2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szeptemberi program-szüret

13 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64330"><img class="image image-preview" src="/files/images/OszFOKEP.jpg" border="0" width="254" height="190" /></a></span>„Jobb később, mint soha", szokták volt mondani, és én most írom is, hiszen már hónap közepe van, de még csak most jelentkezünk az e hónapi ajánlóval. De aki végigszemezgeti láthatja, hogy még így is igen sokféle program maradt a fürtökön, van mit leszüretelni.</p> <p><strong> </strong>

oszfokep„Jobb később, mint soha", szokták volt mondani, és én most írom is, hiszen már hónap közepe van, de még csak most jelentkezünk az e hónapi ajánlóval. De aki végigszemezgeti láthatja, hogy még így is igen sokféle program maradt a fürtökön, van mit leszüretelni.

 

oszfokep„Jobb később, mint soha", szokták volt mondani, és én most írom is, hiszen már hónap közepe van, de még csak most jelentkezünk az e hónapi ajánlóval. De aki végigszemezgeti láthatja, hogy még így is igen sokféle program maradt a fürtökön, van mit leszüretelni.

 

keszthelyi.thumbnailKeszthelyi Táncpanoráma, szeptember 13-15. Balaton Színház, Fő tér 3., www.balatonszinhaz.hu. A Keszthelyi Táncpanoráma a Balaton Színház 2002-es átadása óta az őszi hónapokban kínál tartalmas kikapcsolódási lehetőséget a táncművészet szerelemeseinek. Keszthely és a Nemzeti Táncszínház szoros együttműködése révén Magyarország legjobb táncegyüttesei és szólótáncosai fordultak meg a városban a kezdetek óta. A több napon át tartó rendezvény a táncművészet különböző műfajait mutatja be évről évre.

 

Szüreti Fesztivál, szeptember 14-15., Balatonfüred, www.balatonfured.hu, www.balatonfured.info.hu. A borosgazdákból, borrendekből, néptáncosokból, lovas kocsikból, huszárokból, mazsorettekből álló menet a városi fúvószenekar vezetésével szombaton délután végigvonul a településen a Huray utcától a Vásárcsarnok mögötti parkolóig, ahol színes folklórműsor és utcabál várja az érdeklődőket. Alkalom nyílik megkóstolni Balatonfüred és környékének ízletes borait.

 

Zalakarosi Szőlőkapkodó, szeptember 15., Gyógyfürdő tér, www.zalakaros.hu. Igazi zalai szürettel, igazi szőlőkapkodó programokkal szórakoztatják a vendégeket ezen a hagyományőrző eseményen, Zalakaroson. A helyi pincék nyitott kapukkal várják az érdeklődőket egy kis szüreti „tapasztalatszerzésre" és mustkóstolásra. A látványos, hagyományos szüreti felvonulás minden évben vendégeink kedvence, idén sem maradhat el, csakúgy mint a helyi népzenei együttesek fellépése, préselés, mustkóstolás és éjszakai bál.

 

Romantikus Reformkor, szeptember 21-23., Balatonfüred, Reformkori városrész, www.balatonfured.hu, www.balatonfured.info.hu. Az élő történelemórán minden a reformkorról szól: a zenei és az irodalmi műsorok különböző helyszíneken (Kisfaludy színpad, Jókai Villa, Anna Grand Hotel, Bergmann Cukrászda), sportbemutatók, korabeli szórakozási lehetőségek, úgymint a tarokk bemutatója, de említhetnénk a 200-nál is több, korhű jelmezbe öltözött résztvevő állandó jelenlétét, felvonulását – hogy stílusosak legyünk: korzózását is.

 

Szüreti mulatság, szeptember 29., Nagyvázsony, www.nagyvazsony.hu. Programok: lovas fogatos szüreti felvonulás a település utcáin kisbíróval, a megállóknál néptánccal és kínálással. Szüreti ételekből főzőverseny, tócsi-sütő verseny. Lovas ügyességi és fogathajtó versenyek, színpadi folklór és szórakoztató műsorok. Állatsimogató, falujáró kisvonat..

Kísérő programok a Völgy-parkban: Főző – és Tócsisütő verseny „Labdaszüret"- nyílt tenisz verseny, Falujáró fogat-taxi, Állatsimogató, Mesterség bemutatók, népi játékok, Falujáró kisvonat egész nap, Zenés utcabál, „Szüret, vagy ami tetszik"- aszfaltrajz verseny gyerekeknek

Szabadtéri színpad: Nagyvázsony és a kistérség művészeti csoportjainak színes folklór és kulturális programjai. Utcaszínház, gyermekszórakoztató műsorok, Táncház program kicsiknek és nagyoknak.

 

Szüreti vigadalom, szeptember 29., Szigliget. www.szigliget.hu. A legrégebbi népi szokásokat felelevenítő rendezvény Szigligeten a Szüreti felvonulás. A rendezvény reggel 9.00 órakor kezdődik. A kézművesek a rendezvénysátor körül felállított sátrakban árulják a portékájukat. A menet délután 15.00 órakor indul az Ófaluból. A menetben felvonuló kocsmáros és pogácsát osztogató helyi asszonyok gondoskodnak arról, hogy senki ne maradjon éhesen, szomjasan. A menet végállomásánál felállított sátorban kialakított színpadon kulturális műsor várja az egybegyűlteket. A színes programok után pedig utcabál zárja az egész napos programot.

 

Édes Napok Budapest  – A csokoládé és az édesség ünnepe, szeptember 20-23., Budapest, Budai Vár, www.edesnapok.hu. A Budai Várban, pazar környezetben, számtalan programmal és attrakcióval kerül megrendezésre a második Édes Napok Budapest, Csokoládé- és Édességfesztivál. A tavalyi fesztivál hatalmas szakmai és közönségsikert aratott. Az előzetes jelentkezések és igények alapján, valamint a látogatók jobb, komfortosabb kiszolgálása érdekében idén lényegesen nagyobb területet fogunk elfoglalni a Budai várból.

 

Főszezon turisztikai kiállítás és szállásbörze, szeptember 29-30., Budai Vár, http://www.foszezon.hu.

Az először 2007-ben megrendezett Főszezon kiállítás a belföldi turizmus meghatározó fórumává vált, s partnereink számára bebizonyította, hogy megkönnyíti az eddig kevésbé kihasznált időszakok értékesítését. A kiállítók most is bőséges választékkal állnak a látogatók rendelkezésére, hangulatos szállodákat, kiváló gyógyfürdőket, wellness-programokat ajánlanak figyelmükbe, de lehet szó aktív pihenési lehetőségekről, extrém sportokról, síelésről, vizitúrákról, kulturális és szabadidős programokról itthon és külföldön egyaránt.

 

mesenaphalasztelek.thumbnailV. Mesenapok Halásztelken, szeptember 29- 30., Szent László tér, www.halasztelek.hu. Ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Mesenapok rendezvény, ahol gyermekműsorok, kiállítások és színházi előadások sora várja a kicsiket és nagyokat.

 

Harkányi Mézeshetek, szeptember 1-15., www.harkanyturizmus.hu. Szórakoztató programokat, koncerteket, táncbemutatókat, gyermekműsorokat kínál Mézeshetek Harkányban szeptember 1.-15. között. Az idén debütáló programsorozat magába foglalja az idén 18. alkalommal megrendezésre kerülő szeptember 7.-8.-9.-én tartandó Szüreti Fesztivált, valamint a szeptember 15-ei Sörfesztivált. A harkányi szabadtéri színpadokon megvalósuló koncerteken túl kézműves kirakodó vásárra, a főutcán menettáncra, a faluházban Szüreti Bálra, és a mézzel való gyógyászattal kapcsolatos előadásokra kerül sor a fürdővárosban. Szeptember elsején megújíthatják házasságukat, azok akik már házasok, de a fiatal szerelmesek is kipróbálhatják, milyen érzés kimondani az igent párjuknak a „Légy egy napig házas Harkányban" programban, és a nászutat megédesítik a mézes programok a fürdőben. A kéthetes programsorolóban Mackó kiállításra, kisvasút modell kiállításra kerül sor a művelődési házban.

 

Örökség Fesztivál – Pécsi Napok, szeptember 13-23., www.pecsikult.hu. A város napjához és az ősi diákváros hagyományaihoz igazodó programok, hazai és külföldi együttesek fellépésével. Bemutatkoznak a régióban élő nemzetiségek, fúvószenekarok gálaműsora, kiállítások a galériákban, népművészeti kirakodóvásár, gasztronómiai különlegességek, a környék legjobb borainak kóstolója és vására.

 

II. Kenyér-, hal- és borünnep, szeptember 14-15., Paks, Sárgödör tér, www.paks.hu. A gasztronómiai fesztivál résztvevőit számos zenekar, gyermekprogramok és fellépő könnyűzenei együttesek szórakoztatják. A rendezvény ideje alatt a pincék és présházak nyitott ajtókkal várják a borok kedvelőit.

 

Szekszárdi Szüreti Napok, szeptember 20-23., www.babitsmuvhaz.hu. A szüret Szekszárd és környéke legnagyobb ünnepe. A programsorozat már az 1970-es években létezett, és azóta minden esztendőben megrendezésre kerül. A három nap alatt a város és környéke lakóinak illetve vendégeik számára olyan programsor bonyolódik, mely ötvözi magában a Sárköz és a szekszárdi történelmi borvidék szürettel összefüggő néphagyományait, a gasztronómia, a borászat és a kulturált borfogyasztás szokásait.

 

Európai Bordalfesztivál, szeptember 21-23., Villány-Siklósi Borút települései, Pécsi Nemzeti Színház, www.winesongfestival.hu. A jó borban öröm, barátság és dal van – így szól egy régi magyar mondás. Ezt az európai bordalfesztiválok hitelesen bizonyítják, hiszen példát mutatnak az európai civilizációk összekapcsolódására, és a bordalok belső szimbolikájával felidézhető életeszményt, egy több ezer éves, jelképekben rendkívül gazdag hagyományt visznek tovább és tartanak életben.

 

Hajdúszoboszlói Bioétel- és Borfesztivál, szeptember 14-16., Szent István park, www.hajduszoboszlo.hu, www.hajduszoboszlo.com. A háromnapos rendezvényt népzenei és néptánc bemutatók, könnyű-és komolyzenei koncertek, valamint a bio életformát népszerűsítő kísérőprogramok egészítik ki.  

 

III. Bezermeni Vigasságok Gasztronómiai Nap, szeptember 15., Hajdúböszörmény, Fürdőkerti Ifjúsági és Szabadidőközpont, www.bezermenivigassagok.hu. Az egész napos programon profi, amatőr és tanuló szakácsok között keresik a" Hajdúság legjobb chefjét"

 

6. Báthori Napok, szeptember 15-16., Nyírbátor, Báthory Várkastély, Vár u. 1., http://www.kulturaliskozpont.hu. A Báthori Napok a történelmi múltú kisváros, múltját felidéző kulturális fesztivál, ahol szerepet kapnak a középkori mesterségek a napjainkban is tovább élő tevékenységek.

 

Régiós Erdésztalálkozó, szeptember 22., Hortobágy, Vásártér, Vízi színpad, www.hortobagy.hu  www.oee.hu. Regionális Erdősz nap a Hortobágyon. A rendezvényen erdészeti, szakmai kérdések mellett családi programokkal is várják az érdeklődőket.

 

beregiszilvanap.thumbnailSzatmár-Beregi Szilvanapok-Az új pálinka ünnepe, szeptember 28-29., Tivadar és Tarpa, Tarpa, Művelődési Ház kertje, www.szatmaripalinka.hu. Ezen a 2 napon minden a szatmári szilváról és a belőle készült termékekről szól. Az 1. nap szakmai program pálinkaversennyel, a 2. nap a közönségé a rendezvényre látogatók a tarpai művelődési ház kertjében megkóstolhatják a legnagyobb pálinkákat. Itt a szilvalekvár mellett tájjellegű szilvás ételeket is főznek rézüstben.

A szórakozáshoz népművészeti csoportok fellépése, népi mesterségek utcája és tájjellegű termékek vására is hozzájárul. A nap fénypontja az Új Pálinka ünnepe, amely a hagyományőrző lovagrend ünnepélyes felvonulása és ceremóniája, mely az Új pálinkák minősítéséből, a pálinkaverseny díjátadásából, az elismerő oklevél átnyújtásából ill. az új lovag avatásából áll.

 

Magyar Ízek – Magyar Színek 9. Gasztronómiai és Gyümölcsfesztivál. szeptember 14 – 15.. Kozárd. www.kozard.hu, www.agroservice.hu. A nagyszínpad kulturális műsorai mellett egész nap helyi, térségi, észak-magyarországi és külföldi termelők és kézművesek, valamint vidéki közösségek mutatkoznak be termékeikkel. A palóc gasztronómia remekeit is megízlelhetik a Kozárdi Almavölgyben: kozárdi alma, szilva, körte; fekete cseresznye és fekete ribizli lekvárok; juhsajt különlegességek, juhtúró, gomolya; gyógynövényes, szilvás, barackos, diós és magos mézkészítmények; kozárdi csokoládé és kozárdi szerelemlevél várja az ínyenceket, akik ellátogatnak a Nógrád megyei településre.

 

III. Hegyközi Helyi Termék Fesztivál és Vásár, szeptember 15., Mikóháza, www.polyan.hu      www.mikohaza.hu. A fesztivál célja, hogy a helyi élelmiszereket, terményeket, termékeket, az őshonos állatokat és az állattartást népszerűsítse, és azt erősítse, hogy a helyben megtermelt, előállított, megfőzött élelmiszerek sokkal finomabbak, egészségesebbek, mint az élelmiszeriparban előállított tömegtermékek. Ennek bemutatására immáron harmadik alkalommal kerül megrendezésre Mikóházán a Hegyközi Helyi Termék Fesztivál és Vásár, amely várja az érdeklődőket.

 

Újhelyi Napok Rendezvénysorozat, szeptember 19-24., Sátoraljaújhely, www.klmk.hu. A programok céljai között a szórakoztatás és tartalmas időtöltés biztosítása, valamint a kultúra és a művészet ápolása mellett külön figyelem összpontosul a város természeti- és gasztronómiai értékeinek népszerűsítésére is.

 

XVII. Eger Ünnepe, szeptember 21-22-23., www.eck.hu. A társadalmi összefogást népszerűsítő Eger Ünnepe fesztivált 17 éve hívták életre a város civil szervezetei, amelyek azóta is évről évre színvonalas programokkal szórakoztatják és tájékoztatják az ide látogatókat. A szervezetek tevékenyégének és céljainak megismertetése mellett változatos kulturális és sportprogramokkal készülnek a szervezők: Drogellenes Nap, Testvérvárosok Találkozója, Szüreti Mulatság, Barokk futás. Kora ősszel, a forró nyár után kiváló célpont lehet Eger városa egy kis kikapcsolódásra.

 

Kabóca Mesefesztivál, szeptember 20-23., Veszprém, www.kabocababszinhaz.hu. A Kabóca Bábszínház szervezésében egy több mint fél évtizede tartó fesztivál hívja a gyermekeket és szüleiket Veszprémbe, amelynek célja, hogy minél több módon elevenítse fel és népszerűsítse a mese – a mesemondás és a mesehallgatás – hagyományait és közösségi élményét.

 

Szent Mihály-napi búcsú, szeptember 28-30., Veszprém. www.veszpreminfo.hu. Míg Szent Mihály napján a néphagyományok szerint a pásztorok a Szent György napkor kihajtott állatokkal számolnak el, addig Veszprém hagyománytisztelő város lévén, saját értékeit, helyi táncosait és kézműveseit ünnepli Szent Mihály arkangyal ünnepén. A búcsú alkalmával a vásári forgatagban mindenki talál kedvére valót: minőségi, kézzel készült portékákat, ékszereket, csipkéket. Közelebbről ismerheti meg és próbálhatja ki a kedves vendég nagyapáink korának mesterségeit, kóstolhatja meg a régi korok ízeit, valamint vidám programok is szórakoztatják a Veszprémbe érkezőt egy egész napon át a Veszprémi Várban és a Séd-völgyben, a Kolostorok és Kertek rendezvényhelyszínen.

 

„Quartettissimo" – III. Európai vonósnégyes Fesztivál, szeptember 21-23., Fehérvárcsurgó,  www.karolyi.org.hu. A fesztivál célja elősegíteni a klasszikus zenekultúra terjesztését, ismertetését Magyarországon, különös tekintettel a vonósnégyesekre, valamint a fiatal közönség bevonása a zenei gyakorlatokba, egyben fiatal zenészek számára nemzetközi kapcsolatépítési lehetőségek biztosítása, hiszen minden évben külföldi művészek és előadók fognak részt venni a rendezvényen.

 

Honvédfesztivál, szeptember 29., Pákozd, www.pakozdikatoniaiemlekhely.hu; www.kempp.hu. A Pákozd-Sukorói csata emléknapja szolgáltatja ebben az évben is a rendezvénynek az alapját. A 6 napos fesztivált ünnepi megemlékezés, katonai hagyományőrző találkozó, honvédelmi versenyek, harci túrák, országos számháború és még számtalan program teszi teljessé.

 

XIII. Hagyományos Mihály-napi Lovas- és Pásztortalálkozó, szeptember 29., Csákvár, www.provertes.hu. A rendezvény legfőbb célkitűzése, hogy elődeink ételei, szokásai, eszközei és az ezeket bemutató szavak ne csak múzeumokban és szótárakban, hanem a mindennapi életben is megőrzésre kerüljenek.

 

X. Etyeki Kezes-lábos, szeptember 22-23., www.kezes-labos.hu. Ezen a napon találkoznak Etyeken az ország „slow-food" specialistái: pékek, borászok, lekvárfőzők, húsosok, tejesek, szörpösök, mindazok a vállalkozók, akik kizárólag hagyományos eszközökkel, természetes alapanyagokból, tradicionális módszerekkel készítik termékeiket. A látogatók kóstolót kaphatnak ezekből a gasztronómiai remekekből és a helyszínen megfigyelhetik, hogyan főzik a lekvárt vagy gyúrják a tésztát a fesztivál kiállítói.

 

IX. Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál, Szeptember 29., Őriszentpéter, Városközpont Sportpálya, www.oriszentpeter.hu. Az Őrségi Tökfesztivál során a tájegység kulturális, művészeti, gasztronómiai értékei mutatkoznak be a helyi szereplők közreműködésével a tájegységen kívülről érkező fesztiválturisták számára, miáltal a program helyi gazdaságfejlesztési potenciállal bír.

 

Mihály Napi Sokadalom, szeptember 22-23., Karcag, Nimród Bioszálloda és Bioétterem előtti parkoló, Kossuth téri sétány, www.karcag.hu. Kerekasztal beszélgetés a biogazdálkodásról, reform-és bio-gasztronómiai előadás, étel-ital bemutató, hagyományos ételek főzőversenye bio alapanyagokból, kóstolás, kirakodó vásár, hagyományőrző népi játékok, bio-totó, malacfogó verseny, kézműves foglalkoztató ház.

 

 

Németh Krisztina és Tóth Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.