A 2010-es évben sikeresen megvalósított jászkiséri vetőmag-program eredményeit látva az Amerikai Ház Alapítvány támogatásával a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyében mintegy 8000 család részvételével elindította konyhakert programját 2011. márciusban, az érintett települések önkormányzataival szoros együttműködésben.

A 2010-es évben sikeresen megvalósított jászkiséri vetőmag-program eredményeit látva az Amerikai Ház Alapítvány támogatásával a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyében mintegy 8000 család részvételével elindította konyhakert programját 2011. márciusban, az érintett települések önkormányzataival szoros együttműködésben.

A program keretében a jelentkezők számára a Magyar Vöröskereszt ingyenesen biztosított zöldség vetőmagot a programhoz csatlakozni kívánó magánszemélyek és családok számára. A programban bárki részt vehetett, akinek szándékában állt a saját kertjében lehetőség szerint 40 m2 alapterületen különböző konyhakerti növényeket termeszteni, rendelkezett a műveléshez és gondozáshoz szükséges eszközökkel, valamint vállalta az együttműködést a Konyhakert-program résztvevőivel.

A program tervezett időtartama 6 hónap (2011. március – 2011. augusztus)

A program hosszútávú célja: az öngondoskodás és a kertkultúra felélesztése, a helyi közösség szemléletének megváltoztatása

A program sikeres fogadtatását látva a Magyar Vöröskereszt és az Amerikai Ház Alapítvány további 15000 vetőmagcsomagot biztosított az ország további 8 megyéjében, 2011. májusban.

A program keretében kiosztott vetőmagok

Borsod-Abaúj-Zemplén valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyében az alábbi vetőmagokból álló egységcsomagok kerültek térítésmentesen kiosztásra:

50 g dughagyma 100 g zöldborsó 100 g bokorbab 50 g csemegekukorica 2 g főzőtök

2 g uborka

5 g hónapos retek

3 g gyökérpetrezselyem
3 g sárgarépa

2 g saláta

Az egységcsomagok összeállításánál tekintettel kellett lenni arra, hogy olyan zöldségfélék kerüljenek a csomagokba, melyek nem csak ideális körülmények között termeszthetőek.

A májusban csatlakozó megyék esetében az egységcsomagok összeállítása némiképp változott, az évszaknak megfelelő, várható időjárási viszonyok miatt.

A program értékelése

A program első szakaszában csatlakozott Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyében történt meg a program lezárása ill. értékelése, a többi megye esetében az értékelés még nem fejeződött be, ezért jelen összefoglaló ezekre csak esetenként tér ki.

Az egyes megyékbe kiszállított egységcsomagok száma:

 

Megye

Egységcsomag száma

Borsod- Abaúj -Zemplén

4 000

Jász-Nagykun-Szolnok

4 000

Baranya

2 000

Somogy

500

Szabolcs-Szatmár-Bereg

3 000

Hajdú-Bihar

4 000

Csongrád

500

Heves

1 000

Nógrád

2 000

Békés

2 000

Összesen:

23 000

A program teljes költsége: – 30 millió Ft

A költségek megoszlása:

–  vetőmagok beszerzési költsége és elosztóhelyekre történő szállítása:      50%

–  adminisztrációs költség:                                                                              50%

Az adminisztrációs költség elemei:

vetőmagok kiosztása

üzemanyag

kommunikáció

–         értekezletek
fényképezés
fénymásolás, irodaszerek

–         bérköltség

Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyében lezajlott programban történő részvétel értékelése:

Program indulása:                                                                                      2011. március

Egy egységcsomag felhasználásához szükséges terület:                                 40-50 m2

Kiosztani szándékozott vetőmagcsomagok:                                                      8,000 db

Kiosztott vetőmagcsomagok:                                                                             7,917 db

Felhasznált csomagok:                                                                                       7,899 db

A kertészkedést végig vivők:                                                                            7,881  fő

Programban résztvevők átlag életkora:                                                                   52 év

Első alkalommal kertészkedők száma:                                                                 242 fő

Utóbbi 3 évben nem kertészkedett:                                                                      426 fő

Kertészkedésre szánt terület átlagos nagysága:                                                  106 m2

Nyugdíjasok aránya:                                                                                                 46%

Munkanélküliek aránya:                                                                                            21%

Főállásban dolgozók aránya:                                                                                     26%

Közmunkaprogramban vesz részt:                                                                               5%

Egyéb:                                                                                                                         2%

 

2

 

A Magyar Vöröskereszt az akció teljes időtartama alatt nyomon követte a programban résztvevő kerteket és helyi mezőgazdasághoz értő önkéntesek segítségével adott szakmai útmutatást azoknak, akiknek nem volt gyakorlatuk a zöldségek termesztésében.

A számadatok tükrében a legnagyobb mértékben a nyugdíjasok vettek részt a programban. Őket követik az aktív munkavállalók majd a munkanélküliek. A kiosztott vetőmag csomagokat szinte mindenhol maradéktalanul felhasználták és a kertészkedést is végig vitték a jelentkezők a program időtartama alatt. A résztvevők örömmel vették a program indítását és szeretnék, ha az jövőre folytatódna. A visszajelzések szerint a legtöbben nagyobb területet is szívesen beültetnének konyhakerti zöldségekkel és vállalnák az egész nyáron át tartó kertművelést.

A program több szempontból is sikeresnek tekinthető:

a kertek közel 100%-ában sikerrel termesztették a zöldségeket, köszönhetően a kerttulajdonosok odaadó munkájának, a viszonylag kedvező időjárásnak (a 2010-es jászkiséri a 80 családnál elindult vetőmagprogramban a kertek jó részében komoly károkat okozott a belvíz) illetve az átlagosnál jobb minőségű vetőmagnak. 426 olyan család is belevágott a kertészkedésbe, akik az utóbbi néhány évben azzal nem foglalkoztak, közülük 246 mostanáig egyáltalán nem kertészkedett.

A szép kertek egyik szinte elengedhetetlen feltétele az öntözési lehetőség, melynek hiányában kemény munkával is nehéz eredményt produkálni (bár akadt olyan első alkalommal kertészkedő, akinek a kertje szép eredményeket mutatott öntözés nélkül is, ehhez azonban szerencsés időjárás, jó minőségű és vízmegtartó képességű talaj szükséges).

A 2010-es jászkiséri vetőmagprogramban nagyobb arányban vettek részt olyanok, akik korábban nem kertészkedtek. Ez arra enged következtetni, hogy a helyi közösségekre, azok formális és nem hivatalos vezetőinek a segítségére, meggyőző képességére nagyobb mértékben kell támaszkodni ilyen programok megvalósítása során, annak érdekében, hogy minél több kert kerüljön rendezett, megművelt állapotba, melynek köszönhetően az emberek maguk is úgy érzik, hogy tudnak tenni saját érdekükben és gyermekeik jövőjéért. Szükséges továbbá a lehetőség szerint olcsó öntözési lehetőség megléte. Ez jelenthet ásott vagy fúrott kutakat is, de jelentheti például az esővíz összegyűjtését és tárolását is, ahogy azt egy somogyi településen egy rendkívül leleményes kertészkedő asszony portáján láthattuk.

 Magyar Vöröskereszt (www.voroskereszt.hu)

Amerikai Ház Alapítvány (www.amerikaihazalapitvany.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük