2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A mobil adatforgalom öt év alatt meghatvanhatszorozódik

4 perc olvasás
  <a name="_Hlt221848055" title="_Hlt221848055"></a><a name="_Hlt221848056" title="_Hlt221848056"></a><span class="inline inline-left"><a href="/node/23082"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/gfk_1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="48" /></a></span>A Cisco nyilvánosságra hozta a <a href="http://www.cisco.com/en/US/solutions/collateral/ns341/ns525/ns537/ns705/ns827/white_paper_c11-520862.html"><em>Cisco Visual Networking Index (VNI) </em>tanulmánysorozat <em>Mobile Forecast for 2008-2013</em></a> című jelentését. Az IP-hálózatokkal kapcsolatos trendeket vizsgáló kutatás rámutat a mobil szélessávú alkalmazások egyre dinamikusabb terjedésére. <p>

  gfk 1.thumbnailA Cisco nyilvánosságra hozta a Cisco Visual Networking Index (VNI) tanulmánysorozat Mobile Forecast for 2008-2013 című jelentését. Az IP-hálózatokkal kapcsolatos trendeket vizsgáló kutatás rámutat a mobil szélessávú alkalmazások egyre dinamikusabb terjedésére.

  gfk 1.thumbnailA Cisco nyilvánosságra hozta a Cisco Visual Networking Index (VNI) tanulmánysorozat Mobile Forecast for 2008-2013 című jelentését. Az IP-hálózatokkal kapcsolatos trendeket vizsgáló kutatás rámutat a mobil szélessávú alkalmazások egyre dinamikusabb terjedésére.

A Cisco VNI Mobile Forecast előrejelzései szerint 2008 és 2013 között a mobil kommunikációs forgalom világszinten hatvanhatszorosára nő, az éves növekedési ráta pedig 131%-lesz ugyanebben az időszakban. Az előrejelzés a negyedik generációs (4G) mobilinternet terjedésével bekövetkező változásokat tükrözi, amely a megnövekedett videohasználat mellett azt is lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyéb szélessávú mobil szolgáltatásokat vegyenek igénybe készülékeiken.

A Cisco VNI Mobile előrejelzés további fontos megállapításai:

 • 2013-ra a világ mobil adatforgalma meghaladja a havi 2 exabájtot. (Egy exabájt = egymilliárd gigabájt = 1000 petabájt = 250 millió DVD-nek megfelelő adatmennyiség).
 • A globális mobil adatforgalom a havi 1 exabájtos küszöböt fele annyi idő alatt érte el, mint a hagyományos (vezetékes) adatforgalom.
 • 2013-ra a világ mobil adatforgalmának 64%-át a videoletöltés teszi ki.
 • A mobil videó éves növekedési rátája a jelentés szerint 150% lesz 2008 és 2013 között.
 • 2013-ra a 3G sebességnél gyorsabb adatátvitelre képes mobilkészülékek és notebookok generálják a mobil-adatforgalom több mint 80%-át.
 • A legnagyobb növekedési ütemet Latin-Amerika éri el ebben az időszakban, amelynek összetett éves növekedési üteme 166% körül várható. A második leggyorsabb növekedés az ázsiai és csendes-óceáni térségben várható, 146%-kal.
 • Az ázsiai és csendes-óceáni térség 2013-ra az összes mobil-adatforgalom harmadát bonyolítja.

 

 • „A Cisco Visual Networking Index Mobile előrejelzés azt a trendet tükrözi, hogy a felhasználók egyre sokrétűbb szolgáltatásokat, alkalmazásokat és eszközöket használnak, és ez növekvő mobil adatforgalommal jár" – mondta el Suraj Shetty, a Cisco szolgáltatói értékesítésért felelős alelnöke. „A 4G technológia előtérbe kerülése átalakítja a mobilinternetet és az adatforgalom és a sávszélesség növekedését vonzza maga után. A multimédiás mobiltartalmak várható növekedése kétségkívül a 4G-re való átállást vetíti előre, így az iparág figyelme is az IP-alapú hálózatokra irányul majd." – tette hozzá Shetty.
 • „A különféle mobil eszközökön sorra megjelennek a személyre szabott szolgáltatások és alkalmazások. A siker titka a videotartalmakkal ellátott, bárhol és bármikor elérhető szolgáltatásokban rejlik." – mondta Kelly Ahuja, a Cisco útválasztó-technológiai részlegének vezérigazgatója. „Mindehhez a hálózati infrastruktúra tervezésekor a szolgáltatóknak nemcsak a nagyobb sávszélesség-igényt kell figyelembe venniük, hanem a nagyobb hálózati intelligencia szükségességét is."

Új Cisco Global Internet Speed Test internetes sebességmérő eszköz az iPhone és BlackBerry Storm készülékekhez

Cisco új, ingyenes internetes sebességmérő eszközt fejlesztett az iPhone és BlackBerry Storm készülékekhez. A Cisco Global Internet Speed Test (GIST) nevű alkalmazással a felhasználók megmérhetik az éppen használt Wi-Fi vagy mobilhálózat sebességét, és összehasonlíthatják a másutt mért értékekkel, így átfogó képet kaphatnak a hálózat nyújtotta lehetőségekről. Emellett a felhasználók összevethetik méréseiket más országokban lévő iPhone és BlackBerry Storm készülékek felhasználóinak sebességértékeivel, így arról is képet kaphatnak, hogyan fejlődik a mobilszélessáv a világ más országaiban.

 • A Cisco GIST for iPhone alkalmazás három kategóriát határoz meg a sebességérték könnyebb megértéséhez: Webes kategória, 150-449 kbit/s; audió kategória, 450-749 kbit/s; és videó kategória, 750 kbit/s fölött. A Cisco GIST for iPhone eddigi 60 országból érkező több mint 42 000 felhasználójának adatai alapján elmondható, hogy az átlagos Wi-Fi sebesség 1153 kbit/s, az átlagos mobilsebesség pedig 475 kbit/s. (Megjegyzés: A sebességet a hozzáférési sebességen kívül az adatcsomagok teljes útján éppen aktuális hálózati leterheltség is befolyásolja.) Kattintson ide, ha további információkat szeretne olvasni, vagy le kívánja tölteni az alkalmazást az iTunes Store-ból. (iTunes fiók szükséges)
 • A Cisco GIST for BlackBerry Storm béta verziója szintén elérhető. Az alkalmazás letöltéséért kattintson ide.

Cisco Visual Networking Index nyitólap: http://www.cisco.com/go/vni

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.