London Heathrow-i terminálválLondon Heathrow-i terminál 

A jelenlegi négy helyett két terminálra összpontosul az üzemelés. Az utasoknak mindez korszerű szolgáltatásokat, gyors és kényelmes átszállást biztosít. A költözés március 27-én indul, és több szakasz után 2009 elején zárul.

London Heathrow-i terminálválLondon Heathrow-i terminál 

A jelenlegi négy helyett két terminálra összpontosul az üzemelés. Az utasoknak mindez korszerű szolgáltatásokat, gyors és kényelmes átszállást biztosít. A költözés március 27-én indul, és több szakasz után 2009 elején zárul.

 

A oneworld szövetség taglégitársaságai, melyek London Heathrow repülőterén egymás mellé helyezik üzemelésüket, bejelentették a költözködésük menetrendjét, és a költözésből adódó minimum csatlakozási időket.

Ezen változásoknak köszönhetően a oneworld Heathrow repülőtérre közlekedő nyolc taglégitársasága a mostani négy helyett mindössze két terminálra fogja összpontosítani üzemelését a szövetség legfőbb európai légiközpontjában.

A oneworld légitársaságok Heathrow forgalmának több mint 50 százalékát adják, mintegy évi 35 millió utassal és napi 700 érkezés és indulással.

A British Airways, melynek London Heathrow a hazai bázisa, üzemelésének több mint 90 százalékát helyezi át az új, 4.3 milliárd angol font (US$8.6 milliárd) költséggel épült 5-ös terminálra (T5), a költözésre két lépcsőben kerül sor, március 27-én és április 30-án.

A British Airways fennmaradó járatai a többi oneworld légitársasággal együtt a 3-as terminálra költöznek, amely a meglévő terminálok közül a legközelebb helyezkedik el az 5-öshöz. Ez szeptember 17-én, illetve 2009 elején történik meg.

A oneworld taglégitársaságok közül az American Airlines, Cathay Pacific, Japan Airlines és Royal Jordanian már most a 3-as terminálon üzemelnek. A Finnair az 1-es terminálról, az Iberia pedig a 2-esről költözik szeptember 17-én, míg a Qantas a 4-es terminálról 2009 elején.

A 3-as terminált az 1 milliárd angol font (2 milliárd amerikai dollár) értékű felújítási programmal az 5-ös terminállal megegyező színvonalúra fejlesztik, ennek köszönhetően a oneworld valamennyi Heathrow-ra üzemelő légitársasága ugyanazt a modern  szolgáltatást tudja majd nyújtani valamennyi Londonból induló, ide érkező, vagy akár valamely oneworld járatra itt átszálló utasnak.

A oneworld taglégitársaságok járatai közötti átszállás a 3-as és 5-ös terminálokon a lehető legkényelmesebb és leggördülékenyebb lesz. A 2011-re a guruló utak alatt kiépítésre kerülő korszerű földalatti csomagosztályozó rendszernek köszönhetően a 3-as és az 5-ös terminálok közötti transzfer még gyorsabb lesz.

A terminálváltás menetrendje:

 • Március 27.: A British Airways Heathrow-i járatainak 70% az 5-ös terminálra költözik:

–          Valamennyi hosszú távú járat az 1-esről (Hong Kong, Johannesburg, Los Angeles, Tokió Narita, San Francisco és Vancouver)

–          Valamennyi UK belföldi járat az 1-es terminálról

–          Valamennyi rövidtávú járat az 1-es terminálról (kivéve Barcelona, Helsinki, Lisszabon,

      Madrid és Nizza)

–          Valamennyi rövidtávú járat a 4-es terminálról

–          A Miami járatok, melyek jelenleg a 3-asról üzemelnek

 • Március 29.: Az American Airlines áttelepíti Raleigh/Durham útvonalát és a napi két Dallas/Fort Worth járatai közül az egyiket London Gatwickről London Heathrow 3-as termináljára. Ezáltal az American Airlines Heathrow-ra üzemelő járatainak száma napi 17-re emelkedik, melyek révén 7 különböző amerikai légikikötővel biztosít napi összeköttetést a légitársaság.
 • Március 30.: A British Airways a naponta közlekedő Dallas/Fort Worth-i járatát és a napi két Houston-i járatát London Gatwick-ről a London Heathrow 5-ös termináljára költözteti.
 • Április 30.: A British Airways Heathrow-i járatainak további 20%-a költözik az 5-ös terminálra, köztük a jelenleg 4-es terminálról üzemelő hosszú távú járatok (New York, Washington, Delhi és Cape Town), a Qantas-szal közös code-share járatok (Bangkok, Singapore, Sydney) kivételével.

·         Szeptember 17.:  

–    A British Airways Barcelona, Madrid, Lisszabon, Nizza és Helsinki járatai az 1-es terminálról a 3-asra költöznek 

–    A Finnair Heathrow-i járatai az 1-es terminálról a 3-asra költöznek 

–    Az Iberia Heathrow-i járatai a 2-es terminálról a 3-asra költöznek. Az Iberia leányvállalata a Click Air (nem tagja a oneworldnek) szintén ekkor költözik.

·         2009 elején           

–    A British Airways Bangkok, Singapore, Sydney járatai (közös üzemelésben a Qantas-szal) a 4-es terminálról a 3-asra költöznek.

–    A Qantas járatai a 4-es terminálról a 3-asra költöznek.

A British Airways úgy nyilatkozott, hogy „az új 5-ös terminálja visszaállítja majd Nagy-Britannia nemzeti légiközpontjának rangját és utaskényelmi szempontokból is felülmúlja majd az európai riválisok, a párizsi Charles De Gaulle, az amszterdami Schiphol és a frankfurti repülőtereket".

A légitársaság mintegy 60 millió angol font (US$120 millió) beruházásával itt épül meg a világ legnagyobb utasvárója, ahol „a kényelem és luxus új követelményrendszerét alapozzák meg" a First, Club World, Club Europe valamint a Gold és Silver Executive Club, illetve az ennek megfelelő oneworld Emerald és Sapphire utasaik számára.

A British Airways a 3-as terminálon is új várókat nyit First és Business Class utasai részére, melyeket a Qantas prémium utasai, az Finnair és az Iberia járataival utazó prémium utasok, valamint az összes oneworld légitársaság legmagasabb szintű törzsutasainak is a rendelkezésére állnak.  Az American Airlines, a Cathay Pacific és a Japan Airlines megtartják saját váróikat a 3-as terminálon.

A Heathrow-ra üzemelő megközelítőleg 90 légitársaságból összesen 50 vált terminált. Az áttelepülések sora a British Airways március 27-i 5-ös terminálra költözésével kezdődik. 

Valamennyi részlet a http://www.heathrowairport.com/ oldalon olvasható.

Átszállási idők

London Heathrow-on a terminál váltások miatt a oneworld járatok közötti minimum csatlakozási idők is változnak.

Jelenleg a repülőtéren a standard csatlakozási idő két különböző légitársaság járata közötti átszálláskor 90 perc.

A csatlakozási idő 60 percre csökken azon utasok részére, akik:

 • a British Airways járatával érkeznek és indulnak az 5-ös terminálról.
 • bármely oneworld taglégitársaság járatával érkeznek és indulnak a 3-as terminálról.

Az 5-ös terminál és a repülőtér másik négy terminálja közötti átszállási idő 120 perce nő az új létesítmény első utazási főszezonjában. Erre azért van szükség, hogy az utasok, és a személyzet megszokhassa az új épületet és az átszállási folyamatokat.

A következő téli menetrendi időszaktól kezdve (2008 október 26-tól) a csatlakozási idő az 5-ös és a 3-as terminál között – amelyre a oneworld taglégitársaságok és a British Airways fennmaradó járatai költöznek – 90 percre csökken. A 90 perces csatlakozási idő lesz érvényben az 5-ös terminál és az 1-es, illetve az 5-ös és a 2-es terminál között is. Az 5-ös és a 4-es terminál közötti csatlakozási idő 110 percre csökken.

Amikor 2011-ben elkészül a 3-as és az 5-ös terminálok közötti földalatti automatikus csomagosztályozó rendszer, e két terminál között a csatlakozási idő is tovább fog csökkeni.

A oneworld légitársaságok üzemelése London Heathrow-n 2008 március végétől

 

Heti indulások

Desz-tinációk száma

Jelenlegi terminál

Termi-nál 2008-tól

Terminálváltás időpontja

American Airlines

119

7

3

3

Már átköltözött

British Airways

1,979

96

1, 3 és 4

3 és 5

2008. március 27. április 30.,

szeptember 17.,

2009. elején

(bővebben a szövegben)

Cathay Pacific

28

1

3

3

Már átköltözött

Finnair

28

1

1

3

2008. szeptember 17.

Iberia

91

3

2

3

2008. szeptember 17.

Japan Airlines

14

2

3

3

Már átköltözött

Qantas

28

5

4

3

2009.elején

Royal Jordanian

7

1

3

3

Már átköltözött

TOTAL

2,294

116

1, 2, 3, 4

3 és 5

 

A oneworld a legjobb és legnagyobb hírnévvel rendelkező légitársaságok szövetsége. Tagjai az American Airlines, a British Airways, a Cathay Pacific, a Finnair, az Iberia, a Japan Airlines, a LAN, a Malév Hungarian Airlines, a Qantas és a Royal Jordanian, valamint közel 20 leányvállalat, köztük az American Eagle, Dragonair, LAN Argentina, LAN Ecuador és a LAN Peru.

A oneworld légitársaságok:

 • közel 150 ország mintegy 700 repülőtérére közlekednek, napi 9000 felszállását teljesítve,
 • csaknem 550 repülőtéri exkluzív várót biztosítanak prémium utasaiknak,
 • több mint 320 millió utast szállítanak évente,
 • 250,000 alkalmazottat foglalkoztatnak,
 • csaknem 2,500 repülőgépet üzemeltetnek,
 • több mint 90 milliárd amerikai dollár éves bevételre tesznek szert.

A szövetség a taglégitársaságok számára lehetővé teszi, hogy utasaiknak szélesebb körű szolgáltatásokat és nagyobb előnyöket biztosítsanak, mint amelyet bármely légitársaság önállóan nyújtani képes. Mindez egy kiterjedtebb útvonalhálózatot, több repülőtéri váró használatát és törzsutas Bónusz illetve Club pontok gyűjtését és felhasználását jelenti a oneworld összehangolt útvonalhálózatán. Mindemellett a oneworld az egyetlen szövetség, melynek teljes útvonalhálózatán az utasok elektronikus jeggyel repülhetnek. 

A oneworld szövetséget 2007-ben ötödször választották meg a Világ Vezető Légiszövetségének a World Travel Awards odaítélésekor.

További információ:         

oneworld       

Michael Blunt,

VP Corp Comms

+44 7789 612712

mblunt@oneworld.com

http://www.oneworld.com/pressroom

American Airlines

Corporate Communications

+1 817 967 1577

corp.comm@aa.com

www.aa.com/pressreleases

British Airways

Press Office

+44 20 8738 5100

media.relations@ba.com

www.ba.com/press

Cathay Pacific

Corporate Communications

+852 2747 8282

http://www.cathaypacific.com/

Finnair

Corporate Communications

+358 981 84970

http://www.finnair.com/

Iberia

Communications

+34 91 587 7462

prensaintl@Iberia.es

http://www.iberia.com/

JAL

Stephen Pearlman

+81 3 5460 3109

stephen.pearlman@jal.com

www.jal.com/en/press

LAN

Corporate Communications

+562 565 3975

http://www.lanchile.com/

Malév

Krisztina Németh, Corporate Comms

+36 1 235 3331 / +36 20 555 4150

mailto:corp.comm@aa.com

http://www.malev.com/

Qantas

Corporate Communications

+61 2 9691 3473

http://www.qantas.com/

Royal Jordanian

Hussein Dabbas

+962 6 520 2500

hussein.dabbas@rj.com

http://www.rja.com.jo/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük