2022.szeptember.25. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2012. szeptember 4. és 5. között megtartotta őszi rendes ülését.

3 perc olvasás
<p><br /><span class="inline inline-left"><a href="/node/64335"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/sajttaj_0906_kicsi.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="76" /></a></span>2012 október 11-én ünnepli Egyházunk a II. Vatikáni Zsinat megnyitásának 50. évfordulóját. Ezen a napon kerül sor a Hit éve ünnepélyes megnyitására Rómában, a Szent Péter-bazilikában és szerte a világon. </p><p>

sajttaj 0906 kicsi.thumbnail2012 október 11-én ünnepli Egyházunk a II. Vatikáni Zsinat megnyitásának 50. évfordulóját. Ezen a napon kerül sor a Hit éve ünnepélyes megnyitására Rómában, a Szent Péter-bazilikában és szerte a világon.

sajttaj 0906 kicsi.thumbnail2012 október 11-én ünnepli Egyházunk a II. Vatikáni Zsinat megnyitásának 50. évfordulóját. Ezen a napon kerül sor a Hit éve ünnepélyes megnyitására Rómában, a Szent Péter-bazilikában és szerte a világon.

A tematikus év során külön hangsúlyt kívánunk fektetni a katolikus hit tartalmának szélesebb körű és mélyebb megismertetésére a hívők és minden érdeklődő számára, a Szentatya szándékának megfelelően. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy széles körben terjednek olyan nézetek, amelyeket tévesen a katolikus egyháznak tulajdonítanak, illetve az egyház tanításának téves értelmezésén alapulnak. Az ülésen döntés született arról, hogy 2013-ban konferenciát szervezünk, amelynek témája a II. Vatikáni Zsinat dokumentumainak, azok helyes értelmezésének bemutatása lesz. Ezek között különösen is aktuális az Unitatis redintegratio kezdetű dokumentum, amely a keresztény felekezetek közötti ökumenikus kapcsolatokra vonatkozik, illetve a Nostra aetate kezdetű dokumentum, amely a Katolikus Egyház más, nem keresztény vallásokkal való kapcsolatának teológiai alapjait fogalmazza meg. Mindkét vonatkozásban fontos a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd, mely segít megismerni és megérteni egymást, így hozzájárul a társadalmi béke előmozdításához.

Ugyancsak ebben az évben kerül megrendezésre a Rio de Janeiro-i Katolikus Ifjúsági Világtalálkozóval párhuzamosan, 2013. július 24-28. között Pécsett egy országos katolikus ifjúsági találkozó, a HungaRio. Ez alkalmat ad a nemzetközi találkozóba való bekapcsolódásra, ugyanakkor sajátosan magyar vonatkozású programok szervezésére is lehetőség nyílik.

A Hit évének kezdetére jelent meg Leo Scheffczyk bíboros A katolikus hit világa – Igazság és alak című könyve, a Szent István Társulat gondozásában. A müncheni teológus úgy fogalmaz, hogy „ebben a művében szilárd, mindenre kiterjedő és megbízható támpontot nyújt azoknak, akik alaposan el akarnak mélyedni a katolikus kereszténység világában."

Az év során a világ minden egyházmegyéje – köztük természetesen a magyar egyházmegyék is – változatos programokat szerveznek. A Püspöki Konferencia hamarosan elindítja a Hit évének magyar nyelvű honlapját, amelyen bővebb tájékoztatás található majd az egyes egyházmegyék programjairól, eseményeiről. A Hit éve 2013. november 24-én, Krisztus király ünnepén zárul.
 
A hagyományoknak megfelelően idén is ünnepélyesen emlékezünk meg Árpád-házi Szent Erzsébetről november 18-án, amikor átadásra kerül a Püspöki Konferencia által alapított Szent Erzsébet rózsája díj, a szolgáló szeretet elismeréseként. Ez az alkalom minden évben ráirányítja a figyelmet arra a gyakran csendben, alázatosan végzett, de nagyon fontos és sokrétű önkéntes szolgálatra, amelyet a Katolikus Karitász keretein belül igen sok hívő végez lelkiismeretesen napról napra, hétről hétre.

A Konferencia pozitívan értékelte a kormány döntését, mely szerint az idei évben egyházi fenntartásba került közoktatási intézmények fenntartóinak az eddigiekkel ellentétben nem kell három hónapon keresztül megelőlegezni az intézmények fenntartási költségeit, hanem szeptember 1-jétől lehetőség nyílik a normatív támogatás előleg formájában történő igénylésére.

(MKPK titkárság)

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.