2014. február 1-én az idei évad második Sirály-bemutatója lesz a Miskolci Nemzeti Színházban. A Miskolci Nemzeti Színház 2013/2014-es évadának egyik különleges vállalkozása, hogy Csehov Sirálya kétszer is színre kerül.

 

2014. február 1-én az idei évad második Sirály-bemutatója lesz a Miskolci Nemzeti Színházban. A Miskolci Nemzeti Színház 2013/2014-es évadának egyik különleges vállalkozása, hogy Csehov Sirálya kétszer is színre kerül.

 

Kiss Csaba igazgató decemberi bemutatója után (lásd: http://euroastra.hu/node/76024)

február elsején Rusznyák Gábor értelmezésében is megnézheti a miskolci közönség Csehov remekművét, ezúttal a Csarnok kísérleti terében. A Játékszínben tartott „És mennyi szerelem – Rendezők a Sirályról" című kötetlen beszélgetéssorozat alatt egyértelművé vált, hogy hasonlóságok és markáns különbségek is lesznek a két produkció között. Az anyag gazdag – az értelmezések még inkább.

 

Rusznyák Gábor pályája során negyedszer találkozik Csehovval – a kaposvári Platonov és Három nővér rendezése, valamint a Marosvásárhelyi Színművészeti Akadémián rendezett Platonov-vizsga után ezúttal Csehov leginkább költői színművét viszi színre. Koncepciójában kiemelten fontos a színészek és a szerepek közti viszony: a színészek Csehov komplex alakjain keresztül a tizenkilencedik század végi orosz vidék és az 1980-as évek magyar valóságának tragikus és komikus oldalát is megmutatják, mindeközben pedig önmagukat is keresik szerepeikben. Az előadásban főbb szerepekben Vándor Éva, Görög László, Kocsis Pál, Rusznák András, Czakó Julianna, Máhr Ági és Szatmári György lépnek fel.

 

A miskolci Csarnok számos kihívással szembesíti az alkotókat – Khell Zsolt díszlete figyelembe veszi mind a tér adottságait, mind a Rusznyák által megcélzott prózai, mégis álomszerű hangulatot. Emellett az előadásban fontos szerephez jut a zene is: Márkos Albert szerzi az előadás különleges hangulatú zenéjét. Zongoraszó a szalonból, egy lelőtt sirály, örökké kitérő, reménytelen szerelmek – mindez életre kel az évad második Sirály-rendezésében.

 

 „Csehov a köznapiságból varázsol költészetet. Azt mutatja meg nekünk, hogy a mi egyszeri-egyszerű életünkben is mennyi a fájdalom, hogy mennyi ki nem mondott mondat reked meg bennünk, hogy mennyi felesleges és olykor nevetséges dologgal próbáljuk leplezni az eredendő érzékenységünket és sérülékenységünket, hogy mennyi energiát fordítunk arra, hogy igazoljuk ittlétünk fontosságát és értelmét… Hogy milyen illékony, megfoghatatlan pillanatokból áll is az élet. Egy író, egy színész, vagy bármelyikünk élete. Ezeket a pillanatokat fedezteti fel velünk rendezőkkel, színészekkel, nézőkkel Csehov."  (Rusznyák Gábor)

 

Szereplők:

Arkagyina, színésznő – VÁNDOR Éva m.v. Jászai-díjas

Trepljov, a fia – RUSZNÁK András

Szorin, Arkagyina bátyja – GÖRÖG László Jászai-díjas

Zarecsnaja, Nyina – CZAKÓ Julianna

Samrajev, Szorin intézője – SALAT Lehel

Polina, a felesége – MÁHR Ági Jászai-díjas

Mása, a lányuk – LOVAS Rozi

Trigorin, író – KOCSIS Pál Jászai-díjas

Dorn, orvos – SZATMÁRI György

Medvegyenko, tanító – PÁSZTOR Pál

Jakov, cseléd – FRITZ Attila

Díszlet- jelmeztervező: KHELL Zsolt Jászai-díjas, zene: MÁRKOS Albert

Rendező: RUSZNYÁK Gábor

 

2014. február 1., 19:00 – Bemutató

További előadások: 2014. február 2., 5., 16. és 23.

A.P. Csehov: Sirály

Csarnok, Miskolci Nemzeti Színház

 

http://mnsz.eu/

 

Lantai József