A Global Humanitarian Forum és annak elnöke, az ENSZ korábbi főtitkára, Kofi Annan az Ericssonnal (NASDAQ:ERIC), a Meteorológiai Világszervezettel (WMO), a Zain mobiltávközlési vállalattal, valamint a Columbia University Earth Institute szervezetével közösen bejelentette a „Weather Info for All" (Időjárási információk mindenki számára) elnevezésű nagyszabású kezdeményezését, amelynek célja Afrika időjárás-megfigyelési rendszerének jelentős fejlesztése, tekintve az éghajlatváltozás egyre nagyobb hatását.

 

A Global Humanitarian Forum és annak elnöke, az ENSZ korábbi főtitkára, Kofi Annan az Ericssonnal (NASDAQ:ERIC), a Meteorológiai Világszervezettel (WMO), a Zain mobiltávközlési vállalattal, valamint a Columbia University Earth Institute szervezetével közösen bejelentette a „Weather Info for All" (Időjárási információk mindenki számára) elnevezésű nagyszabású kezdeményezését, amelynek célja Afrika időjárás-megfigyelési rendszerének jelentős fejlesztése, tekintve az éghajlatváltozás egyre nagyobb hatását.

A Global Humanitarian Forum által a közelmúltban kiadott jelentés becslése szerint az éghajlatváltozás évente mintegy 300 ezer halálesettel hozható kapcsolatba, valamint több mint
100 milliárd dollár értékű gazdasági kárt okoz, elsősorban az egészségre és a mezőgazdasági termelékenységre tett sokkszerű hatások miatt. Afrika szubszaharai része ezen veszteségeknek közel negyedét kénytelen elviselni, és ez az a térség, amelyet legközvetlenebbül érint az aszály- és árvízveszély. Egyes térségekben már 2020-ra a mezőgazdasági hozamok 50%-kal való visszaesését valószínűsítik.

A Global Humanitarian Forum ezt az együttműködést az afrikai időjárási információs rendszer súlyos – a szervezet idei első találkozóján hangsúlyozott – hiányosságainak orvoslására kezdeményezte. A kezdeményezés tagjai Afrika-szerte összesen ötezer új automatikus időjárási megfigyelőállomást telepítenek, azzal a szándékkal, hogy jelentősen növeljék az éghajlattal kapcsolatos megrázkódtatások előrejelzéséhez és kezeléséhez létfontosságú információk mennyiségét és rendelkezésre állását.

Afrika a WMO által meghatározott minimális ajánlott szint csupán egynyolcadát elérő rendszerrel rendelkezik, és kevesebb mint 200 időjárás-megfigyelési állomás felel meg a WMO megfigyelési követelményeinek, szemben Európa, Észak-Amerika és Ázsia egyes részeinek több ezer állomásával. Az ötezer időjárás-megfigyelési állomás új és meglévő mobilhálózati helyszíneken kerül telepítésre a kontinens különböző részein az elkövetkező évek során, ami a remények szerint életeket menthet meg és több tízmillió ember számára biztosíthat jobb gazdasági lehetőségeket.

Ez az innovatív és egyedülálló, köz- és magánszféra közötti együttműködés a távközlésre támaszkodik. Az Ericsson a távközlési berendezések és szolgáltatások világvezető szállítójaként afrikai hálózatüzemeltetőkkel, például a Zain vállalattal működik együtt, amely vállalat helyet ad majd az Afrika-szerte mobilhálózati telephelyeken felszerelendő időjárás-megfigyelési berendezéseknek. Az ötezres célkitűzés megvalósításához további hálózatüzemeltetői elkötelezettség és külső finanszírozás szükséges.

A rendszer bemutatására a Katasztrófakockázatok Csökkentése Globális Platform (Global Platform for Disaster Risk Reduction) keretében került sor, ahol Kofi Annan beszédében így fogalmazott: „A világ legszegényebbjei egyben a világon a leginkább sebezhetőek is az éghajlatváltozás káros hatását tekintve és a legkevésbé felszereltek, hogy megküzdjenek annak következményeivel. Napjainkban Afrika szinte minden részén találhatók már a cellás telefonhálózathoz tartozó tornyok. Ezidáig soha nem voltunk képesek ilyen léptékű időjárás-megfigyelési rendszer létrehozására. A köz-, illetve magánszférában aktív különböző szereplők szakértelmének és erőforrásainak egyesítésével ez a projekt életek megmentésében segíthet, valamint javíthatja az éghajlatváltozás intenzív megnyilvánulásának helyén élő afrikai közösségek megélhetési esélyeit."

Az Ericssonnak a bevezetésnél szintén jelenlevő elnök-vezérigazgatója, Carl-Henric Svanberg nyilatkozata szerint: „Az afrikai távközlési rendszerek vezető szállítójaként és a kontinensen több mint 100 éve jelen lévő vállalatként vezető szerepet töltünk be a mobilkommunikáció gyors elterjesztésében. Ez a kezdeményezés egyedülálló lehetőséget jelent arra, hogy egyrészt enyhítsük az éghajlatváltozás hatását az az által leginkább érintett közösségekre, ugyanakkor megszilárdítsuk az időjárás-megfigyelési hálózatokat és rendszereket a kontinens egészén. Reméljük, más hálózatüzemeltetők is csatlakoznak hozzánk, hogy teljes mértékben megvalósíthassa célját a kezdeményezés."

Az időjárás-megfigyelési berendezések üzemeltetéséhez szükséges csatlakozásokat, erőforrást és biztonságot a mobilhálózatok biztosítják. Afrikai Mobil Innovációs Központja révén az Ericsson kifejleszt továbbá olyan mobilalkalmazásokat is, amelyek segítségével a nemzeti meteorológiai és hidrológiai szolgálatok által előállított időjárási információk elküldhetők mobiltelefonon keresztül. A mobilhálózatok üzemeltetői tartják fenn az automatikus időjárás-megfigyelő állomásokat, valamint segítséget nyújtanak az adatoknak a nemzeti meteorológiai szolgálatokhoz történő továbbításában.

A Zain hálózataiban már megkezdett első telepítések a Viktória-tó körüli kenyai, tanzániai és ugandai területre koncentrálnak. Az első 19 telepített állomás révén megduplázódik a tó térségének időjárás-megfigyelési kapacitása.

A Zain elnök-vezérigazgatója, Saad Al Barrak így foglalta össze: „Csodálatos, hogy mostantól Afrika-szerte sok közösség számára könnyedén elérhetőek lesznek a pontos meteorológiai információk. Ez jó példa arra, hogyan játszhat a mobilkommunikáció központi szerepet a világ legeldugottabb részein élő emberek életminőségének javításában és biztonságának növelésében."

Az afrikai lakosság körülbelül 70 százalékának megélhetése a gazdálkodáson múlik, avagy közel 700 millió ember, és Afrika mezőgazdaságának több mint 95 százaléka az esőtől függ. Az éghajlatváltozás következtében változó időjárási mintázatok a mezőgazdasággal kapcsolatos, egyébként évszázadok óta megbízható, hagyományos tudást elavulttá tették, a meteorológiai információk iránti hatalmas igényt teremtve.

A genfi bevezető eseményen szintén részt vett Michel Jarraud, az ENSZ időjárás, éghajlat- és vízügyi kérdések tekintetében mérvadó képviselőjeként dolgozó, a kezdeményezésben részt vevő nemzeti meteorológiai és hidrológiai szolgálatok részvételét koordináló WMO főtitkára. Jarraud a következőket nyilatkozta:

„Az élelmiszer előállítása tekintetében szinte minden döntés időjárási, éghajlati és vízgazdálkodási paraméterekhez kapcsolódik. Úgy tekintünk a „Weather Info for All" kezdeményezésre mint egy fontos pánafrikai erőfeszítésre annak érdekében, hogy 188 tagunk képes legyen továbbfejlesztett időjárási információk és szolgáltatások nyújtására. A nemzeti meteorológiai és hidrológiai szolgálatokon keresztül a WMO felméri az időjárási információkkal kapcsolatos igényeket, tanácsokat ad a technikai követelményekkel kapcsolatban, valamint segít az információk terjesztésében. Ez a kezdeményezés az elmúlt évtizedek egyik legfontosabbja lehet az afrikai meteorológia terén. A projekt ezért támogatni fogja a 2009. augusztus 31. és szeptember 4. között Genfben megrendezendő, a WMO által szervezett 3. Éghajlat Világkonferencia (World Climate Conference-3) célkitűzéseit is."

A kezdeményezés hatása messze túlmutat majd a mezőgazdaságon és a katasztrófahelyzetekre való felkészülésen, mivel a projekt része a nemzeti meteorológia szolgáltatok támogatása képzési és műszaki eszközökkel is. A pontosabb időjárási információk olyan szolgáltatások kifejlesztését is lehetővé teszik, mint például a „mikrobiztosítások", amelyek időjárási adatok, például csapadékadatok indexein alapulhatnak. A kezdeményezés ezen túl növeli a tudósok, valamint a vízügyi, közlekedési és energiaszolgáltatási iparág számára hasznos információk mennyiségét is.

Míg az időjárási információk terén Afrikában különösen nagy elmaradottság tapasztalható, a kezdeményezés később más érintett területekre is kiterjeszthető lenne.

A kezdeményezés partnere még a Columbia University Jeffrey Sachs által vezetett Earth Institute is. Annak érdekében, hogy segítsék Afrika egyes legsebezhetőbb és legszegényebb területein való elterjedését, valamint az Earth Institute-tal együttműködésben az automatikus időjárás-megfigyelési állomásokat a Millenniumi Falvakban (a Millenniumi Fejlesztési Célok megvalósítását célzó, 10 országban jelen lévő vidékfejlesztési projektek) is telepíteni fogják. Az Earth Institute tudósainak a klimatológia, mezőgazdaság és egészségügy terén meglévő szakértelmét felhasználva a projekt olyan fő területeket kíván azonosítani, ahol a tekintélyes méretű tudásállomány azonnali hatással lehet kezdeményezésre.

„Az Earth Institute büszkén vállalta, hogy partner legyen ebben az igen innovatív programban" – nyilatkozta Jeffrey Sachs, az intézet igazgatója. „Amikor beindul a rendszer, kiterjedt időjárási adatok állnak majd rendelkezésre Afrika minden részében, és ennek előnyeit az egyes nemzetek politikai döntéshozóitól kezdve a kis gazdaságok tulajdonosaiig sokan élvezhetik majd. A Millenniumi Falvak tökéletes bevezetési helyszínt jelentenek az időjárási adatok praktikus és kellő időben történő felhasználását biztosító rendszernek, a rugalmasság és a fenntartható fejlődés támogatására Afrika szubszaharai területein."

A Global Humanitarian Forum és jelentése, a „Human Impact Report: Climate Change – The Anatomy of a Silent Crisis" (Jelentés a humán hatásról: Éghajlatváltozás – Egy csendes krízishelyzet anatómiája) az alábbi címen érhető el: http://www.ghf-ge.org/programmes/human_impact_report/index.cfm , http://www.ghf-ge.org/

A WMO-ról és a 3. Éghajlati Világkonferenciáról: http://www.wmo.int/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük