Célunk:

     Senkit se lakoltassanak ki egyetlen otthonából, ha azt jogszerűen vette birtokba, és önhibáján kívül nem tudja törleszteni az adósságát, ill. a lakás fenntartásának költségeit, a közüzemi díjakat. A „nulla kilakoltatás" hívei vagyunk.

 

Célunk:

     Senkit se lakoltassanak ki egyetlen otthonából, ha azt jogszerűen vette birtokba, és önhibáján kívül nem tudja törleszteni az adósságát, ill. a lakás fenntartásának költségeit, a közüzemi díjakat. A „nulla kilakoltatás" hívei vagyunk.

Megoldás:

     Politikai megoldásra van szükség, tekintettel arra, hogy másfél millió embert érintő társadalmi gondról van szó. A kérdés megnyugtató rendezése érdekében az államnak meg kell állapodnia a bankokkal és a hitelezőkkel abban, hogy a tartozásuk miatt tulajdonjogukat elvesztő adósok bérlőként lakásukban maradhatnak, adósságuk törlesztése után pedig a lakásuk feletti tulajdonjogukat is visszaszerezhetik. A Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal azt javasolja, hogy a fenyegető tömeges kilakoltatások elkerülése végett a tulajdonjog az államra, az állam által létrehozott állami alapra, szociális bankra, vagy közhasznú intézményre szálljon, ne pedig a hitelező bankra. Állami garanciával ugyanis elejét lehet venni az otthonok elárverezésnek, míg az utóbbi esetben nem. A társadalmi érdeket nem szabad alárendelni pénzügyi csoportok önös profitszempontjainak. A lakóknak állami garanciára van szükségük ahhoz, hogy otthonukban maradhassanak. Az államnak (kormánynak) megoldást kell találnia a hitelezőkkel arról, hogy az adósok tartozását átütemezzék, és csak annyit lehessen megkövetelni tőlük törlesztésként, amennyivel nem kerül veszélybe mindennapi megélhetésük, azaz a táplálkozás, a ruházkodás, a közüzemi díjfizetés, a közlekedés, az iskoláztatás.

Azonnali intézkedések a megoldásig:

     Ahhoz, hogy a hitelezők, és a behajtással, ill. a végrehajtással megbízott cégek ne használhassák ki a politikai megoldásig tartó időt az adósok kilakoltatására és otthonaik elárverezésére, állami eszközökkel azonnal le kell állítani az árverezéseket, és a kilakoltatásokat. Egyidejűleg fizetési moratóriumot kell elrendelni, nehogy a határidő lejártára hivatkozva a hitelezők mégis kilakoltathassák az adósokat. Az általános érvényű politikai megoldásig arra bíztatjuk az embereket, hogy ne hagyják magukat kilakoltatni, hanem védjék meg otthonaikat, fogjanak össze másokkal, szervezzék meg önvédelmüket az ingatlan- és lakásmaffiákkal, a hiénákkal szemben.

Végső megoldás:

     Magyarországon is törvénybe kell iktatni a lakhatáshoz való jogot, és érvényt kell szerezni a lakhatási jognak. A kilakoltatások elkerülése érdekében javasolt megoldás fontos gyakorlati lépés lehet a lakhatási jog elismerése felé.

A Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal, az OTTHONVÉDŐ összefogás tagjaként kész aktív segítséget nyújtani a társadalmi probléma megoldásához, és ennek érdekében kész tárgyalni a kormánnyal a mielőbbi politikai megoldás fellelése érdekében. 2009. május 5-én levélben kezdeményeztük, hogy keressünk közös megoldást a miniszterelnökkel, azóta is várjuk, hogy fogadják az Otthonvédők küldöttségét, és megoldást találjunk a gondra, mielőtt még elmérgesedhetne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük