Víztakarékos WC-tartály, zuhanyzás, fürdés helyett, energiatakarékos izzók és háztartási gépek használata, szelektív hulladékgyűjtés és az elektromos berendezések kikapcsolása használaton kívüli állapotban – a Zöld Gondolat Lovagrend a Paksi Atomerőmű támogatásával készített online vizsgálata szerint, ma Magyarországon ezek a zöld magatartás leggyakoribb megnyilvánulásai.

 

 

Víztakarékos WC-tartály, zuhanyzás, fürdés helyett, energiatakarékos izzók és háztartási gépek használata, szelektív hulladékgyűjtés és az elektromos berendezések kikapcsolása használaton kívüli állapotban – a Zöld Gondolat Lovagrend a Paksi Atomerőmű támogatásával készített online vizsgálata szerint, ma Magyarországon ezek a zöld magatartás leggyakoribb megnyilvánulásai.

 
A 25 kérdésből álló kérdőív elemzése után elmondhatjuk, hogy a lakosság körében évről évre egyre komolyabb méreteket ölt a környezettudatos és energiatakarékos szemlélet.

A kutatás alapvetően pozitív eredményeinek és az évről évre javuló tendenciának köszönhetően bátran kijelenthetjük, hogy a lakosság életvitelében egyre hangsúlyosabb szerepet tölt be a környezettudatosság illetve az energiatakarékosság.

A megkérdezettek legnagyobb része igyekszik környezet- és energiatudatosan cselekedni, ha tudomása van ilyen módszerekről, lehetőségekről. Leggyakoribb kímélő tevékenységek a teljesség igénye nélkül a víztakarékos WC-tartály, a zuhanyzás a fürdés helyett, a 40 fokos hőmérsékleten való mosás és az elektromos berendezések kikapcsolása használaton kívüli állapotban.

A lakosság egyre inkább tisztában van az energiatakarékos izzók és háztartási gépek használatának és a szelektív hulladékgyűjtésnek a fontosságával és előnyeivel.
A válaszokból azonban kiderült, hogy sok esetben hiányzik a környezettudatos cselekedet lehetősége, illetve bizonyos esetekben anyagi okokra is hivatkoztak a válaszadók.

A szelektív hulladékgyűjtés például egyre elterjedtebb a lakosság körében. A megkérdezettek 61%-a már szelektíven gyűjti a szemetet, és további 25%-uk tenne hasonlóképpen, amennyiben lehetősége nyílna rá.

Új háztartási gép vásárlása esetén a válaszadók 70%-a  A vagy A+-os energiaosztályú háztartási gépet választ és a maradék 24% is hasonlóképpen tenne, ha anyagi helyzete lehetővé tenné.
A válaszadók 59%-a, tisztában van vele, hogy az asztali számítógép többet fogyaszt mint a laptop, ugyanakkor a többség mégis az asztali gépet részesíti előnyben, derült ki a számítógép-használatra vonatkozó válaszokból.

Általánosságban megfigyelhető volt az a tendencia, hogy a vizsgált magatartás a 35-55 éves korosztályra a legjellemzőbb. Őket követte a 18 év alatti korosztály, ami magyarázható azzal is, hogy magatartásuk nem egyértelműen a meggyőződésük következménye, sokkal inkább szülői nyomás hatására cselekednek. Tudatosság tekintetében a harmadik helyre került a 26-35 éves korosztály és az 55-75 éves korosztály, míg a leggyengébben a 18-26 éves korosztály teljesített.

A kutatás teljes értékelése itt érhető el.

Zöld Gondolat Lovagrend

A Zöld Gondolat Lovagrend célul tűzte ki 2000. tavaszán, hogy a személyes példamutatás nyilvános színterének megteremtésével alakítja a környezettudatos gondolkodást és magatartást.
A Zöld Gondolat Lovagrend 2009. őszén újradefiniálta célját és elkötelezte magát a környezet- és energiatudatos vállalatirányítás támogatása iránt.

A rend megalakításának fő gondolata, hogy a Zöld Gondolat lovagjaiként akkor teljesítik eredményesen önként vállalt feladatukat, ha személyes példával, tiszta érveléssel és a nyilvánosság lehető legszélesebb körben történő megteremtésével fel tudják az emberek figyelmét arra, hogy közvetlen környezetünk állapotáért mindannyian személyes felelősséggel tartozunk. Személyes felelősséggel, hiszen ennek a világnak nemcsak lakói, hanem alakítói is vagyunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük