2024.június.14. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A nukleáris oktatás fejlesztése az elmúlt évek egyik magyar sikertörténete

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> 1024x768 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65431"><img class="image image-preview" src="/files/images/paks_1.jpg" border="0" width="247" height="186" /></a></span><em>„Magyarország nemzetközi szinten meghatározó szerepet tölt be a nukleáris technológiai ismeretek oktatásában" </em>- mondta el Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár a vietnami szakemberek képzési programja első ütemének befejezése alkalmából megtartott eseményen 2012. október 19-én, Pakson, az atomerőmű Karbantartó és Gyakorló Központjában.</p> <p><strong> </strong>

paks 1„Magyarország nemzetközi szinten meghatározó szerepet tölt be a nukleáris technológiai ismeretek oktatásában" – mondta el Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár a vietnami szakemberek képzési programja első ütemének befejezése alkalmából megtartott eseményen 2012. október 19-én, Pakson, az atomerőmű Karbantartó és Gyakorló Központjában.

 

paks 1„Magyarország nemzetközi szinten meghatározó szerepet tölt be a nukleáris technológiai ismeretek oktatásában" – mondta el Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár a vietnami szakemberek képzési programja első ütemének befejezése alkalmából megtartott eseményen 2012. október 19-én, Pakson, az atomerőmű Karbantartó és Gyakorló Központjában.

 

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közös szervezésében 2012 szeptemberétől vietnami egyetemi tanárok, oktatók vehetnek részt nukleáris képzésben. Az első turnussal érkezett negyven hallgató értékes ismeretekkel gazdagodva vehette át a képzés eredményes elvégzéséért járó oklevelet. A speciális oktatási program lehetőséget teremtett arra, hogy a három évtized alatt a nukleáris szakemberképzés területén felhalmozódott tudás nemzetközivé váljon, jó példát mutatva a hasonló kezdeményezések szervezőinek. Az elsajátítható ismeretanyag kiterjedt a végrehajtott teljesítménynövelés és az üzemidő-hosszabbítás előkészítése során szerzett tapasztalatok átadására is.

 

A program résztvevői az egyetemen megtartott háromhetes elméleti képzés után érkeztek az atomerőműbe, ahol szintén háromheti, számos gyakorlati feladattal bővített, intenzív tanulás várt rájuk. Elsőként a paksi technológiával, berendezésekkel ismerkedtek, de a képzési tematikában szerepelt a biztonsági kultúra, a reaktorfizika, a karbantartás, a baleset-elhárítás és a sugárvédelem is.

 

„A nukleáris oktatásban világszerte nagy a lehetőség, de élénk a verseny. Magyarország számára széles körben elismert előnyt jelent az elérhető tudás- és tapasztalati anyagon túl a rendkívül magas színvonalú intézményi háttér is az akadémiai, az egyetemi és az atomerőművi képzési helyeken. Ezen erőforrások felhasználásának sikerét mi sem mutatja jobban, mint a nemzetközi együttműködések: Vietnam mellett már Szaúd-Arábia és Indonézia is érdeklődött a magyar képzési lehetőségek iránt. A nukleáris oktatás fejlesztése az elmúlt évek egyik magyar sikertörténete, amely hozzájárul az ágazat elismerésének és elfogadásának növeléséhez is" – fejtette ki az államtitkár.

 

Vietnamban a tervek szerint két atomerőművi blokk épül, az első 2020-ra, a második 2022-re készül el. A magyarországi képzés résztvevőinek feladata lesz a kivitelezésben és a megépülő létesítményekben dolgozó szakemberek felkészítése. A két ország szakmai kapcsolattartása követendő minta lehet azon országok számára, amelyek az atomenergiát a jövőben energiakosaruk részévé kívánják tenni. Az oktatási programmal Magyarország összesen 120 vietnami tanár és oktató nukleáris továbbképzését teszi lehetővé 2013 tavaszáig.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.