2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A pápa fogadta az új magyar szentszéki nagykövetet

4 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/22864"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/vatikani_nagykovet_2009.thumbnail.png" border="0" width="100" height="75" /></a></span>„Etikai alapokra kell építeni a gazdasági és politikai életet irányító erőket" - mondta XVI. Benedek pápa Balassa Jánosnak, Magyarország új szentszéki nagykövetének. Balassa János korábban a Külügyminisztérium személyzeti főosztályának vezetője volt.</p><p>

vatikani nagykovet 2009.thumbnail„Etikai alapokra kell építeni a gazdasági és politikai életet irányító erőket" – mondta XVI. Benedek pápa Balassa Jánosnak, Magyarország új szentszéki nagykövetének. Balassa János korábban a Külügyminisztérium személyzeti főosztályának vezetője volt.

vatikani nagykovet 2009.thumbnail„Etikai alapokra kell építeni a gazdasági és politikai életet irányító erőket" – mondta XVI. Benedek pápa Balassa Jánosnak, Magyarország új szentszéki nagykövetének. Balassa János korábban a Külügyminisztérium személyzeti főosztályának vezetője volt.

A pápa megköszönte és viszonozta Sólyom László magyar államelnök jókívánságait, hozzátéve, hogy imádkozik az egész magyar nemzetért. A Szentszék az 1989-es emlékezetes események után állította helyre teljes körű diplomáciai kapcsolatait a volt keleti tömb országaival, amelyek számára feltűnt a reményteljes jövő látóhatára. Az azóta eltelt 20 évben Magyarország jelentősen előrehaladt a szabad és demokratikus társadalom létrehozásában és részt kíván venni az egyre inkább globalizálódó nemzetközi közösség életében. Amint azt a nagykövet is megállapította beszédében, a modern világban a gazdasági és politikai életet irányító erőket etikai alapra kell építeni. Mindig elsőbbséget kell adni a személy méltóságának és jogainak, az emberiség közjavának. Magyarország, több mint ezer éves szilárd keresztény öröksége révén képes rá, hogy előmozdítsa ezeket a humán eszményeket Európában és a nemzetközi közösségben.

Az újonnan megszerzett szabadság tapasztalata olykor azzal a veszéllyel jár, hogy az egyes népek, sőt az egész földrész történelmében és kultúrájában olyan mélyen gyökerező keresztény és emberi értékeket más eszmékkel cserélik fel. Ezek az emberről és méltóságáról alkotott helytelen felfogáson alapulnak és károsan hatnak a valóban virágzó társadalom fejlődésére. A Szentatya utalással 2008-as béke világnapi üzenetére, most ismételten hangsúlyozta a család jelentőségét. A modern Európában számos helyen megkérdőjelezik a család kulcsfontosságú szerepét. A családot veszély fenyegeti egy olyan helytelen gondolkodásmód eredményeként, amely olykor agresszív szociális és politikai intézkedésekben fejeződik ki. A Szentatya ismételten hangsúlyozta: meg kell őrizni társadalmunknak ezt az alapvető elemét, amely minden kultúra és nemzet életében központi helyet foglal el. Az állami támogatás egyik sajátos módja annak a biztosítása, hogy a szülők, mint gyermekeik első nevelői, gyakorolhassák ezt az alapvető jogukat. Ehhez tartozik az is, hogy egyházi iskolát válasszanak számukra.

Magyarországon a katolikus egyház különös intenzitással élte meg a totalitarizmus és a mai szabadság közötti átmeneti időszakot. Az elnyomás évtizedei után, amelyekben oly sok keresztény tett hősies tanúságot – a magyar részegyház elfoglalta helyét az átalakult társadalomban. Most ismét szabadon hirdetheti az evangéliumot. Nem keres magának kiváltságokat, de részt kíván venni a nemzet életében, természetének és küldetésének megfelelően. Benedek pápa utalt rá, hogy a közelmúltban memorandumot írtak alá a Szentszék és a magyar állam között a Honvédségnél és Határőrségnél végzendő lelkipásztori szolgálatról. Bízik abban, hogy minden olyan fontos kérdést, amely az egyház életét érinti az országban, a jóakarat és a gyümölcsöző párbeszéd szellemében oldanak meg.

A pápa imáiról biztosította a nagykövetet, hogy most kezdődő diplomáciai küldetése tovább erősítse a Szentszék és a Magyar Köztársaság közötti baráti kapcsolatokat, majd a következő szavakkal búcsúzott Balassa Jánostól, Magyarország új szentszéki nagykövetétől: Isten áldja meg Magyarországot!

forrás: Vatikáni Rádió

Kép: Centro Televisivo Vaticano/http://www.youtube.com/watch?v=7V0YvOcoers&feature=channel_page

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.