A Budapesti Nagybani Piac is segít a rászorulókon az Élelmezési Világnap alkalmából. A magyar lakosság közel fele nem engedheti meg magának, hogy rendszeresen minőségi élelmiszereket fogyasszon a legújabb Eurostat adatok szerint.

 

A Budapesti Nagybani Piac is segít a rászorulókon az Élelmezési Világnap alkalmából. A magyar lakosság közel fele nem engedheti meg magának, hogy rendszeresen minőségi élelmiszereket fogyasszon a legújabb Eurostat adatok szerint.

 

Október 16-át az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 1979-ben magyar határozati javaslat alapján Élelmezési Világnappá nyilvánította. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az emberiség nagy részét érintő élelmezési gondokra. Hazánkban is súlyos problémát jelent az éhezés és egyre többeket érint.

 

Az október 16-i Élelmezési Világnap alkalmából a 25 éves Budapesti Nagybani Piac is segít: zöldségeket és gyümölcsöket juttat el az Élelmiszerbank Adománykonvoján keresztül a rászorulókhoz.

 

A legújabb Eurostat adatok szerint a magyar lakosság 33 százaléka nem engedheti meg magának, hogy húsfélét, csirkét, halat vásároljon legalább minden második napon, a nyugdíjasok 41 százaléka, a nagycsaládosoknak pedig 46 százaléka nem jut rendszeresen minőségi élelmiszerekhez. Ezzel szemben ugyanakkor megdöbbentő, hogy az ismert adatok szerint Magyarországon éves szinten 1,8 millió tonna élelmiszert semmisítenek meg. Pedig ennek a mennyiségnek élelmezési célokra történő felhasználása segítene a fent említett probléma szinte teljes felszámolásában. 

 

Hazánkban a Magyar Élelmiszerbank foglalkozik az élelmiszerfeleslegek begyűjtésével és a rászorulókhoz történő eljuttatásával – legyen az minőségi vagy csomagolási hibás, lejárat közeli vagy egyéb okból kereskedelmileg problémás termék.

 

Az idén 25. születésnapját ünneplő (lásd: http://euroastra.hu/node/105511) Budapesti Nagybani Piac is fontosnak tartja, hogy segítsen a rászorulóknak, ezért az október 16-i Élelmezési Világnap alkalmából csatlakozik az Élelmiszerbank Adománykonvojához.

 

„Már többször működtünk együtt a szervezetettel, és most is szívesen segítünk: a piacon értékesítő nagykereskedőktől és termelőktől több raklap zöldséget és gyümölcsöt vásárolunk, amit felajánlunk az Adománykonvojnak. Ezekre a minőségi termékekre nagy szükség van, mivel zöldség-gyümölcs adomány ritkán érkezik a szervezethez" – mondta el Klucsik Zoltán, a Budapesti Nagybani Piac marketing és fejlesztési igazgatója, aki hozzátette, hogy a piacon árusítókat is adományozásra buzdítják.

 

http://www.nagybani.hu

http://ec.europa.eu/eurostat

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük