2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A közjót szolgálja a szolnoki MÁV Kórház komplex energetikai fejlesztése

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51292"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Img_7255.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>A szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet alaptevékenységei közé tarozik a fekvőbetegek aktív és krónikus ellátása, a bentlakásos egészségügyi rehabilitáció, az egészségügyi ápolás (bentlakással), illetve a járóbetegek gyógyító és rehabilitációs szakellátása, kutatás-fejlesztés, valamint a foglalkozás-egészségügyi alapellátás. A kórház fő profilja a mozgásszervi betegségek komplex kezelése.

img 7255.thumbnailA szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet alaptevékenységei közé tarozik a fekvőbetegek aktív és krónikus ellátása, a bentlakásos egészségügyi rehabilitáció, az egészségügyi ápolás (bentlakással), illetve a járóbetegek gyógyító és rehabilitációs szakellátása, kutatás-fejlesztés, valamint a foglalkozás-egészségügyi alapellátás. A kórház fő profilja a mozgásszervi betegségek komplex kezelése.

img 7255.thumbnailA szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet alaptevékenységei közé tarozik a fekvőbetegek aktív és krónikus ellátása, a bentlakásos egészségügyi rehabilitáció, az egészségügyi ápolás (bentlakással), illetve a járóbetegek gyógyító és rehabilitációs szakellátása, kutatás-fejlesztés, valamint a foglalkozás-egészségügyi alapellátás. A kórház fő profilja a mozgásszervi betegségek komplex kezelése.

A kórház – tekintve, hogy az ország egyik legjelentősebb mozgásszervi aktív és mozgásszervi krónikus szakellátást biztosító rehabilitációs intézménye – működési feltételeit hosszú távra kívánja biztosítani. A projekt révén éves szinten jelentkező csaknem 98 millió Ft-os mértékű működtetési költségcsökkenése az intézmény pénzügyi gazdálkodását, fenntartható működtetését tovább erősíti.

img 7380.thumbnailA Szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet több mint negyvenöt éves épületei és energetikai létesítményei több szempontból sem felelnek meg a kor mai kihívásainak, műszaki, illetve gazdaságossági követelményeinek. A most induló projekt megvalósítása alapvető változást hoz majd ezen a téren, hiszen az egyszerre szolgálja az intézmény versenyképességének javítását, illetve az energia- és környezetpolitikai célkitűzéseket.

Éves szinten akár 98 millió forinttal is csökkenhet majd a szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet működtetési költsége a jövőben – derült ki azon a projektindító rendezvényen, ahol az intézmény 988 millió forintos988 millió forintos uniós támogatáss uniós támogatássalal megvalósuló épületenergetikai és geotermikus energia-hasznosítási fejlesztéseit mutatták be 2011. június 22-én.

img 7222.thumbnailEz a két projekt hozzájárul az intézmény működtetési költségének jelentős csökkentéséhez, és így az intézmény gazdasági stabilitását segíti – hangsúlyozta az eseményen Rudner Ervin, a kórház főigazgató főorvosa.

Ez a komplex beruházás jó példa arra, hogyan lehet az energia eszközeivel a közjót szolgálni – mondta Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Bencsik János közölte, hogy a tárca csak megalapozott, fenntartható és jó felépítésű fejlesztéseket támogat. Fontos szempont az is, hogy energiacsökkentő és munkahelyteremtő beruházások valósuljanak meg. Mint az államtitkár fogalmazott, „ez a két projekt ezeket a célokat együttesen szolgálja és példaértékű".

A KEOP-2009-5.3.0/A projekt keretében átalakítják a következőket:

  • a meglévő kórházi hőközpont és a kazánok átalakítása, a kazánházi

hőközpontból   az   épületbe   menő   távfűtő   vezetékek   felújítása,   korszerű hőszigetelése az épület hőközpontjáig,

  • az épület hőközpontjától kiindulva az egyes épületszányakhoz tartozó fűtési hálózatok felújítása, az épület fűtőtestjeinek korszerűsítése (radiátorcserék,szabályzószelepek beépítése, stb.). Ezzel párhuzamosan a kórházi épületek nyílászáróinak cseréje,
  • a konyhai gőzös üstök kicserélése gázüzeműre,
  • a sterilizáló ellátása elektromos fűtésű gőzgenerátorokkal,
  • tetőszigetelés felújítása.

 

A KEOP-2009-4.2.0/B projekt keretében a következők valósulnak meg:

  • egy termálvíztermelő kút, valamint egy visszasajtoló kút létesítése és bekötése meglévő kórházi hőközpontba,
  • a meglévő kórházi hőközpont és a gőzös hőátadók mellé a geotermikus víz/víz hőcserélők beépítése.

 A beruházások megvalósulása révén – a tanulmányok szerint is – éves szinten akár 98 millió forinttal is csökkenhet majd a kórház működtetési költsége, hiszen az épületek és a technológia energetikai korszerűsítése és a megújuló (geotermikus) energia hasznosítása révén jelentősen csökken a földgáz-felhasználás.

Nagyságrendekkel javulnak az épületek hőtechnikai adottságai, hiszen az ablakcsere következtében csökken a kórház hőfelhasználása, és megszűnik a jelenlegi gőzrendszer terheléstől függetlenül állandóan fennálló magas hővesztesége. Csökken üvegházhatású gázok kibocsátása is. Az intézmény hőtermelését több bázisra helyezik, így az kevésbé lesz kiszolgáltatott a nagy energiaszállítóknak.

Mindezek eredményeképp a kórház versenyképesebbé válik, hiszen a felszabaduló forrásokat az intézmény elsődleges feladata ellátására, a gyógyító munka minőségének, feltételeinek javítására fordíthatja.

A projektek tervezett bruttó összköltsége 988 millió forint. Központi költségvetési szerv révén a kórház 100%-os támogatásra jogosult a KEOP pályázati forrásból.

A projektek megvalósításának tervezett időszaka: az energetikai felújítás esetén 2011. augusztus 1 – 2012. július 31., a geotermikus fejlesztés esetén pedig 2011. augusztus 1 -2012. január 31..

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.