Amerika ujabb baromsággal sokkolja a világot. Azt tudjuk, hogy az amerikai joigászok kifogyhatatlanok ötletekben, ha mások kifosztásáról van szó. A legújabb ötletük, hogy a gépkocsokat szerzői jogvédelem alá helyezik. Ami egyrészt jogot ad mindeféle információk visszatrtására, másrészt törvényileg kikényszerithetik, hogy kizárólag arra felszentelt és a forgalmazó által diktált árakon dolgozó magukat szakszervizeknek nevező rablóbandák javithassát és menthessék a kocsikat. Ha megvalósul, amire egyre nagyobb az esély, akkor ezt a szabadkereskedelmi megállapodáson keresztül Európa torkán is lenyomhatják.

Amerika ujabb baromsággal sokkolja a világot. Azt tudjuk, hogy az amerikai joigászok kifogyhatatlanok ötletekben, ha mások kifosztásáról van szó. A legújabb ötletük, hogy a gépkocsokat szerzői jogvédelem alá helyezik. Ami egyrészt jogot ad mindeféle információk visszatrtására, másrészt törvényileg kikényszerithetik, hogy kizárólag arra felszentelt és a forgalmazó által diktált árakon dolgozó magukat szakszervizeknek nevező rablóbandák javithassát és menthessék a kocsikat. Ha megvalósul, amire egyre nagyobb az esély, akkor ezt a szabadkereskedelmi megállapodáson keresztül Európa torkán is lenyomhatják.

A megvásárolt autó csak részben a miénk – Hamarosan tilos lesz otthon bütykölni:
www.facebook.com/Enigmatv

Azt gondolod, hogy a ház előtt álló autó a tiéd? Aki igennel válaszolt a kérdésre, jó, ha tudja, hogy a gyártók másképp gondolják.

Egyáltalán milyen mértékben mondhatjuk magunkénak a saját életünket?

A különböző adókkal, a piacok állami és egyéb manipulálásával, az élelmiszerek, az egészségügy és az oktatás feletti teljes központi hatalommal, igazából nagyon kevés területről mondhatjuk el, hogy a „miénk".

Az egyetlen, ami egyelőre elérhetetlen számukra, az a lelkünk.

Az egyik legújabb szisztematikus támadás alatt álló terület pedig az autóipar, ezen belül is az embernek az a szabadsága, hogy a saját autójával oda menjen, ahová akar.

Elmúltak az idők, amikor egy autó megvásárlásával az autó tulajdonosává váltunk és ezzel jogosultak lettünk annak átalakítására vagy javítására. Az autóvezetőkre bevezetett korlátozások és a közlekedés megfigyelése fokozatosan átszivárog magára az autógyártásra is. A káros anyag kibocsátásra, a biztonságra és környezetvédelemre vonatkozó előírások nevében megtiltják, hogy az ember házilag megbütykölje autója számítógép vezérelt alkatrészeit.

A vezess.hu így írt a kérdésről:

Rég elmúltak már azok az idők, amikor az ember egy csavarkulccsal, egy kombinált fogóval és egy kalapáccsal egész hétvégén elszöszmötölt az autóján: elektronikus rendszerek, nagyfeszültség, leszedhetetlen burkolatok rontják el a régi vágású autóbarátok szórakozását. Az autógyárak azonban nem érik be ennyivel: a gyakorlati örömfosztás után most elméletben is el akarják lehetetleníteni, hogy magad szerelj meg ezt-azt a kocsidon.

Az Egyesült Államokban egy tucatnyi nagyvállalat összedugta a buksiját, és kitalálták, hogy csatlakoznak a digitális millenniumi szerzői jogi törvényhez (Digital Millennium Copyright Act, DMCA), amely eredetileg az interneten terjedő kalózmásolatok szankcionálására született. Az autógyártók azzal érvelnek, hogy járműveik tele vannak olyan bonyolult és főleg levédett szoftverrel, kóddal, amelyekbe veszélyes és káros volna belepiszkálni.

A javaslat az autókat "mozgóképes számítógépeknek" tekinti, és ilyenformán védelem alá vonná a fedélzeten dolgozó összes szoftvert. … A gyártók szerint egyébként a modern autóvásárló már nem is a járművet veszi meg, csupán annak használati jogát, egy traktorgyártó szerint pedig az ECU módosításával egy csomó gonosz dologra volnának képesek az autók – például illegális zeneletöltésre.

A híradások szerint a DMCA autóipari bevezetését olyan nagy cégek támogatják, mint a GM, a BMW, a Fiat-Chrysler, a Ford, a Jaguar Land Rover, a Mazda, a Mercedes, a Mitsubishi, a Porsche, a Toyota, a VW és a Volvo.

Eric Peters pedig egy régi jól bevált hatalmi húzásra hívja fel figyelmünket:

A gyártók szerint a járműben található szoftver és a számítógép vezérlés (ECU), ami nélkül egy modern autó üzemképtelen, az ő tulajdonuk marad. Azt állítják, – és tudtátok, hogy ez következik – hogy a házi bütykölés veszélyezteti a BIZTONSÁGOT, a számítógépes vezérlés módosítása pedig befolyásolja a beépített BIZTONSÁGI rendszereket.

BIZTONSÁG.

A kényszerzubbony kötelei szorulnak, és mint mindig, most is a béke és a biztonság nevében.

A járművekre, a környezetvédelmi szabályozás alá eső alkatrészekre és a fekete dobozként is szuperáló, számítógép vezérelt érzékelőkre bevezetett új törvényekkel a szabad mozgáshoz való jogot korlátozzák.

Az Autógyártók Szövetségének nyilatkozata is sokat elárul (a szövetségnek szinte minden nagy gyártó tagja):

A járművek alapvetően mobil eszköznek számítanak és manapság egyre több olyan berendezést tartalmaznak, amelyek értelemszerűen számítástechnikai eszköznek minősülnek. A javaslat támogatói nem említették a jármű telematikai rendszereit, amikor a javaslatot előterjesztették és egyetlen hozzászóló sem hozott fel olyan bizonyítékot, ami indokolná az ilyen rendszerekre vonatkozó szabályok alóli mentességet.

A jármű elektronikai vezérlő egységeinek (ECU) hozzáférési korlátozását megkerülő tevékenységek különösen aggasztóak. A modern ECU egységeket úgy alkották meg, hogy azok minden szempontból megfeleljenek a káros anyag kibocsátásra, az üzemanyag takarékosságra és a jármű biztonságára vonatkozó állami előírásoknak.

Ha megengednénk a járműtulajdonosoknak, hogy kényük kedvük szerint hozzáadhassanak vagy elvehessenek ezekből a programokból, azzal a jármű valószínűleg elvesztené a fent említett szabályoknak való megfelelőségét, így a jármű üzemeltetése vagy későbbi eladása problémássá válna. A hozzáférési korlátozások beiktatása így az autó fontos számítógépes vezérlésének „megbütykölését" hivatott megakadályozni, hogy ezzel megvédjük a sofőrök és utasok biztonságát és minimálisra csökkentsük a nem-megfelelés kockázatát.

A telematikai rendszerek amúgy köznapi nyelven a diagnosztikai és nyomon követő rendszereket jelentik, amit minden ECU-val rendelkező járműben megtalálunk. Ez itt a lényeg. Még a Wikipedia is azt írja, hogy a jármű telematika lényege:

„Egy jármű vagy járműflotta helyzetének, mozgásának, státuszának és viselkedésének megfigyelése."

A digitális millenniumi szerzői jogi törvény még tovább szigorít majd a gyártókra vonatkozó amúgy is szigorú előírásokon és arra fogja kényszeríteni őket, hogy még jobban megnehezítsék a jármű „tulajdonosa" számára, hogy módosítsa vagy házilag javítsa autóját.

Amennyiben pedig mégis megteszi, a járműbe szerelt megfigyelőrendszer ezt azonnal észreveszi, ami büntetést vagy egyéb jogi következményt von majd maga után, idővel pedig akár az autó távvezérléssel történő letiltását is jelentheti, így azt a helyzet rendezéséig nem lehetne használni.

Szóval az állam (a gyártók noszogatására, akiket lassan szinte lehetetlen szétválasztani az államtól), a saját autója vezérlését megbütykölőket jogosult lesz megbüntetni, mert a törvény szerint a tulajdonos ezzel a jármű BIZTONSÁGÁT veszélyezteti. Vagy working-on-carnetán ront a jármű fogyasztásán. Érdekes nem? Büntethetővé válik, ha az autóm többet fogyaszt a megengedettnél. Az mindegy, hogy én fizetem a benzint. Nagynyomású injektor? 150.000 forint. Kúpos légszűrő? Újabb 150.000 forint az államkasszába.

Vagy egyszerűen lefoglalják az autót. Vagy kikapcsolják. Távvezérléssel.

A szabályok betartatásához szükséges mechanizmus pedig már készen áll.

Bent van az autódban.

Lehet, hogy ideje visszatérni azokhoz a régi hagyományos autókhoz. Nem kell hozzá más csak néhány egyszerű alkatrész a bontóból és egy kis bütykölés.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük