2023.szeptember.25. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának felhívása: Nyilvántartásra jelentkezzenek a kisebbségi együttesek

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/26960"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/book_anim.gif" border="0" width="96" height="90" /></a></span>Komoly állami támogatástól eshetnek el a kisebbségi előadó-művészi szervezetek a nyilvántartásba vétel elmulasztása miatt.<br /><td valign="top"> </td>  <img class=" size-full wp-image-1110" src="https://euroastra.hu/wp-content/uploads/2007/07/spacer.gif" border="0" width="15" height="15" />

book animKomoly állami támogatástól eshetnek el a kisebbségi előadó-művészi szervezetek a nyilvántartásba vétel elmulasztása miatt.

 

  spacer

book animKomoly állami támogatástól eshetnek el a kisebbségi előadó-művészi szervezetek a nyilvántartásba vétel elmulasztása miatt.

 

  spacer
    A jövő évtől jelentősen átalakul az előadó-művészeti szervezetek (színházak, balett- és táncegyüttesek, zenekarok és énekkarok) állami támogatása. A nemzeti és etnikai kisebbségek kulturális jogai érvényesülésének áttekintésére indított vizsgálatom során észleltem, hogy a támogatás megváltozott feltételeiről a kisebbségi előadó-művészeti szervezetek jelentős része nem értesült. A szükséges információk nem jutottak el például a Magyar Örökség Díjjal kitüntetett 100 Tagú Cigányzenekarhoz, illetve az egyetlen magyarországi professzionális horvát színtársulathoz, a Pécsi Horvát Színházhoz sem, pedig az első nyilvántartásba vétel határideje 2009. május 30-án lejár. Ennek elmulasztása esetén a következő évben nem részesülhetnek központi költségvetési támogatásban.

    2010-től azok a költségvetési szervként vagy a külön törvény szerint közhasznúvá minősített szervezetként működő előadó-művészeti szervezetek részesülhetnek központi költségvetési támogatásban, amelyeket a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal keretében működő Film- és Előadó-művészeti Iroda nyilvántartásba vett. A központi költségvetési támogatás igénybe vételének további feltétele, hogy a szervezetet a Film- és Előadó-művészeti Iroda kategóriába sorolja.

    A nyilvántartásba vételre és a kategóriába történő besorolásra – a nem állami fenntartású előadó-művészeti szervezetek esetében – kérelemre indult hatósági eljárás keretében kerül sor.
   

 A nyilvántartásba vételi és besorolási eljárás megindítására vonatkozó kérelmek első alkalommal a törvény hatálybalépésétől, 2009. március 1-től számított kilencven napon belül nyújthatók be. E határidő 2009. május 30-án jár le, ám miután ez munkaszüneti nap, a kérelmet – az előírt mellékletekkel együtt – legkésőbb 2009. június 2-ig postai úton vagy ügyfélszolgálati időben személyesen lehet benyújtani a Film- és Előadó-művészeti Irodához.
  

  E határidő jogvesztő, elmulasztása esetén az előadó-művészeti szervezet a következő évben nem részesülhet központi költségvetési támogatásban. A nyilvántartásba nem vett előadó-művészeti szervezet kizárólag más pályázati úton nyerhet csak támogatást.

    A nyilvántartásba vétel és a besorolás szabályairól a http://www.előadomuveszetiiroda.hu/ weboldalon található részletes tájékoztatás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.