2011. október 1-én, a Design Hét Budapest 2011 eseménysorozat hivatalos részeként megrendezett látványos divatbemutató-performance keretében kihirdetésre került a Néprajzi Múzeum Óceániai színek és formák – magyar szemmel című ékszer- és öltözékkészítési pályázatának eredménye.

2011. október 1-én, a Design Hét Budapest 2011 eseménysorozat hivatalos részeként megrendezett látványos divatbemutató-performance keretében kihirdetésre került a Néprajzi Múzeum Óceániai színek és formák – magyar szemmel című ékszer- és öltözékkészítési pályázatának eredménye.

A Kauri és nagyító. Óceániai ékszerek Bíró Lajos gyűjteményéből című időszaki kiállításhoz kapcsolódó kreatív alkotói pályázat célja az óceániai népek kultúrájának, egyedülálló forma és motívumkincsének széles körű megismertetése és a mai design követelményeinek megfelelő jelenkori interpretációja volt.

A pályázati felhívásra összesen 89 jeligével ellátott pályamű, ezen belül 61 ékszer és 28 öltözékterv érkezett be, 31 alkotó munkájának eredményeképpen. A pályázók mind technikai, mind esztétikai szempontból változatos és különleges tárgyakat és terveket készítettek, hatásosan újragondolva az óceániai ékszerek és viseletek motívumait, jelképeit. Az ékszereket és a tervek alapján megvalósult öltözékeket a Modell Divatiskola növendékei mutatták be a közönségnek.

Az eseményeket a Néprajzi Múzeum a honlapján keresztül élő adásban közvetítette: http://www.neprajz.hu/oceania/

 

A pályázók két tematikus, valamint felnőtt és diák kategóriában versenyeztek:

1.- Öltözéktervezés.

Az óceániai népek hagyományos viseletkultúrájának újrafogalmazása, hordható és nem hordható különleges mai ruhatervek készítése

2.- Ékszerkészítés.

 

A pályaművek értékelését végző szakmai zsűri tagjai:

Bánfalvi András, egyetemi docens, MOME (a zsűri elnöke)
Csorna Erika, a Sterling Galéria vezetője
Szűcs Judit, divat- és jelmeztervező, KREA Művészeti Iskola
Gerhes Gábor, grafikus
Acsai Vernonika, művészeti tanár, Modell Divatiskola
Fábián Mária, főrestaurátor, Néprajzi Múzeum
Tóth Mariann, múzeumi bolt munkatársa, Néprajzi Múzeum

 

A nyertes alkotók és alkotások a következők:

1. Öltözéktervezés, felnőtt kategória: Horváth Ildikó

 

2. Öltözéktervezés, diák kategória: Boros Réka

 

3. Ékszertervezés, felnőtt kategória: Vereczkey Szilvia

 

4. Ékszertervezés, diák kategória: Söptei Eszter

 

A legkiemelkedőbb pályaművek a Desig Hét során, valamint a Kauri és nagyító. Óceániai

ékszerek Bíró Lajos gyűjteményéből című időszaki kiállítás nyitva tartása alatt megtekinthetők.

 

A teljes pályázati anyag megtekinthető, és a közönségszavazás nyomon követhető:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.280624838632449.82295.122690754425859

 

Az óceániai népek ékszerviseléséről az alábbiakat tudhatják meg, ha megtekintik a Néprajzi Múzeumban, a 2012. január 29-ig látogatható kiállítást.

„Az ékszerviselés és a test alakítása általános emberi gyakorlat. Célja lehet a díszítés, a praktikusság, de betölthet mágikus védelmi funkciót is. Ezek a gyakorlatok és tárgyak egy szimbolikus jelrendszer, vizuális kifejezésmód részei, amellyel az egyén utal társadalmi helyzetére, hovatartozására, gazdasági hatalmára vagy világképére. Ez a fajta vizuális kommunikáció egy-egy közösségen belül érvényes és érthető, annak normái szabályozzák az ékszerviselés formáit, módjait. Azonban ezek a szabályok sem állandóak; külső hatások, például az európai kultúra térhódítása nyomán változhatnak. Magát a divatot a személyes ízlés és a napi hangulat is befolyásolja. Az ékszerek, amelyek alapján megérthetjük ezt a jelrendszert, Bíró Lajos gyűjteményének legjobban adatolt, leggazdagabb egységéből, a Huon-öbölben gyűjtött tárgyak közül kerülnek ki. Új-Guinea legtöbb területén a férfiak is díszítik, ékszerezik magukat, jobban és látványosabban, mint a nők. Vannak ékszerek, melyeket csak férfiak készíthetnek és viselhetnek, ezek általában a harchoz kapcsolódnak."

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük