A szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet alaptevékenységei közé tarozik a fekvőbetegek aktív és krónikus ellátása, a bentlakásos egészségügyi rehabilitáció, az egészségügyi ápolás (bentlakással), illetve a járóbetegek gyógyító és rehabilitációs szakellátása, kutatás-fejlesztés, valamint a foglalkozás-egészségügyi alapellátás. A kórház fő profilja a mozgásszervi betegségek komplex kezelése.

A szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet alaptevékenységei közé tarozik a fekvőbetegek aktív és krónikus ellátása, a bentlakásos egészségügyi rehabilitáció, az egészségügyi ápolás (bentlakással), illetve a járóbetegek gyógyító és rehabilitációs szakellátása, kutatás-fejlesztés, valamint a foglalkozás-egészségügyi alapellátás. A kórház fő profilja a mozgásszervi betegségek komplex kezelése.

A kórház – tekintve, hogy az ország egyik legjelentősebb mozgásszervi aktív és mozgásszervi krónikus szakellátást biztosító rehabilitációs intézménye – működési feltételeit hosszú távra kívánja biztosítani. A projekt révén éves szinten jelentkező csaknem 98 millió Ft-os mértékű működtetési költségcsökkenése az intézmény pénzügyi gazdálkodását, fenntartható működtetését tovább erősíti.

A Szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet több mint negyvenöt éves épületei és energetikai létesítményei több szempontból sem felelnek meg a kor mai kihívásainak, műszaki, illetve gazdaságossági követelményeinek. A most induló projekt megvalósítása alapvető változást hoz majd ezen a téren, hiszen az egyszerre szolgálja az intézmény versenyképességének javítását, illetve az energia- és környezetpolitikai célkitűzéseket.

Éves szinten akár 98 millió forinttal is csökkenhet majd a szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet működtetési költsége a jövőben – derült ki azon a projektindító rendezvényen, ahol az intézmény 988 millió forintos988 millió forintos uniós támogatáss uniós támogatássalal megvalósuló épületenergetikai és geotermikus energia-hasznosítási fejlesztéseit mutatták be 2011. június 22-én.

Ez a két projekt hozzájárul az intézmény működtetési költségének jelentős csökkentéséhez, és így az intézmény gazdasági stabilitását segíti – hangsúlyozta az eseményen Rudner Ervin, a kórház főigazgató főorvosa.

Ez a komplex beruházás jó példa arra, hogyan lehet az energia eszközeivel a közjót szolgálni – mondta Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Bencsik János közölte, hogy a tárca csak megalapozott, fenntartható és jó felépítésű fejlesztéseket támogat. Fontos szempont az is, hogy energiacsökkentő és munkahelyteremtő beruházások valósuljanak meg. Mint az államtitkár fogalmazott, „ez a két projekt ezeket a célokat együttesen szolgálja és példaértékű".

A KEOP-2009-5.3.0/A projekt keretében átalakítják a következőket:

  • a meglévő kórházi hőközpont és a kazánok átalakítása, a kazánházi

hőközpontból   az   épületbe   menő   távfűtő   vezetékek   felújítása,   korszerű hőszigetelése az épület hőközpontjáig,

  • az épület hőközpontjától kiindulva az egyes épületszányakhoz tartozó fűtési hálózatok felújítása, az épület fűtőtestjeinek korszerűsítése (radiátorcserék,szabályzószelepek beépítése, stb.). Ezzel párhuzamosan a kórházi épületek nyílászáróinak cseréje,
  • a konyhai gőzös üstök kicserélése gázüzeműre,
  • a sterilizáló ellátása elektromos fűtésű gőzgenerátorokkal,
  • tetőszigetelés felújítása.

 

A KEOP-2009-4.2.0/B projekt keretében a következők valósulnak meg:

  • egy termálvíztermelő kút, valamint egy visszasajtoló kút létesítése és bekötése meglévő kórházi hőközpontba,
  • a meglévő kórházi hőközpont és a gőzös hőátadók mellé a geotermikus víz/víz hőcserélők beépítése.

 A beruházások megvalósulása révén – a tanulmányok szerint is – éves szinten akár 98 millió forinttal is csökkenhet majd a kórház működtetési költsége, hiszen az épületek és a technológia energetikai korszerűsítése és a megújuló (geotermikus) energia hasznosítása révén jelentősen csökken a földgáz-felhasználás.

Nagyságrendekkel javulnak az épületek hőtechnikai adottságai, hiszen az ablakcsere következtében csökken a kórház hőfelhasználása, és megszűnik a jelenlegi gőzrendszer terheléstől függetlenül állandóan fennálló magas hővesztesége. Csökken üvegházhatású gázok kibocsátása is. Az intézmény hőtermelését több bázisra helyezik, így az kevésbé lesz kiszolgáltatott a nagy energiaszállítóknak.

Mindezek eredményeképp a kórház versenyképesebbé válik, hiszen a felszabaduló forrásokat az intézmény elsődleges feladata ellátására, a gyógyító munka minőségének, feltételeinek javítására fordíthatja.

A projektek tervezett bruttó összköltsége 988 millió forint. Központi költségvetési szerv révén a kórház 100%-os támogatásra jogosult a KEOP pályázati forrásból.

A projektek megvalósításának tervezett időszaka: az energetikai felújítás esetén 2011. augusztus 1 – 2012. július 31., a geotermikus fejlesztés esetén pedig 2011. augusztus 1 -2012. január 31..

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük