Lassan már egy kerékpáros megmozdulás is több embert mozgat meg, mint egy politikai tüntetés. Ez így volt 2009. június 14-én is, amikor hiába volt a FIDESZ és a Jobbik hívó szava az "Utolsó figyelmeztetés- rendkívüli választást!" tüntetést meghirdették.

 

Lassan már egy kerékpáros megmozdulás is több embert mozgat meg, mint egy politikai tüntetés. Ez így volt 2009. június 14-én is, amikor hiába volt a FIDESZ és a Jobbik hívó szava az "Utolsó figyelmeztetés- rendkívüli választást!" tüntetést meghirdették.

Az emberek nem hisznek a politikusoknak. Nem hisznek a politikának. Azon kívül, hogy attól tartanak, hogy engedélyezett tüntetésen saját rendőrségünk megveri, meglázza őket, vagy éppen mondvacsinált okokkal megbüntetik, másra nem számíthat.

Orbán Viktor ultimátumaival több pohárkészlet is betelt. Az is látható, hogy a kormány a végsőkig privatizál, átment, azaz nem igen megy el oda ahova az emberek kívánják. Akkor mit csináljunk? Eladják a föld hőjét, a termálvizeket. A kormány és a kormánypártok soraiból folyamatosan hallatszik a rassziszta-fasiszta stb rágalomária. Aminek lassan már a nyugdíjas munkásőr mamóka sem dől be. És megjelennek a klónpártok.

Mit tehet ezután az átlag polgár. Kivár, megpróbál túlélni. Vagy ha vállalkozó megfogadva Gyurcsány Ferenc egykori kormányfő egyetlen hasznos tanácsát, olyan messzire elmenni az országból, amilyen messzire csak tud. Mert – ez szégyen és gyalázat – rövid távon semmiképpen nem látható a menekülés útja. Mert politikusaink mindenképpen ki akarják zsigerelni az országot. Jó nekik, megtehetik. Ha letelt az idő szépen ők is távoznak. Akár a tengerentúlra, akár elvbarátaikhoz. A nép viszont marad.

Es folyamatosan morog. Van aki fájdalmában béget. Mint a birka. Mert bizony szegény az. Mindent elhisz, reménykedik. Ugyanakkor nagyon könnyű beléje elplántálni a birkaszellemet. A széthúzás szellemét. Hogy kell egy erős pásztorkutya, aki a rebellisek lábába kap, és utána helyreáll a nyáj rendje. No meg a rangsor. A verzérkos diktál.

Eme fájdalmában bégető tömeg másra nem képes. Mert fél. A szemkilövetéstől, a megalázástól, a rögtön ítélő bíróságoktól, a lassan haladó perektől, melyeknél esélyük – hacsak nem segítik őket a Nemzeti Jogvédő Alapítvány ügyvédei szinte semmi. Ezért időnként bégetnek. Kieresztik a gőzt.

De az is megfigyelhető, ők is egyre kevesebben vannak. Most is tömeget vártak, mindenki mozgósított. Talán 1500 ember ment el. Összesen. Amikor Orbán Viktor egy rosszul sikerült rendezvényére is ennek a többszöröse megy el.

Szóval aki nem vette volna észre: vasárnap nagyon megaszodnta a tömeg: rendkívüli választást, de iziben. A kormány meg mehet rettegni. Egy újabb pohárkészlet telt be.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük