Sokféle szépségversenyről lehetett már látni, hallani eddig is, de most valami új történt. Nem hölgyek, testépítők vagy háziállatok külalakjának összehasonlítására került sor, a versenyt ezúttal csokoládék között rendezték.

Sokféle szépségversenyről lehetett már látni, hallani eddig is, de most valami új történt. Nem hölgyek, testépítők vagy háziállatok külalakjának összehasonlítására került sor, a versenyt ezúttal csokoládék között rendezték.

A ChocoMe 2010 júniusában kezdett el olyan táblás csokoládét gyártani, melyek tetejét valamilyen különleges feltéttel díszítették és egyben velük ízesítették is a csokoládét. Erre a célra az induláskor hetvenhat különféle anyagot használtak. Úgy döntöttek, hogy egy csokoládéra legfeljebb öt feltétet lehet tenni – ezek között vannak magvak, liofilizált vagy kandírozott gyümölcsök, ehető virágszirmok, de ott van a Haribo gumimaci vagy az M&M csokigolyó – így összesen több mint ötvenkilencmillió ízesítési lehetőség adódik. Az alap a Callebaut belga csokoládégyárból származó étcsokoládé, tejcsokoládé vagy fehér csokoládé. Ez a világ egyik leghíresebb gyártója. A feltétek részben külföldről, részben itthonról származnak.

Liofilizált, tehát fagyasztva szárított gyümölcsöt nálunk nem készítenek, ezt Németországból kell behozni. Az ilyen gyümölcs ízhatása akár az ötszöröse is lehet a hagyományosnak. A mostanában divatba jött ehető virágok közül a jázmin, az ibolya, a rózsa a legnépszerűbb, de idehaza akár kétszázféle ehető virág is kapható, ezek bármelyike rákerülhet a csokoládéra. Ezt a vásárló dönti el, mert maga állítja össze az interneten a saját csokoládéját. Aki tudja, hogy a felesége szereti az étcsokoládét és az indiai izvilágot, megrendelheti, hogy legyen rajta zöld cardamom mag, egy kis curry vagy más fűszerkeverék. A pisztácia Szicíliából érkezik, egy Drote nevű kis faluból, mert ez a világ legjobb pisztáciája. A valóban különlegességre vágyók megszórathatják a csokoládét ehető aranyporral is. Előre gyártott raktárkészlet nincs, minden tábla külön, kézzel készül és minden feltétet külön raknak fel rájuk a megrendelés szerint.

A ChocoMe, a feltétes csokoládé kitalálója Mészáros Gábor. Egy „multi" cégnél dolgoztam, de a válság miatt leépítés volt, el kellett jönnöm, így lettem kényszervállalkozó – kezdte a visszaemlékezést. A csokoládékészítés mellett döntöttem, mert ez egy gyerekcipőben járó iparág, kevés piaci szereplővel, ahol még vannak növekedési lehetőségek. Egyébként pedig nagy csokoládérajongó vagyok és bár nem tanultam, nagyon szeretek főzni, főzök is, amikor csak tehetem. Egy évig tartott a vállalkozás kiépítése. Itthon mindenki bonbont készít, táblás csokoládét kiegészítő jelleggel gyártanak. Én nem akartam bonbont készíteni. Kezdetben öt-hat ízesítéssel indultunk, és fokozatosan bővült a lista. Olyan boltot szerettem volna, ahol a vásárló megrendeli, és másnap visszajön érte. Ez most megvalósult. Az online áruház már éjjel-nappal nyitva van és október harmadikától működik a bolt Budapesten, a XIII. kerületben a Szent László és a Kis Gömb utca sarkán. Amikor a vásárló az interneten összeállítja saját elképzelését, az vagy olyan lesz, amilyennek elgondolták vagy nem. Szükség van arra, hogy szakszerű segítséget kaphassanak, ha igénylik.

A meghívott újságírók és gasztronómiai szakemberek szavazatai alapján a szépségverseny nyertesei lettek:

  1. Étcsokoládé fekete ribizlivel, vörös áfonyával és chili szálakkal
  2. Étcsokoládé pekándióval, pisztáciával és mandulával
  3. Tejcsokoládé, ibolyával, kókusszal és 23 karátos aranypelyhekkel

 

www.chocome.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük