Róma és a világ figyelme csütörtökön a Vatikánra összpontosul, ahonnan a lemondó XVI. Benedek délután öt órakor távozott a hívők búcsúja közepette. Elhagyta a pápai államot csütörtök délután 5 óra után pár perccel a helikopter, amely XVI. Benedeket szállítja Castel Gandolfóba.

Róma és a világ figyelme csütörtökön a Vatikánra összpontosul, ahonnan a lemondó XVI. Benedek délután öt órakor távozott a hívők búcsúja közepette. Elhagyta a pápai államot csütörtök délután 5 óra után pár perccel a helikopter, amely XVI. Benedeket szállítja Castel Gandolfóba.

    A pápa távozását a Vatikánból több ezren tapsolva követték figyelemmel a Szent Péter téren elhelyezett kivetítőkön. Róma harangjai pontban öt órakor megszólaltak, a város így köszönt el a pápától.

     A lemondó egyházfő halászgyűrűjét nem törik össze, ahogyan ezt az elhunyt pápák esetében teszik – jelentette be Federico Lombardi szentszéki szóvivő. Elmondta, hogy XVI. Benedek 2005 áprilisától használt pecsétgyűrűje egyben marad, de magát a pecsétet egy vésővel használhatatlanná teszik.     Hatvanegy ország több mint háromezer újságírója és operatőre kíséri az egyházfői szolgálat utolsó óráit – mondta el a tudósítóknak Lombardi.

    Kamerák sorakoznak Castel Gandolfo főterén is az itt magasodó apostoli palota körül.

    Lombardi hozzátette, hogy egyedül azon a helikopteren nem lesz kamera, amely öt órakor XVI. Benedeket a pápai államból a Rómától 25 kilométerre levő városba viszi.

    A délelőtt a bíborosoktól elbúcsúzott pápa munkatársaival ebédelt vatikáni lakosztályában. Amikor elhagyja a Vatikánt, elküldi utolsó Twitter-üzenetét, ezután a december 22-én elindított pápai mikroblog megszünteti működését.

    Róma városában nem csak a templomok harangjai búcsúztatják a pápát: ötkor a Capitolium-dombon levő városháza harangja is háromszor megkondul és este nyolckor is megszólal majd, XVI. Benedek lemondása pillanatában. Gianni Alemanno római főpolgármester és az önkormányzati testület öt órakor a Capitolium terére vonul, jelképesen így köszönve el a városból távozó pápától.

    Este nyolckor több olasz városban félreverik a harangokat.

    Castel Gandolfo már kora délután megtelt hívőkkel. Grazie Benedetto! Köszönjük Benedek! Veled vagyunk! – szól a főtéren felállított transzparens. Az épületek bíborszövettel díszített ablakaiba vatikáni és német zászlókat tűztek ki. A Bajorországból érkezett hívők helyi hagyományként babérkoszorúkat hoztak magukkal, azzal búcsúztatják XVI. Benedeket.

     Este nyolc órakor a pápát Castel Gandolfóba kísérő svájci gárdisták elköszönnek az akkor már nyugalmazott pápától és visszatérnek a Vatikánba, melyet attól a pillanattól kezdve a bíborosok vezetnek.

    A szentszéki szóvivő szerint egyelőre 115 pápaválasztó bíborost várnak Rómába, miután Patrick O'Brien skót bíboros a napokban lemondott, Julius Riyadi Darmaatmadja dzsakartai érsek pedig egészségi okokból nem tud a Vatikánba jönni.

 

Sárközy Júlia

Kép:  Corriere TV /A tévéadásból lementett képek

hsj \ ktl \ ksy

 

MTI 2013. február 28., csütörtök 15:55/17:15

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük