http://www.nhh.hu/A Médiatanács 2014. február 5-i döntése értelmében 20 közösségi médiaszolgáltató fenntartási és üzemeltetési költségeit támogatja 106 millió forinttal az idei évi közösségi televízióknak és rádióknak kiírt pályázatán.

 

http://www.nhh.hu/A Médiatanács 2014. február 5-i döntése értelmében 20 közösségi médiaszolgáltató fenntartási és üzemeltetési költségeit támogatja 106 millió forinttal az idei évi közösségi televízióknak és rádióknak kiírt pályázatán.

 

A Médiatanács tavaly októberben hirdette meg a 2014-es rezsipályázatát, amely a közösségi rádiók és televíziók idei évi rezsiköltségeit hivatott támogatni. A pályázat több mint egy évtizede nyújt biztos támogatási formát a médiaszolgáltatóknak, az odaítélt összegek elengedhetetlenek a közösségi médiaszolgáltatás fennmaradásához.

 

Az idei pályázat harmadik fordulójában kiosztott 106 millió forintos összeg 14 közösségi televízió és 6 közösségi rádió biztonságos működését segíti.

 

A közösségi televíziók:

Zemplén Tv, hatoscsatorna, KiSDuNa TV Dunaharaszti, Régió Plusz Televízió , Buda Környéki Televízió, Balmazújváros Televízió, Trió TV Dunántúl, Pannon TV, CITY TV, WTV, Városi Televízió Hajdúböszörmény, Máriahalom Televízió, Nagykállói Televízió Tavi TV – 70 milliós,

a közösségi rádiók:

Európa Rádió Miskolc, Táska Rádió, Balaton Rádió, Európa Rádió Debrecen, Győr Plusz Rádió, Európa Rádió Nyíregyháza – 26 milliós támogatást kaptak.

 

A nyertesek egyenként 12 havi hozzájáruláshoz jutnak. A közösségi tévék esetében az egy pályázó által elnyerhető maximális összeg 600.000 forint, a közösségi rádióknál 500.000, a kisközösségi rádiós médiaszolgáltatók esetében 400.000 ezer forint.

 

A közösségi médiaszolgáltatók folyamatos működést lehetővé tévő rezsipályázat idei támogatási kerete 435 millió forint. A fennmaradó összegekre további fordulókban pályázhatnak a médiaszolgáltatók.

 

A pályázat kiírásakor a Médiatanács figyelembe vette az előző évi tapasztalatok mellett a bírálóbizottságok javaslatait, valamint a médiaszolgáltatók és a szakma – Helyi Televíziósok Országos Egyesülete (HTOE), valamint a Helyi Rádiósok Országos Egyesülete (HEROE) – részéről érkezett igényeket is. A párbeszédek során a Médiatanács számos, a médiaszolgáltatóknak kedvezőbb változást hozott a rezsipályázaton.

 

Újdonság a pályázaton, hogy megszűnt a vételkörzet szerinti differenciálás, ezért a pályázati kérelem kitöltése lényegesen egyszerűbb lett, a kisebb televíziók és rádiók pedig havi 100-150 ezer forintos támogatással többet igényelhetnek. Szintén lényeges változás, hogy a pályázóknak nem kellett a korábbi évekhez hasonlóan a teljes működési költségüket a pályázati kérelemben feltüntetniük, elegendő a támogatásból finanszírozott költségeket megjelölniük.

 

A pályázat részleteiről, a nyertesekről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási területének honlapján olvashatnak az érdeklődők.

 

(forrás: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatóság)

 

www.nmhh.hu

www.mediatanacs.hu

http://mediatanacs.blog.hu

https://www.facebook.com/nmhholdala

https://www.facebook.com/mediatanacs

http://www.youtube.com/nmhhvideo

http://www.youtube.com/mediatanacs

 

Lantai József