A McAfee közzétette S.P.A.M (folyamatos spamküldés egy hónapon át) nevű kísérletének eredményeit. A kísérlet során a világ különböző részén élő 50 résztvevő 30 napon át internetezett mindenfajra védelem nélkül.

 

A McAfee közzétette S.P.A.M (folyamatos spamküldés egy hónapon át) nevű kísérletének eredményeit. A kísérlet során a világ különböző részén élő 50 résztvevő 30 napon át internetezett mindenfajra védelem nélkül.

 

A kísérletben való részvétellel a részt vevők engedélyt kaptak arra, hogy olyan helyeket látogassanak, amelyeket a legtöbb internethasználó nem merne felkeresni; a cél annak felmérése volt, hogy mennyi spamet kapnak így, és azok milyen hatással vannak számítógépeikre. A McAfee S.P.A.M kísérlete igazolja spamek és a kiberbűnözés közötti összefüggést

A naponta frissített blogok, valamint maguknak a spameknek a tanulmányozása révén a McAfee kutatói megállapították, hogy a spammerek továbbra is igen aktívak, és egyre több pszichológiai trükköt használnak fel arra, hogy kicsalják áldozataik kapcsolati adatait, személyazonosságát és készpénzét A kísérletből világosan kitűnik, hogy a spamek fejlődése folytatódik, azok egyre inkább a helyi nyelvre és kulturális árnyalatokra építenek, továbbá egyre célzottabbak, így próbálva meg elkerülni a lelepleződést.

Az első ilyen jellegű kísérletben a 10 országból származó résztvevők több mint 104 000 spamlevelet kaptak a kísérlet alatt, ez fejenként 2096, vagyis naponta 70 üzenetet jelent.

A McAfee egyik célja az volt, hogy felhívja arra a figyelmet, hogy – ellentétben az általános vélekedéssel – a spamek nem csak egy apró kellemetlenséget, hanem nagyon is valós fenyegetést jelentenek, és számuk egyáltalán nem mutat csökkenő tendenciát. Mindazoknak, akik valaha is rá akartak kattintani valamely, egy spamben elküldött linkre, hogy megnézzék, vajon tényleg olyan elképesztően jó ajánlatot kaptak-e, a McAfee S.P.A.M kísérlete kockázatok nélkül elégíti ki kíváncsiságát.

Csak fájdalmas vagy veszélyes is?

A beérkező spam üzenetek jó része adathalász e-mail volt, amelyek megbízható forrásból származónak állították be magukat olyan bizalmas információk megszerzése céljából, mint a felhasználónevek, jelszavak és bankszámlaadatok. Mások e-mailek vírusokat tartalmaztak, megint mások pedig az üzenetben ajánlott, nem biztonságos oldalak látogatásakor titokban rosszindulatú programokat telepítettek a számítógépre. A részt vevők egy része számítógépe feldolgozási sebességének csökkenését, valamint növekvő számú felugró ablak megjelenését tapasztalta.

Kifejezetten Önnek!

A kísérlet eredményei ezen túlmenően a spam üzeneteknek a tömeges e-mailek irányából a célzottabb kampányok felé való elmozdulását mutatják. Az idegen nyelvek és a social engineering spamek kettő olyan terület, amelyben a résztvevők a vártnál nagyobb számú e-mailt kaptak. Franciaországba és Németországba érkezett a legtöbb idegen nyelvű spam (11, illetve 14 százalék). A McAfee ezen spam típus jelentős növekedésére számít a jövőben világszerte.

Globális Spam Liga

Az Egyesült Államok hagyományosan a spamírók hazájának számít, így nem okozott megleptetést, hogy az USA-beli résztvevők az élen szerepeltek a globális spam ligában. Az olyan fejlődő gazdaságok, mint Brazília és Mexikó szintén az első ötbe kerültek a listán, ami azt mutatja, hogy a spammerek egyre sűrűbben céloznak meg új területeket.

Gratulálunk… Ön nyert

A spamek legnépszerűbb típusa a pénzügyi jellegű üzenetek voltak, például előzetesen jóváhagyott hitelek vagy hitelkártyák, ami annak tünete, hogy a spammerek kihasználják a személyi hitelek helyzetét és a globális hitelszűkösséget.

Hírhedtsége ellenére az emberek továbbra is bedőlnek a „nigériai" spam e-maileknek, amelyekben egy állítólagosan Nigériából származó illető azzal keresi fel a címzettet, hogy az egy régen elveszett rokon végrendeletének kedvezményezettje, így akarván pénzt kicsikarni tőle. Az ilyen jellegű e-mailek célpontjai leginkább az Egyesült Királyságbeli felhasználók: ők kapják ennek a spamtípusnak a 23 százalékát.

A kísérlet során beérkezett, úgynevezett „social engineering" e-mailek (olyan e-mailek, amelyek az emberek érzelmeire hatva próbálnak bizalmas információkat kicsalni tőlük) sokrétűsége értékes betekintést kínált a McAfee kutatói számára ezen spamtípus részleteibe. Az ilyen jellegű spamek száma az utóbb öt év során folyamatosan növekedett.

„A McAfee S.P.A.M kísérlet igazolta számunkra, hogy bár az emberek azt hiszik, hogy tisztában vannak a spamek veszélyeivel, valójában nem ismerik ennek a veszélynek a valódi nagyságát" – mondta Dave DeWalt, a McAfee ügyvezető igazgatója és elnöke. „A kísérlet résztvevői az élet különböző területéről és a világ különböző pontjairól érkeztek, és tekintve, hogy szerettek volna részt venni a kísérletben, mondhatjuk, hogy tisztában voltak a problémával. Ennek ellenére mégis mindannyian meg voltak döbbenve, hogy milyen hihetetlen mennyiségű spamet kaptak ilyen rövid időtartam alatt, valamint hogy milyen sokra képesek a spammerek céljaik elérése érdekében."

„Azt hiszem ebből a kísérletből is látszik, hogy a spamek tagadhatatlanul összefüggnek a kiberbűnözéssel, valamint hogy olyan problémát jelentenek, amely magától nem fog eltűnni. A kérdés immár nem az, hogy miképpen lehet „megoldani", hanem hogy hogyan tudjuk „kezelni" azt.

A globális „spam liga":

A top 10 legnépszerűbb spam típus:

1. Egyesült Államok                  23233

1. Pénzügyi

2. Brazília                                 15856

2. Hirdetések

3. Olaszország              15610

3. Egészség és gyógyszerek

4. Mexikó                                12229 

4. Felnőtt tartalom

5. Egyesült Királyság                11965

5. Ingyenes termékek

6. Ausztrália                             9214

6. Hitelkártyák

7. Hollandia                              6378

7. Oktatás

8. Spanyolország                      5419

8. Pénzkeresés, „hogyan gazdagodj meg gyorsan" tippek

9. Franciaország                       2597

9. IT-vel kapcsolatos

10. Németország                      2331

10. Nigériai csalások

A résztvevők tapasztalatairól

www.mcafee.com/spamexperiment

a „Global Spam Naplók" letölthetők:

http://www.mcafee.com/us/research/spam_diaries/index.html.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük