www.muosz.huwww.muosz.hu

A pályázat nyílt, arra 2009. január 01. és 2009. december 31. között készült képek küldhetők be. Beadható olyan pályamű is a 12. Társadalomábrázolás dokumentarista- fotó sorozat kategóriába, amely több éven keresztül készült. Ilyen esetben nincs időkorlátozás.

  www.muosz.huwww.muosz.hu

A pályázat nyílt, arra 2009. január 01. és 2009. december 31. között készült képek küldhetők be. Beadható olyan pályamű is a 12. Társadalomábrázolás dokumentarista- fotó sorozat kategóriába, amely több éven keresztül készült. Ilyen esetben nincs időkorlátozás.

A pályaművek kizárólag digitális formában, a http://www.sajto-foto.hu/  címen történt regisztrálás után tölthetők fel. Fontos! A pályázati feltételeken változtattunk, ezért kérjük, hogy a kiírást figyelmesen olvassák el.

    Kategóriák:

    1. Hír-eseményfotó (egyedi)

    2. Képriport (sorozat)

    3. Emberábrázolás-portré (egyedi)

    4. Emberábrázolás-portré (sorozat)

    5. Művészet (egyedi)

    6. Művészet (sorozat)

    7. Sport (egyedi)

    8. Sport (sorozat)

    9. Természet és tudomány (egyedi)

    10. Természet és tudomány (sorozat)

    11. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi)

    12. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat)

    13. Bulvár, humor, zsáner (egyedi vagy sorozat)

    ELBÍRÁLÁS:

    A pályamunkákat a kiíró által felkért neves fotós szakemberek bírálják el:

    A zsűri elnöke: Horváth Péter fotóriporter, képszerkesztő

    A zsűri tagjai: Jan Sibik fotóriporter Csehország

    Sam Stewart fotóriporter, képszerkesztő NPPA USA

    Czagány Balázs fotóriporter

    Hajdu András fotóriporter

    Horváth M Judit fotográfus

    Pörneczi Bálint fotóriporter

    A zsűri kategóriánként egy I., egy II., egy III. díjat adhat ki. A zsűrinek joga van a továbbjutásra esélytelen sorozatból kiemelkedő képet az azonos kategóriában az egyedi kategóriába áttenni. A zsűri a beküldött sorozatokat a kiállítás és könyv részére átszerkesztheti.

    A zsűri köteles kizárni mindazokat, akik a pályázati feltételeknek nem tesznek eleget!

    A zsűrizés több fordulós, menete:

Első forduló – előzsűrizés: (2010. január 5-10-ig)

Zárt rendszerű, nem nyilvános, nem közvetített

A zsűri a kategória kiírásoknak megfelelően kb. 5000 darabra előszűrizi a pályaműveket online, azzal a céllal, hogy a második fordulóba csak – a kategória tartalmának – megfelelő, etikailag kifogástalan, fotók kerüljenek.

    Második, harmadik forduló:(január 15-16.)

Nyílt, közvetített, személyesen is megtekinthető

Ebben a fordulóban már a közönség számára is elérhető formában az interneten keresztül (http://www.fotoklikk.hu/ ) zajlik a zsűrizés, ahol a zsűri tovább szűkíti a kategóriák képanyagait.

A 3-4. fordulóba bejutott képeket a kiíró nagyfelbontásban is bekéri, az eredeti feltöltő oldalon, amiről az érintetteket e-mailben értesíti. Ekkor kérjük az önéletrajzot és az arcképet is a regisztrációs oldalra feltölteni.

    Negyedik forduló (január 17.)

    Nyílt, közvetített, személyesen megtekinthető.

    Ötödik forduló (január 18.)

    A döntőbe jutott képek végső sorrendjének kiválasztása, interneten nem követhető.

    Az eredmény kihirdetésére csak a sajtótájékoztatón kerül sor.

    A zsűrizés helyszíne: Magyar Fotográfusok Háza (1065 Budapest, Nagymező u. 20.)

    A Sajtófotó pályázattal együtt kiírásra kerül a Pro Cultura Urbis Alapítvány Budapest Fotográfiai Ösztöndíja.

    Az ösztöndíjat az a fotográfus nyeri el, akinek a képei a Magyar Sajtófotó pályázaton sikerrel szerepelnek, a szinopszisa és munkterve, a Fővárost, valamint a magyar fotográfiát egyaránt gazdagító teljesítményt ígér. A Budapest Fotográfiai Ösztöndíj esetében, a zsűri, a Pro Cultura alapítvány képviselőjével Korniss Péterrel egyetértésben jelöli ki az ösztöndíjas személyét.

    Az ösztöndíjra pályázóktól kérjük, hogy az ösztöndíj ideje alatt végzendő munka témáját, és munkatervét e-mailben küldjék be, (maximálisan 1500 karakterben ) a szervezők részére (zszalay@gmail.com ) jelezve: Budapest Fotográfiai Ösztöndíj.

   

SZERZŐI JOGOK:

    A Sajtófotó-pályázaton résztvevő a pályázati anyag beküldésével automatikusan elfogadja a pályázati feltételeket, és egyben hozzájárul, hogy a rendezők a pályázattal és a kiállítással kapcsolatos publikációkban képeiket térítésmentesen használják, valamint a zsűrizés internetes közvetítése során azokat az oldalakon megjelenítsék és a pályázat archívumában megőrizzék.

A díjat felajánlók a Magyar Sajtófotó pályázat promóciójához kapcsolódva jogdíjmentes használhatják fel az általuk díjazott kép(ek)et.

    A pályázó tudomásul veszi, hogy a beadott képek elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával (kiállításával) okozott személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a beadó fotográfust (szerzőt) terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is.

    Figyelem!

    Aki csak az Év Fotói 2009 című könyvben kívánnak szerepelni képeikkel, jelezzék ezt az internetes regisztráció alkalmával.

    Az album szerkesztője nagy figyelmet fordít a könyvben megjelenő adatok pontosságára, kérjük a kollégákat, aktualizált önéletrajzukat és fényképüket töltsék fel a nevezési lapra.

    Formai és technikai követelmények:

    A képek korrekcióját helyesen kalibrált monitor segítségével sRGB (1998) színprofilban kell elkészíteni. A korrekció a teljes képre vonatkozó kis mértékű digitális módosításokból állhat úgy, mint: szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation) és fényerő/kontraszt (brightness/contrast), valamint az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák eltávolítása: karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre tapadt por. A kép egyes részeinek, ill. részleteinek módosítása nem megengedett!

Tekintettel arra, hogy a képaláírást a sajtófotó műfaj igen fontos elemének tekintjük, kérjük a pályázókat, hogy formailag és tartalmilag korrekt képaláírást csatoljanak képeikhez a nevezés során. A képaláírás maximum 200 leütés lehet szóközökkel együtt, a képriportok bevezetőszövege maximum 600 leütés lehet.

    A kép és képaláírás nem tartalmazhat utalást a fotós kilétére, az őt megbízó médiumra, ügynökségre!

Nevezési díj: nincs

Beküldhető pályaművek száma:

Egy pályázó 30 pályaművet küldhet be a pályázatra, kategóriától függetlenül. A pályamű állhat egyedi képből vagy képsorozatból. A sorozat maximum 10 képet tartalmazhat!

Egy kép csak egyszer adható be, nem szerepelhet egyedi képként és sorozat részeként. (folyt.)

    A pályázaton legalább 5 megapixel (2562×1936) felbontású eredeti képpel lehet részt venni, melynek kicsinyített 1400×1000 pixeles változatát kell feltölteni. A 3. fordulóba bejutott képekről külön értesítés után feltöltendő a nagyfelbontású változat maximum 10 megapixel (3648 x 2736 pixel).

    A nevezéssel a pályázó vállalja, hogy rendelkezik a beadott kép nagyfelbontású változatával, amit a harmadik forduló után a feltöltő oldalon beküld a kiíró előzetes értesítése után. Továbbá, hogy a bekért képek mellett, feltölti önéletrajzát és egy nyomdai minőségű portréját, a felkérésben részletezett paraméterek alapján.

Pályázó tudomásul veszi, hogy a bekért nagyfelbontású képek feltöltése hiányában a kiíró kizárhatja őt a pályázatból.

    Felhívjuk a hagyományos technikát használó, tehát filmre dolgozó pályázók figyelmét, hogy szkenneléskor a kiírásnak megfelelő, nagyméretű, digitális nagyításra alkalmas file-t szkenneltessenek.

Képfile technikai feltételek:

Filetípus: JPEG, a legmagasabb képminőséggel elmentve

Maximális méret: 1400 x 1000 pixel (fekvő kép max. 1400 pixel széles, álló max. 1000 pixel magas)

    A megadott paraméterektől eltérő digitális anyagokat a szerver feltöltés után átméretezi. A nagyobb méretű képek lényegesen lassabban töltődnek fel, feleslegesen

lassítják a feltöltési folyamatot és a szervert is, ezért kérjük mindenképpen méretezzék át a pályázati anyagot.

    A pályázó adatait nevezéskor a regisztrációs lapon, a képekhez tartozó képaláírást a képek mellett, a pályázati oldalon töltsék fel.

    Képfile elnevezése:

    A képek elnevezése automatikusan a rendszer által történik, ezért ezzel nem kell foglalkozniuk a pályázóknak. A feltöltésre kerülő ideiglenes fájlnevek nem tartalmazhatnak szóközt, ékezetes betűt, egyéb speciális karaktert! A rendszer a feltöltés után átkódolja a fájlneveket saját formátumára, de a tiltott betűk zavart okozhatnak. A későbbiekben a képeket a pályázó nevezési számával találhatják meg a közvetítési (www.fotoklikk.hu) oldalakon.

    Egyéb technikai kérdések esetén a feltöltő oldalon Fórumot működtetünk, ahol minden technikai kérdésre válaszolunk.

    NEVEZÉSI LAP:

    A pályázaton a http://www.sajto-foto.hu/  weboldalon (regisztráció során) kitöltött nevezési lappal lehet részt venni. Egy pályázó csak egy nevezési lappal pályázhat. A nevezési lapon a pályázó igazolja, hogy a pályázati feltételeket elfogadja, és hogy a beküldött képei minden tekintetben megfelelnek a kiírási feltételeknek, valamint kérésre feltölti nagyfelbontásban is pályázott képeit.

A Pályázati anyag leadása interneten:

Figyelem! A leadási határidő előtt, az utolsó napokban a feltöltés lelassulhat, ezért kérünk minden pályázót, hogy a feltöltést minél hamarabb kezdjék meg.

    A pályázati anyagok fogadása egy központi szerveren történik, ahová a pályázók előzetes regisztráció után tölthetik fel file-jaikat. A regisztráció a www.sajto-foto.hu oldalon végezhető el. A feltöltő oldalon minden felhasználónak csak a saját adatállományaihoz van hozzáférési joga, a pályaművek nem nyilvánosak.

    A feltöltött képek a pályázat lezárásáig módosíthatóak, a lezárt pályázatokat a zsűri akár a pályázat vége előtt is előszűrheti, ezért a lezárt pályázatok felnyitására nincs mód.

    A szerver 2009. december 05-től 2010. január 05-én 24-óráig fogad el feltöltéseket!

    A pályázat végeredményét, a zsűrizést követő napokban sajtótájékoztatón közöljük.

    A díjakat a Magyar Nemzeti Múzeumban, a kiállítás ünnepélyes megnyitóján, 2010. március 18-án adják át.

Bánkuti András

a fotóriporteri szakosztály elnöke

2009. december 01.

Sajtófotó pályázat naptára.

Pályázat és feltöltés kezdete: 2009. december 05.

Pályázat beadási határideje: 2010. január 05. 24 óra

Nyilvános zsűrizés + online közvetítés: 2010. január 15-16-17.

Sajtótájékoztató: 2010. január 21.

Díjátadás és kiállítás megnyitó: 2010. március 18.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük