2022.október.02. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A modern vezeték nélküli rendszerek már a hazai egészségügyiben is megjelentek

6 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/13244"><img class="image thumbnail" src="/files/images/1.thumbnail.png" border="0" alt="Mayo Health System" title="Mayo Health System" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Mayo Health System</strong></span></span>Az amerikai Mayo Klinika, a világ legnagyobb integrált, nem profitorientált egészségügyi szolgáltatója a betegellátás színvonalának emelése érdekében rendszerbe állította a Cisco Unified Wireless Network nevű egységes vezeték nélküli hálózati megoldását. A hálózat az Egyesült Államokban működő három kórház területén mintegy 40 000 orvos, nővér és kórházi személyzet számára biztosítja a mobil szolgáltatások széles skáláját. </p><p>

 

mayo health systemMayo Health SystemAz amerikai Mayo Klinika, a világ legnagyobb integrált, nem profitorientált egészségügyi szolgáltatója a betegellátás színvonalának emelése érdekében rendszerbe állította a Cisco Unified Wireless Network nevű egységes vezeték nélküli hálózati megoldását. A hálózat az Egyesült Államokban működő három kórház területén mintegy 40 000 orvos, nővér és kórházi személyzet számára biztosítja a mobil szolgáltatások széles skáláját.

 

mayo health systemMayo Health SystemAz amerikai Mayo Klinika, a világ legnagyobb integrált, nem profitorientált egészségügyi szolgáltatója a betegellátás színvonalának emelése érdekében rendszerbe állította a Cisco Unified Wireless Network nevű egységes vezeték nélküli hálózati megoldását. A hálózat az Egyesült Államokban működő három kórház területén mintegy 40 000 orvos, nővér és kórházi személyzet számára biztosítja a mobil szolgáltatások széles skáláját.

A mintegy 5 ezer mobilfelhasználó számára biztosított vezeték nélküli adatelérésen túl a Mayo körülbelül ezer felhasználót vezeték nélküli VoIP-telefonnal is ellátott. Ezzel az orvosok, nővérek és a kórházi személyzet között javult a mobil együttműködés, sőt az orvosok most már valós időben, a betegek ágya mellől vihetik be a rendszerbe az előírt kezelésre vonatkozó adatokat.

drótnélküli megjelenítőkDrótnélküli megjelenítőkA Mayo számos orvosi műszert és berendezést is csatlakoztatott a vezeték nélküli helyi hálózathoz, így például 2000 infúziós pumpát, 300, a betegek által vezérelt fájdalomcsillapító (PCA) pumpát, valamint 100 pulzus-oximétert, amelyek folyamatosan figyelik a betegek szívritmusát és légzését. Mivel ezek az eszközök a vezeték nélküli hálózathoz csatlakoznak, az orvosok és a nővérek a kórház területén belül bárhol hozzáférhetnek a létfontosságú betegadatokhoz, ami nemcsak hatékonyabb munkavégzést, hanem magasabb szintű betegellátást is eredményez.

drótnélküli alapdatokat mérő érzékelő karperecDrótnélküli alapdatokat mérő érzékelő karperecA Mayo innovatív egészségszolgáltatóként ismert, ezért szinte kötelező volt az informatikai részleg számára, hogy olyan vezeték nélküli hálózati infrastruktúrát építsenek ki, amely kimagasló szintű betegellátást, orvosi kutató- és oktatómunkát tesz lehetővé.

„A Mayo folyamatosan arra törekszik, hogy tovább erősítse az orvosi ellátásban, kutatómunkában és oktatásban eddig kivívott úttörő szerepét" – nyilatkozta Randy Regimbal, a Mayo Klinika hálózati szolgáltatásokért felelős igazgatója. „A Cisco Unified Wireless Network rendszerére épülő megoldásunk kulcsszerepet játszik e stratégiai célkitűzések megvalósításában."

A Mayo rövidesen elkezdi a Cisco 801.11n Aironet 1250 sorozatú hozzáférési pontok próbaüzemét is. A klinika ugyanis ezzel a technológiával növelheti az adatátviteli sebességet, a megbízhatóságot és a kiszámíthatóságot, emellett pedig olyan új mobil alkalmazások felhasználására is lehetősége nyílik, amelyek az eddiginél is magasabb szintű betegellátást tesznek lehetővé.

rutinszerűen alkalmazott drótnélküli szenzorokRutinszerűen alkalmazott drótnélküli szenzorokA piacon a Cisco elsőként jelent meg integrált 802.11n draft 2.0 megoldásával, amely lehetővé teszi a mobil alkalmazásokban rejlő lehetőségek teljes körű kihasználását. A Cisco a Wi-Fi Alliance által tanúsított 802.11n draft 2.0 szabványú termékek nemzetközi értékesítését szintén elsőként kezdte meg. A cég számos területen, így az egészségügyben, az oktatásban és a vendéglátásban újabb rendszerek kiépítésével kívánja felgyorsítani a 802.11n szabvány elterjedését. 2007. októbere óta több mint 50 ezer 802.11n szabványú hozzáférési pontot értékesítettek.

Innovatív egészségügyi megoldások – Magyarországon is

Bár a hazai egészségügyre egyenlőre az izolált (azaz különálló és központi menedzsment nélküli) hálózati elérési pontok jellemzőek, az intézmények egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a mobil technológiák iránt, mivel felismerték az ebben rejlő lehetőségeket.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Jósa András Kórházának újonnan épült Vaszkuláris központjában és a budapesti Bethesda Gyermekkórházban is olyan Cisco wifi hálózat épült ki, amely széleskörű felhasználási lehetőséget biztosít. A biztonságosan elkülönített virtuális alhálózatoknak és a központi menedzsmentnek köszönhetően mindez ugyanazon a fizikai infrastruktúrán működik, a vezetékes hálózattal azonos biztonsági szintet nyújtva.

A Bethesda Gyermekkórház mindkét épületét a legmodernebb vezeték nélküli (WiFi) hálózat fedi le, amelyen az adat és hangforgalom az IP technológia révén nagy sebességgel és biztonságosan bonyolítható, így a felhasználók nem csak a világhálót érhetik el vezeték nélküli eszközeikkel (PDA, Tablet PC), hanem a WiFi képes Cisco IP telefonok vagy Nokia dual-phone mobiltelefonok segítségével az épületen belül ingyenesen mobiltelefonálhatnak.

A wifi hálózat emellett lehetőséget teremtett a helymeghatározási rendszer bevezetésére. Az eszközökön elhelyezett RFID azonosítók segítségével bármilyen pillanatban meghatározható, hogy a kórháznak mely pontján található a keresett tárgy. Az úgynevezett aktív RFID azonosítókkal és a Cisco vezeték nélküli technológia segítségével így akár megakadályozható a nagyértékű műszaki berendezések eltűnése, illetve csökkenthető a műszerek keresésével töltött idő is. A rendszer továbbfejleszthető automatikus riasztás adására is, abban az esetben, ha egy védett eszközt illetéktelen helyre vinnének. A szolgáltatás a kórház egész területén elérhető, bármely számítógépről vagy vezeték nélküli eszközről.

A Cisco wifi hálózat segítségével a dual-phone technológiával rendelkező Nokia E61 és E71 típusú mobilkészülékek az épületeken belül kórházi mellékként működnek, a kórházat elhagyva pedig automatikusan átváltanak GSM üzemmódra. Ennek jelentősége a telefon-költséghatékonyságban rejlik, ugyanis sokszor a kórházon belül az orvosokat, akik a legritkább esetben tartózkodnak hosszasan egy helyen, a zsebükben levő mobilokon hívják az asszisztensek, nővérek, ezzel igen drága fix-mobil hívás kezdeményeznek. Ezzel az új készülékkel ez a probléma megszüntethető.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.