2024.február.27. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Matuzsálem összeesküvés: Dr. Frank Schirrmacher Budapesten

4 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/538"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Frank%20Schirrmacher.thumbnail.jpg" border="0" alt="Frank Schirrmacher" title="Frank Schirrmacher" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Frank Schirrmacher</strong></span></span>Korábban is foglalkoztunk azzal a tényel, hogy az úgynevezett társadalmi reformok, ha pénzügyi szemlélet vezeti kizárólag õket, akkor mindeképpen az öregek ellen irányulnak.  <span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman'"><a href="/node/248"><u><font color="#800080"><span> </span>A Luganói tanulmány<span> foglalkozott </span></font></u></a></span>ezzel a kérdéssel, modelleket adva, hogyan kell megszabadulni az öregektõl. Dr. Frank Schirrmacher A Matuzsálem összesküvés címû könyve is ezzel a kérdéssel foglakozik, amely most jelent meg magyarul<br />

frank schirrmacherFrank SchirrmacherKorábban is foglalkoztunk azzal a tényel, hogy az úgynevezett társadalmi reformok, ha pénzügyi szemlélet vezeti kizárólag õket, akkor mindeképpen az öregek ellen irányulnak.   A Luganói tanulmány foglalkozott ezzel a kérdéssel, modelleket adva, hogyan kell megszabadulni az öregektõl. Dr. Frank Schirrmacher A Matuzsálem összesküvés címû könyve is ezzel a kérdéssel foglakozik, amely most jelent meg magyarul

frank schirrmacherFrank SchirrmacherKorábban is foglalkoztunk azzal a tényel, hogy az úgynevezett társadalmi reformok, ha pénzügyi szemlélet vezeti kizárólag õket, akkor mindeképpen az öregek ellen irányulnak.   A Luganói tanulmány foglalkozott ezzel a kérdéssel, modelleket adva, hogyan kell megszabadulni az öregektõl. Dr. Frank Schirrmacher A Matuzsálem összesküvés címû könyve is ezzel a kérdéssel foglakozik, amely most jelent meg magyarul

Frank Schirrmacher 1959-ben született Wiesbadenben. Egyetemi tanulmányait Heidelbergben és Cambridge-ben végezte, ahol germanisztikát, anglisztikát és filozófiát hallgatott. Doktori disszertációját Franz Kafkáról írta. 1985-tõl a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerkesztõje. 1994-tõl átvette az irodalmi szerkesztõség vezetését, majd egy évvel késõbb az újság öt kiadójának egyike lett. 2004-ben jelent meg a bestsellerré vált Matuzsálem összeesküvés címû munkája, amely a társadalom elöregedésérõl szól, és az öregeket lázadásra buzdítja. Ezért a mûvéért 2004-ben megkapta az Arany Toll médiadíjat, amelyet 2000 óta minden évben a Bauer Kiadói csoport ítél oda a médiában fontos szerepet játszó személyiségeknek. Ugyancsak 2004-ben a frankfurti MediumMagazin neki ítélte az év újságírója címet.

Frank Schirrmacher sokoldalú újságíró, aki természettudományokkal, géntechnikával, agykutatással és a demográfiai változásokkal is egyaránt szívesen foglalkozik. Tagja a tudományokat, a kutatást és az oktatást támogató Herbert Quindt alapítványnak. Legújabb mûvében a Minimum-ban a család és a társadalom széthullásáról ír.

a matuzsálem összeesküvés könyv címlapjaA Matuzsálem összeesküvés könyv címlapjaA Scolar Kiadó gondozásában most megjelenõ A Matuzsálem-összeesküvés témája nagyon is húsba vágó: az öregedõ társadalom és az ebbõl fakadó problémák és kihívások. Az öregedés hatalmas szociális átalakulást eredményez, amelyet az író a második világháború és a középkori pestisjárványok katasztrófájához hasonlít.

Az összeomló nyugdíjrendszer mellett a nemzedékek háborúja és szellemi válság is fenyeget bennünket. A társadalom nagyobbik fele 50 évnél idõsebb lesz, amit kultúránk még soha nem tapasztalt, ezért nem is tud megfelelõen kezelni. Az ismeretlen pedig félelemmel tölt el bennünket: Az öregeket teherrnek tartják, akik már nem tudnak termelni, már nem hasznosak a társadalom számára, inkább felélik a fiatalok elõl a tartalékokat. A társadalom ezért kirekeszti és ellenséggé teszi õket, az idõskorúak hátrányos megkülönböztetése általánossá válik.

Schirrmacher szerint a médiatársadalomban a képek formálják az emberek tudatát. Csak az létezik, amit képekben megjelenítenek. A média és a reklámok pedig olyan képeket közvetítenek, ahol az erõs fiatalok, a szex, a produkció és a reprodukció körül forog minden. Vagyis olyasmikrõl van szó, amik már nem jellemzõek az idõs emberekre. Ez az öregség-rasszizmus egyik igen hatásos formája, amelyet lépten nyomon belénk próbálnak sulykolni.

Az író a fiatalság körüli õrület, a diszkrimináció és az elõítéletek ellen buzdít összeesküvésre, az öregek lázadására. Az idõsödõ generáció legfontosabb feladata, hogy megváltoztassa a róluk kialakított képet, amíg még lehetõség van rá. Ebben a harcban senkire nem számíthatnak, csak magukra, és azonnal kell cselekedniük. Ha azonban tétlenek maradnak, annak súlyos következményei lesznek.

A százévesek már ma sem számítanak ritkaságnak, de számuk csak emelkedni fog. Hogyan tud alkalmazkodni társadalom az eddig még soha nem tapasztalt hosszú életkorhoz? Milyen lehetõségek és megoldások következnek ebbõl? Hogyan formálható az öregek öntudata és önbizalma, amivel sikerrel vehetik fel a harcot a diszkrminációval? Schirrmacher könyve ezekre a kérdésekre keresi a választ, gondolkodásra késztet, és remélhetõleg elõremutató vitát indít. Az A Matuzsálem-összeesküvés hazájában több mint 700 000 példányban fogyott és eddig 15 nyelven jelent meg.

Itt lesz a könyvfesztiválon is:
http://www.anagykonyv.hu/?action=NewsDetail&id=1323&newsTypeId=1&PHPSESSID=ce04f16fd75d14fa7990a4b66539dab1  

matuzsálem összeesküvésElõrendelhetõ:
http://www.netpiac.hu/display/index.phtml?do=termek&termek_id=20000  

scolar kiadó honlapjaA könyvkiadó honlapja:
http://www.scolar.hu/index.php?choiced=&det=363&side=  

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.