2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Kormányszóvivõi Iroda közleménye: Lezárult a miniszter által kezdeményezett vizsgálat

2 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/114"><img class="image thumbnail" src="/files/images/16073.thumbnail_0.jpg" border="0" alt="Magyar Köztársaság cimere" title="Magyar Köztársaság cimere" width="58" height="100" /></a></span> A Kormányszóvivõi Iroda a mai napon közleményt adott ki, amelyben törvényesnek, de szakszerûtlennek nevezi azta vizsgálatot, amikor a közelmûltban a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai újsagírókat kerestek fel ( az érintettek és az ujságíró társadalom szerint zaklattak) lakásukon.  A közleményt az alábbiakban szószerint idézzük:

  A Kormányszóvivõi Iroda a mai napon közleményt adott ki, amelyben törvényesnek, de szakszerûtlennek nevezi azta vizsgálatot, amikor a közelmûltban a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai újsagírókat kerestek fel ( az érintettek és az ujságíró társadalom szerint zaklattak) lakásukon.  A közleményt az alábbiakban szószerint idézzük:

  A Kormányszóvivõi Iroda a mai napon közleményt adott ki, amelyben törvényesnek, de szakszerûtlennek nevezi azta vizsgálatot, amikor a közelmûltban a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai újsagírókat kerestek fel ( az érintettek és az ujságíró társadalom szerint zaklattak) lakásukon.  A közleményt az alábbiakban szószerint idézzük:

Lezárult a miniszter által kezdeményezett vizsgálat

A Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai törvényesen, de szakszerûtlenül, a belsõ szabályokat több ponton megsértve jártak el, amikor ? egy minden tekintetben jogszerû rutineljárás után mintegy két hónappal – felkeresték a Magyar Nemzet címû lap két újságíróját ? állapította meg a Nemzetbiztonsági Iroda ma zárult vizsgálata, amelyet az ügy tisztázása érdekében Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt vezetõ miniszter kezdeményezett. Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal fõigazgatója fegyelmi eljárást indított a személyi felelõsség tisztázása érdekében.

A demokrácia egyik kulcskérdése, hogy az újságírók szabadon és háborítatlanul végezhessék a munkájukat. Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt vezetõ miniszter éppen ezért természetesnek tartja, hogy a Magyar Nemzet újságírói adatokat gyûjtöttek vidéken épülõ házáról. A Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársainak ugyanakkor az a kötelességük, hogy amennyiben egy nemzetbiztonsági védelem alatt álló állami vezetõrõl adatokat gyûjt valaki, akkor ellenõrizzék, ki és milyen célból teszi azt.

Szilvásy György az ügy részleteinek tisztázása érdekében elrendelte, hogy a Nemzetbiztonsági Iroda vizsgálja meg szakszerû és szabályos volt-e, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai felkeresték az érintett újságírókat. A ma lezárult vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a hivatal munkatársai a feladatukból fakadó kérdéseket tették fel az újságíróknak abban az eljárásban, amely törvényes volt ugyan, de nélkülözte a szakszerûség követelményeit és több ponton megsértette a hivatal belsõ szabályzatát. Ezért Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal fõigazgatója fegyelmi eljárást indított a személyi felelõsség tisztázása érdekében.

Budapest 2007. április 4.

Kormányszóvivõi Iroda

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.