A MÚOSZ Mikszáth termében Chopin gyönyörű dallamai fogadták az Életmód Szakosztály 2013-as első őszi rendezvényére érkezőket. Rendkívül népes újságíró csapat gyűlt össze, hogy meghallgassa Roman Kowalski lengyel nagykövet előadását a lengyel nők helyzetéről. A zongoránál Tóth Róbert Károly, az előadó asztalnál dr. Szalontai Éva, a szakosztály elnöke és a MÚOSZ főtitkára foglalt helyet.

 

A MÚOSZ Mikszáth termében Chopin gyönyörű dallamai fogadták az Életmód Szakosztály 2013-as első őszi rendezvényére érkezőket. Rendkívül népes újságíró csapat gyűlt össze, hogy meghallgassa Roman Kowalski lengyel nagykövet előadását a lengyel nők helyzetéről. A zongoránál Tóth Róbert Károly, az előadó asztalnál dr. Szalontai Éva, a szakosztály elnöke és a MÚOSZ főtitkára foglalt helyet.

 

Roman Kowalski nem tolmáccsal, hanem kifogástalan magyarsággal adta elő mondanivalóját, papírról csak a számokat olvasta fel. Mint kiderült, a nagykövet úr Moszkvában tanult a Nemzetközi Intézetben, ahol az angol és a francia mellett elsajátította a magyar nyelvet is.

 

A nők helyzete szociális kulcskérdés az egész világon" – fejtette ki először, majd elmondta, hogy a lengyel politikai és gazdasági életben egyre jelentősebb a szerepük. Felsorolta büszkeségeik közül Maria Curie-Sklodowskát, a kétszeres Nobel-díjas sugárfizikust. A lengyel Szejm elnöke jelenleg Eva Kopacz, alelnöke pedig Wanda Nowielka, és hosszú sor következett, miszerint a kormányban 4 miniszter, 3 államtitkár, 22 helyettes államtitkár dolgozik. Hanna Gronkiewicz-Waltz Varsó főpolgármestere, és további három legsikeresebb városban is nő a polgármester. A helyi önkormányzatokban állandóan növekszik a női alkalmazottak száma. A 460 tagú Szejmben a hölgyek százalékaránya 23% (amíg nálunk csak 8%!). A lengyel alkotmány tartalmazza a nemi diszkrimináció tiltását. Tavaly ajánlás született a nők üzleti életben való nagyobb részvételéről: a tőzsdén a hölgyek létszámát 40%-ra kell emelni.

 

A civil színekben fellépő Európai Nőkongresszust – nem véletlenül – Varsóban tartják. Ezt a lengyel politika nem hagyhatja figyelmen kívül. A hölgyek megkerülhetetlenek a közéletben, de 30%-os arányszámukat Kowalski úr még mindig kevésnek tartja. Úgy véli, hogy a nők kezében van a saját sorsuk, tegyenek még többet magukért.

 

Az 1989-90-es rendszerváltáskor az egész gazdasági rendszer átalakult Lengyelországban. Elsősorban a könnyűipart érintette rosszul, tönkrementek a textilgyárak, amelyekben főleg nők dolgoztak. A lengyel társadalom 51,6%-a nő. Ezért a női munkanélküliség növekedett a legjobban, ám a nők foglalkoztatási aránya ma sem kielégítő. Egész Európában léteznek még sztereotípiák, valamint 4,5%-ra tehető bérkülönbség a nők kárára. Fontos cél a nemek közötti bérrés csökkentése. A vállalati szférában manapság máris megkétszereződött a nők száma.

 

A gyermekvállalásban újabban – skandináv mintára – a férfiak is kiveszik a részüket. A szülési szabadság 26 hét, az egy év GYES megosztható az apa és az anya között. A gyerek ötéves koráig, legfeljebb 36 hónapig bármelyikük mehet fizetés nélküli szabadságra. Vannak gyerekklubok, bölcsődék és gyermekmegőrző intézmények. A nőket ilyenkor különleges jogok védik, ezért a dolgozó nők több gyereket vállalhatnak, amiben segítségükre vannak a támogatások, a rugalmas munkaidő, hogy össze tudják egyeztetni a munkát a családi élettel. 2007 és 2015 között stratégiai cél a nemzeti egészségprogram keretében a nők helyzetének további javítása.

 

A civilizáció foka a nőktől függ. Ők tartották kézben a hitet és a gazdaságot. A közép-európai nők különösen erősek, különösen sok mindenen estek túl, jobban ki kell használni az erejüket – zárta előadását a nagykövet úr. A hallgatóság nagy tapssal köszönte meg az előadást, majd Kiss Zita festőművész megajándékozta a nagykövetet a róla festett portréval, dr. Sárkány Péter borász a Törley Pincészet egyik borával, a Bokri Kézműves Céh pedig racka juhsajtjával. Kowalski úr ezután az újságírói kérdésekre felelt.

 

A csermajori Hiksz Kft. termékeiből mi is megkóstolhattunk hatféle juhsajtot, a Törley Pincészetből többféle bort is a jó hangulatú összejövetelen. A nagykövet úr pedig ízletes lengyel kolbászokkal kínálta a résztvevőket.

 

DOBI ILDIKÓ

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük