www.mav-start.huwww.mav-start.huA MÁV Zrt. vonalain érezhetően javul a vonatközlekedés, a legtöbb helyen – ha késésekkel is – de elindulnak a járatok.

www.mav-start.huwww.mav-start.huA MÁV Zrt. vonalain érezhetően javul a vonatközlekedés, a legtöbb helyen – ha késésekkel is – de elindulnak a járatok.

 

 

A budapesti elővárosi közlekedésben az utasok számára kedvezően alakulnak a délelőtti órákban az eljutási lehetőségek, hiszen mind Budapest-Déli, mind Budapest-Nyugati pályaudvar közlekedtet vonatokat. A Nyugati pályaudvaron – egy rövid megszakítást követően – 9 óra 50 perctől újból teljes a közlekedés. A fejpályaudvarok közül egyedül Budapest-Keleti pályaudvar tartja fel a vonatokat, ez azonban a nemzetközi vonatokra is kihatással van, ezért azok nem közlekednek.

A Hegyeshalom-Győr felől érkező járatokkal Kelenföld állomásig jutnak el az utasok, így elérik fővárosi úti céljukat.

A Budapest – Esztergom – Almásfüzitő vonalon 30 perces ütemekben, Komárom és Székesfehérvár között szinte menetrendszerűen közlekednek a vonatok, de ugyanez mondható el Győr, Tatabánya és Veszprém környékén.

A keleti irányba szintén megoldott az eljutás, Taksony, Cegléd, Somoskőújfalu irányába csaknem menetrend szerint közlekednek a vonatok, Budapest – Újszász és Budapest – Hatvan viszonylatban a Keleti pályaudvar helyett Kőbánya-Felső az induló és az érkező állomás.

A jelentős forgalmat lebonyolító Szolnok állomáson zavartalan a közlekedés.

A Budapest – Lajosmizse vonalon újból megindult a közlekedés.

Balassagyarmat térsége a vezető jegyvizsgálók munkabeszüntetése miatt vasúttal nem elérhető.

Észak-kelet Magyarországon a korábbi sztrájkokhoz képest jelentős változás történt, hiszen az eddig legkitartóbb csomópontokban sokan újból felvették a munkát, így például Miskolcon is megindulhatott a közlekedés. Miskolc-Tiszai pályaudvaron a kocsivizsgálók és a tolatásvezetők még kitartanak a munkabeszüntetés mellett, ezért nagy szerelvények indítására nincs lehetőség, de az ő számuk is csökken. Miskolcról Hidasnémeti, Bánréve-Ózd, Tornanádaska és Tiszaújváros irányába kétórás ütemekben indulnak a vonatok, Szerencs indít és fogad járatokat.

A másik, sztrájk által leginkább fenyegetett régióban, Kelet-Magyarországon szintén javult a közlekedési helyzetkép. A korábbi sztrájkokkal ellentétben Nyíregyháza és Debrecen is indít és fogad járatokat.

A dél-keleti országrészben Szeged állomás továbbra sem indít és fogad vonatokat. A nappalos műszakban egy tolatásvezető, egy kocsirendező és egy váltókezelő sztrájkol. Ebből is látható, hogy mindössze néhány sztrájkoló képes lebénítani egy nagy forgalmi csomópontot, hiába szeretne a többség dolgozni, és az utazóközönséget kiszolgálni. A vasúttársaság átszervezések révén igyekszik biztosítani a térségben a vasúti közlekedést, ezért ahol lehetséges, Kiskundorozsma és Rókus állomásokról közlekedtetik a vonatokat. Jó hír azonban, hogy Kecskemét, Kiskunfélegyháza és Orosháza területén járnak a vonatok.

Szombathelyen a nappali szolgálatra jelentkezett 71 fő forgalmi munkavállaló közül, összesen 5 fő váltókezelő csatlakozott a munkabeszüntetéshez. Ebből adódóan az állomás nem tud indítani és fogadni vonatokat, az utasforgalom lebonyolítását Szombathely állomás és Vép, Acsád, Ják-Balogunyom, valamint Püspökmolnári állomások között, mindkét irányba vonatpótló autóbuszokkal oldják meg. Ezekről az állomásokról, illetve ezekig az utasok vonattal tehetik meg útjukat.

Szombathely és Kőszeg állomások között a vonatközlekedés szünetel, ezen a vonalon vonatpótló autóbusz sem közlekedik.

Zalaegerszeg egész területére vonatkozóan a nappali szolgálatban, valamennyi forgalmi munkavállaló szolgálatba állt, Zalaegerszeg állomáson a vonatforgalom lebonyolítása biztosított. 2 jegyvizsgáló sztrájkba lépése miatt azonban járatkimaradásokra lehet számítani.

Celldömölk állomás a személyszállító vonatokat csak korlátozott számban tudja indítani, BZ motorkocsikkal, valamint ingajáratokkal oldják meg a vonatközlekedést, azonban az átmenő forgalom biztosított.

Tapolca és Keszthely, valamint Keszthely és Balatonszentgyörgy állomások között a vonatok nem közlekednek.  A környék többi vonalán és Veszprém térségében biztosított a vonatközlekedés.

Dél-nyugat Magyarországon ugyancsak javult a helyzet. Dombóvár és Komló között a korábbiakkal ellentétben megindul a közlekedés, illetve Sárbogárd, Sellye, Szentlőrinc, Villány, Rétszilas, Bátaszék is folyamatos eljutást biztosít.

A 13.13-kor induló Nagykanizsára és Keszthelyre közlekedő gyorsvonat előre láthatólag elindul a Budapest-Déli pályaudvarról.

Pécs közlekedése és kezd helyreállni, Pécsvárad és Mohács irányába elindultak a vonatok.

A nemzetközi forgalomban résztvevő járatok esetében is javult a helyzet, a Velencéből érkező Venezia járat sikeresen átlépte az országhatárt, valamint Moszkvából megérkezett a Tisza Expressz. Ausztria irányából sajnos az ÖBB nem indítja el a járatokat, ezeket sok esetben vonatpótló buszokkal pótolják.

A MÁV-START Zrt. továbbra is folyamatosan, percről-percre tájékoztatja az utasokat. A szakszervezeti sztrájk ideje alatt a MÁV-START Zrt. honlapján folyamatosan figyelemmel követhető az aktuális vasúti közlekedés helyzete, a http://www.mav-start.hu/ oldal sárga színnel kiemelt „Információk a VDSzSz Szolidaritás által május 8-ra meghirdetett vasúti sztrájkról – Friss vonatközlekedési információk!" rovatban rendszeresen frissítésre kerülnek a személyszállító vonatok indulására vagy kimaradására vonatkozó információk.

A MÁVDIREKT információs központ megerősített szolgálattal várja hívásaikat a 06-40-49-49-49-es telefonszámon. 

A MÁV Csoport továbbra is azon dolgozik, hogy az utasok minél előbb, jelentősebb késések nélkül elérhessék úti céljaikat, a szakszervezet által okozott kellemetlenségekért ezúton is elnézést kérünk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük