2022.december.10. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A lelkiismeret: egy marék föld a paradicsomból

2 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/6448"><img class="image thumbnail" src="/files/images/bru1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="90" /></a></span>  <p>Ünnepi szentmisével emlékeztek az 56-os forradalom áldozataira Brüsszelben, a Szent Mihály-székesegyházban október 21-én. </p><p>

bru1.thumbnail 

Ünnepi szentmisével emlékeztek az 56-os forradalom áldozataira Brüsszelben, a Szent Mihály-székesegyházban október 21-én.

bru1.thumbnail 

Ünnepi szentmisével emlékeztek az 56-os forradalom áldozataira Brüsszelben, a Szent Mihály-székesegyházban október 21-én.

A szentmise főcelebránsa Bolberitz Pál teológus, filozófus professzor volt, akivel együtt misézett Havas István, a brüsszeli Magyar Katolikus Misszió lelkipásztora. Kállay Oszkár, a brüsszeli Magyar Ház ügyvezető igazgatója, a Belgiumi Magyarok Szövetségének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket: „Imádkozzunk azért, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc vívmányai a mai nehézségekkel küzdő Magyarországon minél előbb megvalósulhassanak."

bru2.thumbnailBolberitz Pál homíliájában kiemelte: az Isten által saját képmására, szabadnak teremtett ember édeni állapotából megmaradt ajándék a lelkiismeret, amely a történelem során gyakran nézett farkasszemet az adott helyzettel, s ha győzött, bekövetkezett a történelmi földcsuszamlás. Ilyen lelkiismereti földcsuszamlás volt 1956 is, amikor a magyar ifjúság lelkiismeretére hallgatva vállalta a tanúságtételt a rend, a humánum, a szépség, a jog, a hit és a szabadság mellett. Hitvallóként beteljesítette küldetését, míg a szabad nyugat fontolgatott és várt. 56 lángját nem hagyhatjuk kioltani vízágyúval, gumilövedékkel, rendőrpajzzsal. 56 tüzét újra meg újra fel kell szítani, emlékezéssel, imádsággal, összefogással. „Ha nem ragaszkodunk ősi keresztény hitünkhöz, megtagadjuk kötődésünket az ezeréves magyar kultúrához, mint oldott kéve, széthull nemzetünk" – hangsúlyozta a professzor. „Ezért kell, bárhol élnek a magyarok, a keresztény magyar hagyományt ápolni."

bru3.thumbnailA szentmise végén Teleki Kálmán, a Brüsszeli Magyar Protestáns Egyházközség gondnoka mondott imádságot. A székesegyházból a szentmise után a résztvevők magyar zászlókkal, fáklyás menetben vonultak az ismeretlen katona emlékművéhez, ahol koszorúzással, majd a magyar és az erdélyi himnusz eléneklésével zárult a megemlékezés.

Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.