Van megújuló energia - ha hagyják...Van megújuló energia – ha hagyják… 

Az INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ 2007. szeptember 26-án Debrecenben rendezte meg – immáron 13. alkalommal – az üzleti angyal klubot, amelyen a megújuló energiák, energetika, „tiszta" technológiák területéről származó hat projekt került bemutatásra. Közötte volt olyan is, amit az akadémikus tudomány pozicióra féltékeny képviselői folyamatosan az egész világon akadályoztak. (Kavitációs kazán)

 

Van megújuló energia - ha hagyják...Van megújuló energia – ha hagyják… 

Az INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ 2007. szeptember 26-án Debrecenben rendezte meg – immáron 13. alkalommal – az üzleti angyal klubot, amelyen a megújuló energiák, energetika, „tiszta" technológiák területéről származó hat projekt került bemutatásra. Közötte volt olyan is, amit az akadémikus tudomány pozicióra féltékeny képviselői folyamatosan az egész világon akadályoztak. (Kavitációs kazán)

 

A klub az V. ENERGOEXPO Nemzetközi Energetikai Szakkiállítás és Konferencia keretein belül kapott helyet, így a hazai befektetők, szakemberek, külföldi érdeklődők széles köre nyerhetett bepillantást a rendezvénybe.

Az esemény jelentősége, hogy fennállása óta először lépte át a főváros határait az eddig csak Budapesten „ülésező" befektetői klub. Vidéki projektek eddig is számos alkalommal bemutatkoztak a befektetők előtt, mégis e lépéssel a szervezők ténylegesen nyitottak a régiók, a nem budapesti projektek, innovatív vállalkozások és befektetők felé.

A XIII. „Megújuló Energia" Üzleti Angyal Klub abból a felismerésből született, hogy az energetika, a megújuló energiaforrások, a „tiszta" technológiák és a környezetkímélő energetikai beruházások szerepe Magyarországon és a világ legnagyobb részén nagyban felértékelődött és a befektetői, vállalkozói és kormányzati szféra érdeklődésének homlokterébe került. Az INNOSTART hozzá szeretne járulni ahhoz, hogy hazánkban is minél több innováció valósuljon meg e területen, hozzájárulva ezzel a környezetkímélő technológiák elterjedéséhez és a környezet védelméhez!

A rendezvényt az INNOSTART új igazgatója, Pongorné dr. Csákvári Marianna nyitotta meg, a moderátori feladatokat pedig egy energetikai befektető társaság, az EETEK Holding Zrt. képviselője, Kovács Antal Ferenc látta el. A bemutatott projektek közül egy a napenergiából, kettő a biogázból származó energiát kívánja hasznosítani, két „tiszta" energiatermelő berendezés és egy energiatakarékos kompakt fénycső a piacra lépést keresi.

Az INNOSTART a Magyar Innovációs Szövetség kezdeményezésére 1994-ben jött létre az Európai Unióban már sikeresen működő Üzleti és Innovációs Központok (Business and Innovation Centre, BIC) mintájára. Küldetése az ígéretes, innovatív vállalkozások felkutatása, valamint azok támogatása a szervezet szakértelmének, szolgáltatásainak és erőforrásainak igénybevételével. Az INNOSTART feladata az innovációs kultúra fejlesztése, mely ösztönzi a kreativitást, az innovációk megvalósulását, a helyi és regionális kezdeményezéseket, valamint a nemzetközi együttműködést. Az alapítvány általános menedzsment szolgáltatásain kívül tanfolyamait, pályázatírói szakértelmét, partnerkeresési, illetve forráskeresési mechanizmusait, valamint fizikai és virtuális inkubációs lehetőséget nyújt a vállalkozások számára. Tevékenysége során a központ hasznos kapcsolatokat épített ki vállalkozásfejlesztési szervezetekkel, minisztériumokkal és egyéb állami intézményekkel, valamint regionális fejlesztési ügynökségek és szakmai szervezetek egész sorával.

A bemutatott projektekről

„Különleges bevonatú zárt síkkollektor"

Péter Zoltán

A társaság egy olyan innovatív napkollektort fejlesztett ki, amely három fő tulajdonsággal rendelkezik: a hőelnyelő felülete azonos a hőátadó felülettel, nagyon jó hővezető képességű, időtálló, korróziónak ellenálló ötvözött alumínium anyagból készül és felületi kezelése is egyedülálló. A piacon jelen lévő zárt síkkollektorokhoz képest a magyarországi szabadalmi eljárás alatt álló termék 10%-kal nagyobb hatásfokkal működik és előállítási költsége sorozatgyártás esetén 20-30%-kal alacsonyabb. Az első körös, 60 millió forintos tőkebevonás javarészt a sorozatgyártás elindításához, a második körös 50 millió Ft pedig a saját gyártókapacitás kialakításához szükséges.

„SZER – Szilárdtest Elektromos Rendszer"

Oláh Csaba

Egy szegedi fizikus olyan műszaki megoldást fedezett fel, amely alkalmazásával – a tudomány jelenlegi szintjét lényegesen meghaladva – hőáramból tudott közvetlenül elektromos energiát előállítani. A Szilárdtest Elektromos Rendszer (SZER) a Peltier-effektus alapján működő berendezés, amely energiaáramok átalakítására alkalmas, mozgó elemek nélkül. A működéshez hőmérsékletkülönbségre van szükség, következésképpen az energia átalakító egységek egy meleg és egy hideg hőt felvevő, illetve hőt leadó oldallal (felülettel) rendelkeznek. Felhasználási területe rendkívül sokszínű, alkalmas pl. az ipari vagy termálkutakból származó hulladékhő hatékony hasznosítására, családi házak vagy kisebb rendszerek független energiaellátásának biztosítására. A 2003-ban megkezdett kutatás 2006-ban eljutott a bemutatható, effektust igazoló prototípus szintjére. Ugyanebben az évben a társaságba belépett egy tőkeerős helyi vállalkozás. A rendszer jelenleg gyártásra kész, a gyártó gépsor automatizálása zajlik.

„Biogáz erőmű létesítése Ráckeresztúron"

Ónódy Miklós

A projekt egy önkormányzati tulajdonú, gondosan kiválasztott ingatlanon valósul meg. A terület előnye, hogy közvetlen szomszédságában egy szennyvíztisztító telep található, valamint az alapanyagellátás a térségben (30 km-es sugarú körben) könnyedén biztosítható. A településen a gázvezeték hálózat önkormányzati tulajdonban maradt, így felmerülhet a tisztított biogáz közvetlenül a rendszerbe történő táplálása. Az alapanyagok vizsgálatában és a technológia kiválasztásában az SZTE Biotechnológiai Tanszéke működik közre. A beruházás pályázati források bevonásával, ingatlanapporttal és magántőke bevonásával valósulna meg.

„Kavitációs Kazán"

Csécsei Ákos

A kavitációs kazán a folyadékból kiváló gőzbuborékok keltését, kezelését és kellő időben történő szétrobbantását végzi. A berendezésben vizet vagy napraforgó olaj áramoltatnak át meghatározott körülmények között, és az előidézett „kavitációs effektus" révén nagy mennyiségű hőenergia szabadul fel, amit hasznosítanak. A jelenleg működő 0. szériás kazán alkalmas lakások, lakótömbök, lakóparkok, termek, műhelyek, ipari, egészségügyi létesítmények, stb. fűtési és melegvíz-használati igényeinek kielégítésére. A 250 millió Ft külső tőkéből nagyrészt a sorozatgyártás és piaci bevezetést kívánják finanszírozni a tulajdonosok.

„Kompakt fénycső reformja"

László Endre Márton

A projekt keretében egy olyan 18W-nál nagyobb villamos teljesítményű energiatakarékos kompakt fénycső került kifejlesztésre, amely legfeljebb 100 mm hosszúságú. Ezzel egy magyar mérnököknek a világon elsőként sikerült megoldania, hogy egy kompakt fénycső méretében és fényességében is teljesen csereszabatos legyen a hagyományos, 75 watt feletti villanyégőkkel is. A termék egyedülálló és várhatóan jelentősen hozzájárul majd az energiatakarékos kompakt fénycsövek további elterjedéséhez a háztartásokban. A projekt teljes mértékben előkészített: a termék prototípusa fejlesztés és tesztelés alatt áll, a piackutatások egy része elkészült, a potenciális gyártók feltérképezésre kerültek, stb. A csapatot több mint 15 külső szakértő segíti. A 350 millió Ft-os tőkebevonás főként a gyártás elindításához és a piaci munkához szükséges.

„Biogázból nyert energiára épülő perlitduzzasztás"

Shira Jules

A projektgazda saját franciaországi vagy magyarországi telephelyén kíván perlitduzzasztó üzemet létesíteni, amelynek energiaellátását biogáz üzemből nyert energiával kívánja biztosítani. A francia piacot kizárólag import duzzasztott perlittel látják el, amelyet a szállítási költségek megdrágítanak. A projekt keretében egy bánya megvásárlása, a perlitduzzasztó és a biogáz üzem felépítése valósul meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük