A türelemnek vége! Minden ismét a régi...A türelemnek vége! Minden ismét a régi…A BKV Zrt. közlekedési szakemberei, valamint az egyes kerületek polgármesterei augusztusban, tájékoztató-sorozat keretében ismertetik az egyes kerületeket érintő változásokat. A mai napon a XVII. kerületet érintő főbb változásokról tartott sajtótájékoztatót Szilágyi Károly, a BKV Zrt. szóvivője és Ríz Levente, a XVII. kerület polgármestere.

A türelemnek vége! Minden ismét a régi...A türelemnek vége! Minden ismét a régi…A BKV Zrt. közlekedési szakemberei, valamint az egyes kerületek polgármesterei augusztusban, tájékoztató-sorozat keretében ismertetik az egyes kerületeket érintő változásokat. A mai napon a XVII. kerületet érintő főbb változásokról tartott sajtótájékoztatót Szilágyi Károly, a BKV Zrt. szóvivője és Ríz Levente, a XVII. kerület polgármestere.

 

  A változások a kerületi önkormányzat kéréseit maximálisan figyelembe véve, a főváros hozzájárulásával valósulnak meg, 2008. augusztus 21-étől, ill. szeptember 6-ától.

Az utasok számára esetleg szokatlan számjelzések egy új számozási koncepciót tükröznek, amelyben egy szám egy adott vonalat jelent járműtípustól függetlenül. A viszonylatszám melletti E kiegészítések továbbiakban a járatok gyorsjellegére utalnak.

Ugyancsak megjelennek a megállónevek mellett olyan betűk (M, H), melyek a hely metró- vagy HÉV-kapcsolatára utalnak (pl. 233E Astoria M megálló).

A XVII. kerületet érintő főbb, Paraméterkönyvvel kapcsolatos változások az alábbiak szerint alakulnak:

A 46-os buszok esetében a ma is létező, reggel a Gyöngytyúk utca felé betérő járatok külön számjelzést kapnak: 146-os jelzéssel közlekednek. (A 46-os busz közlekedése nem változik.)

A 61E három járattá válik szét, ezek egyike az új 97E (a másik kettő: 169E és 261E), mely az Örs vezér terétől Rákoskertre közlekedik, pótolva a megszűnő 97-est, 297-est és a Rákoskert-buszt. Az új járat az Örs vezér terétől a Keresztúri úton Rákoskeresztúrra közlekedik, majd onnan a megszűnő 97-es útvonalán járja be a rákoskerti hurokútvonalat a Sáránd utca felé. A járat az Örs vezér tere és a Borsó utca (keresztúri Tesco) között megállás nélkül halad, onnan Rákoskertig azonban minden megállóban megáll. Reggel 7-8, napközben 15, délután 7-8, este 20, hétvégén napközben 15 percenként közlekedik, csuklós autóbuszokkal. A járat az Örs vezér tere és Rákos keresztúr között a 169E és a 261E járatokkal összehangolt menetrend szerint közlekedik.

A 61-es és a 161-es autóbuszok összekötéséből létrejövő új járat száma: 161. Az Örs vezér tere – Jászberényi út – Rákoskeresztúr – Rákoscsaba útvonalon körforgalomban közlekedik, csuklós autóbuszokkal. Betétjárata 161A jelzéssel jár a Kis utcáig, összehangolt menetrend szerint. A járat 15 percenként közlekedik az esti időszakokat kivéve, amikor 20 percenként jár. Betétjárata szintén 15 percenként közlekedik, csak csúcsidőben, az alapjárattal összehangolva.

A 61-es gyorsjárat megszűnik, helyette 161A jelzéssel közlekedik csúcsidőszakban betétjárat Örs vezér tere és Kis utca között, az Élessarok érintésével és a Jászberényi úton át. Ez alapjárat, minden megállóhelyen megáll. 15 percenként közlekedik, a 161-es alapjárattal összehangolva.

A 62-es és a 69A autóbuszok összekötéséből két járat jön létre, a 162-es és betétjárata, a 162A. A 162-es Kőbánya városközpont és Rákoskert között közlekedik.

Rákoskeresztúr városközpontból a Lemberg utca, Péceli út, Csabagyöngye utca, Zrínyi utca vonalon átéri el Rákoskertet, ahol a megszűnő 297-es járat hurokútvonalát járja be (Rákoskert sugárút – Sáránd utca – Pesti út). A 162A Kőbánya városközpont és Rákoskeresztúr városközpont között jár. A járatok szóló autóbusszal közlekednek.

A 162-es csúcsidőben 15, egyébként 30 percenként közlekedik és 21 óra után (illetve hétvégén hajnalban) nem jár. A 162A szintén csúcsidőben 15, napközben 30 percenként jár, a 162-essel felváltva. A 162A késő este és hétvégén hajnalban is közlekedik, 20 percenként.

A 168-as autóbusz gyorsjárat lesz, új száma 168E. A Fehér úton és a Jászberényi úton csak a régi gyors 61-es megállóiban áll meg (7 megállópárt kihagy). Napközben 20 helyett 15, hétvégén 30 helyett 15 percenként közlekedik.

A 61E három járattá válik szét, ezek egyike az új 169E (a másik kettő: 97E és 261E), mely az Örs vezér terétől Pécelre közlekedik, pótolva a megszűnő 69-es buszt. Az új járat az Örs vezér terétől a Keresztúri úton Rákoskeresztúrra közlekedik, majd onnan a megszűnő 69-es útvonalán megy Pécelre. A járat az Örs vezér tere és a Borsó utca (keresztúri Tesco) között megállás nélkül halad, onnan Pécelig azonban minden megállóban megáll. Reggel 7-8, napközben 15, délután 7-8, este 20, hétvégén napközben 15 percenként közlekedik, csuklós autóbuszokkal. A járat az Örs vezér tere és Rákoskeresztúr között a 97E és a 261E járatokkal összehangolt menetrend szerint közlekedik.

A gyors 176-os autóbusz új száma: 176E. Útvonala megváltozik, az Örs vezér tere és Rákoscsaba-Újtelep, Tóalmás utca között közlekedik. A Cinkotai úttól a Gyöngytyúk utca – XVII. utca – XVIII. utca – Diadal utca – Bártfai utca – Szent Imre herceg útja – Tarcsai út útvonalon halad a Tóalmás utca végállomásig. Visszafelé a Szent Imre herceg útja – Liget sor – Ferihegyi út – XVII. utca útvonalon közlekedik. Továbbra is csak csúcsidőszakokban jár, reggel 10, délután 12 percenként.

A Keresztúr-busz és a 161-es autóbusz útvonalának összekötéséből létrejövő új, csak csúcsidőben közlekedő járat száma: 201E. Az autóbusz Kőbánya-Kispesttől Rákoskeresztúrig a Keresztúr-busz útvonalán közlekedik, onnan pedig a 161-es autóbusz hurokútvonalán halad végig Rákoscsaba felé. Csak munkanapokon, csúcsidőben jár, 15 percenként, csuklós autóbuszokkal. Kőbánya-Kispest és Rákoskeresztúr között összehangoltan közlekedik a 202E autóbusszal.

A Keresztúr-busz és a 162-es autóbusz útvonalának összekötéséből létrejövő új, teljes üzemidőben közlekedő járat száma: 202E. Az autóbusz Kőbánya-Kispesttől Rákoskeresztúrig a Keresztúr-busz útvonalán közlekedik, onnan pedig a 162-es autóbusz hurokútvonalán halad végig Rákoscsaba felé. Minden nap jár napközben 15 percenként, este 20 percenként, csuklós autóbuszokkal. Kőbánya-Kispest és Rákoskeresztúr között összehangoltan közlekedik a csak csúcsidőben közlekedő 201E autóbusszal.

A 61E három járattá válik szét, ezek egyike az új 261E (a másik kettő: 97E és 169E), mely az Örs vezér terétől Rákoskeresztúrig közlekedik, a megszűnő 61E útvonalán. A járat az Örs vezér tere és a Borsó utca (keresztúri Tesco) között megállás nélkül halad, onnan azonban minden megállóban megáll. Csak a reggeli csúcsidőben jár. Az Örs vezér tere és Rákoskeresztúr között a 97E és a 169E járatokéval összehangolt menetrend szerint közlekedik.

Társaságunk mindent megtesz a zökkenőmentes átállás érdekében, azonban az átállás napjai körül hosszabb-rövidebb ideig tartó nehézségek, problémák alakulhatnak ki, ezért kérjük a budapestiek, a fővárosban utazók türelmét, megértését!

Az átállást megkönnyítendő ugyanakkor, – az utazóközönség gyors és pontos tájékoztatása érdekében – a jegy- és bérletpénztárakban utasaink tájékoztató kiadványt kaphatnak. A BKV Zrt. közlekedési szakemberei, valamint az egyes kerületek polgármesterei egy hónapon keresztül folyamatosan bemutatják az egyes kerületeket érintő változásokat, de sajtóhirdetésekből és a kerületi változásokat bemutató szórólapokból is tájékozódhatnak a változásokról.

Évtizedek óta nem volt ekkora változás a fővárosi közösségi közlekedésben, mint az augusztus végétől életbelépő új menetrend. Sok járat új számozást kap, néhánynak az útvonala, a legtöbbnek pedig a menetrendje is megváltozik. Társaságunk ezért minden utasát arra kéri, hogy időben tájékozódjon a változásokról, hogy a megállókban már senkit ne érhessen meglepetés

www.bkv.hu .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük