar szabadság utolsó menedékévé.

1945-től a Monostori erődöt a szovjet csapatok fegyverraktárként használták, nem csoda, hogy a nyugati rakéták célpont-listáján is szerepelt annak idején.

A szovjet csapatok állomásozása megpróbáltatást jelentett az erődnek, kivonulásuk óta folynak a helyreállítási munkák. Ma a földdel fedett, rejtőzködő kialakítású különleges erődrendszer erőd- és hadtörténeti kiállítással, sütőipari emléktárral, római kori kőtárral, színes kulturális és sport-eseményekkel, művészeti és hagyományőrző kiállításokkal várja látogatóit, ezek sorába illeszkedett az Európai Örökség napjainak sora is.

Az erőd korabeli tervrajzaAz erőd korabeli tervrajzaA Monostori Erőd forgalmas időket élt  meg a legutóbbi napokban, az Örökség Napjai eseményein kívül több kapcsolódó konferencia és rendezvény, program-esemény egyidejű színtere volt, a szeptember 15-i HIRES KOMÁROM történelmi játék kezdésének időpontja is csúszást szenvedett emiatt, de végül is sor került a Történelmi hétpróba  eseményeire, látványos kosztümös „csata" megelevenítésével.  Az élő történelemóra monarchia korabeli események rekonstrukcióját idézte.

Az óratoronyAz óratoronyMaguk a látogatók is bekapcsolódhattak a megidézett történelmi helyszíneken folyó tevékenységekbe, próbára tehették magukat, hogyan állták volna meg a helyüket a régi korokban.  Az erőd vezetése emellett elindította szokásos vezetett túráit is a látogatók számára, bemutatva a létesítmény Európában is egyedi érdekességű látnivalóit, nem kevés történeti tanulsággal szolgálva. 

A csata (Képünk 2006-ban tartoptt csatán készült)Az erődök látogatása egyébként a város további múzeumainak, jóhírű termálfürdőjének, valamint az Észak-Komárom címen emlegetett szlovákiai Rév-Komárom erődjeinek és történelmi belvárosának megtekintésével egészíthető ki.  A szlovák-magyar határon, a Duna mellett fekvő, Budapesttől 100 kilométerre fekvő város a Komárom-Bábolna kistérség központja, csaknem 20 ezer lakossal.  Nemzetközileg frekventált fekvése és adottságai további idegenforgalmi fejlődést jelezhetnek. Vasútállomása a helyiérdekű, belföldi és nemzetközi forgalom jelentős pontja, áthalad rajta például a Tatabánya-Bécs között közlekedő Euro-régiós gyorsvonat is. 

(A krónikás megjegyzése:  az állomás mosdója nem méltó a városhoz, kerülése ajánlott….)

http://www.fort-monostor.hu/index.php

http://www.komarom.hu/

http://www.komturist.hu/

http://www.var-webaruhaz.hu/katalogus.htm

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük