2024.július.25. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ma avatják Szenes Iván zeneszerző és dalszövegíró síremlékét

2 perc olvasás
<p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/65433"><img class="image image-preview" src="/files/images/szenesivan.jpg" border="0" width="250" height="166" /></a></span>Felavatják Szenes Iván zeneszerző, dalszövegíró sírkövét ma, 2012-10-21-én vasárnap délben a rákoskeresztúri Zsidó temetőben (Kozma utca).</p><p>

 szenesivanFelavatják Szenes Iván zeneszerző, dalszövegíró sírkövét ma, 2012-10-21-én vasárnap délben a rákoskeresztúri Zsidó temetőben (Kozma utca).

 szenesivanFelavatják Szenes Iván zeneszerző, dalszövegíró sírkövét ma, 2012-10-21-én vasárnap délben a rákoskeresztúri Zsidó temetőben (Kozma utca).

    Az eseményen beszédet mond Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, valamint művészek, pálya- és szerzőtársak emlékeznek majd az egyik legtermékenyebb magyar szövegíróra.
    A művész síremlékét apjáénak, Szenes Andor írónak a sírjáról mintázták. A zeneszerző rajongott édesapjáért, mindenben követte – mondta Szenes Andrea, a dalszövegíró lánya az MTI-nek. “Ezért is gondoltam arra, hogy sírkövét a nagyapáméról mintáztatom meg” – tette hozzá.
    Szenes Andor síremlékét annak idején Vilt Tibor szobrászművész készítette. Szenes Andrea elmondta, a zeneszerző később az anyja és a felesége részére is ugyanilyen síremléket készítetett.
    A hófehér, ruskicai márványból készült síremléket a dalszövegíró híres szerzeményeinek sorai díszítik, felkerült rá egyebek mellett a “Kicsit szomorkás a hangulatom máma” és a “Nemcsak a húszéveseké a világ” is.
    Halála előtt Szenes Iván több változatban is megírta saját sírfeliratát, ezek közül kettőt véstek fel a sírkőre: “Éltem, voltam, daloltam” és “Az út ezúttal véget ért, mégsem leszel elhagyott, csak gondolj rám és ott vagyok” – mondta el Szenes Andrea.
    Szenes Iván 2010. szeptember 13-án, életének 87. évében hunyt el. Csaknem kétezer dalszöveget írt, az egész ország, különböző korosztályok ismerik és dúdolják még ma is a Nemcsak a húszéveseké a világ, a Kicsit szomorkás a hangulatom máma, a Kislány a zongoránál, a Találkozás egy régi szerelemmel, az Úgy szeretném meghálálni, a Kicsi gyere velem rózsát szedni, a Mindenkinek van egy álma című örökzöldeket. Sokoldalúságát, ráhangolódó és rímfaragó képességét bizonyítja, hogy több mint száz színdarabot, filmet, rádió- és tévéjátékot mutattak be verseivel, illetve az ő átdolgozásában.

(Breuerpress)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.