A jelentős árfolyamingadozások negatív hatásainak kivédésére kevés eszközük van a devizahitelben adósságot felhalmozóknak. A sokszor csak átmeneti nehézséget jelentő magasabb törlesztőrészlet súlyos nehézség elé állíthatja a korábban alacsonyabb euro vagy svájci frank árfolyammal számoló ügyfeleket.

 

 

A jelentős árfolyamingadozások negatív hatásainak kivédésére kevés eszközük van a devizahitelben adósságot felhalmozóknak. A sokszor csak átmeneti nehézséget jelentő magasabb törlesztőrészlet súlyos nehézség elé állíthatja a korábban alacsonyabb euro vagy svájci frank árfolyammal számoló ügyfeleket.

 

A kormány bankokkal folytatott tárgyalásain is megoldási ötletként szerepelt az árfolyamingadozás pillanatnyi hatásainak mérséklésére, a többlet költségek időbeli szétterítésének ötlete, amely sok adós számára azonnali, kézzelfogható könnyebbséget jelenthet. A Reálszisztéma hitel portfóliójában elérhetővé vált e konstrukció, amely a meglevő hitelek kiváltására is lehetőséget ad.

Az új – korábban a banki gyakorlatban még nem gyakran látott – deviza alapú hitelezési konstrukcióban az ügyfél forintban határozhatja meg, hogy mekkora havi törlesztőrészletet szeretne fizetni, ezzel teremtve biztonságot a családi költségvetésnek. A forintban fizetendő részletek így akár – az esetleges kondíció és árfolyamváltozásoktól függetlenül – fixek maradhatnak, míg a hitel futamideje az árfolyamváltozásokból eredő különbségek függvényében növekedhet vagy csökkenhet.

A hazai pénzügyi piacon jól ismert Reálszisztéma csoport banki partnereivel közös konstrukciója a már meglevő devizahitellel rendelkező ügyfelek részére is lehetővé teszi, hogy erre a kiszámítható konstrukcióra térjenek át, és már rövidtávon minimalizálják a havi törlesztőrészlet ingadozásból származó veszélyeztetettségüket.

„Ügyfeleink növekvő számban keresnek olyan hitelkonstrukciót, amely a kedvező finanszírozási feltételek mellett rövid távú kiszámíthatóságot is nyújt számukra" – mondta el Humpester Attila a Reálszisztéma Értékpapír- forgalmazó és Befektető Zrt. ügyvezető igazgatója. Az új konstrukció a havi pénzügyi biztonságot úgy teremti meg a hitelt felvevőink számára, hogy közben nem támaszt eléjük teljesíthetetlen követeléseket sem. A hitelkérelem elbírálásakor elfogadható jövedelemigazolás lehet akár a főállású anyasági jövedelem, az özvegyi nyugdíj, a GYES ill. GYED, a PHD ösztöndíj vagy akár a külföldi munkaviszony is. A biztonságot tovább fokozza, hogy opcionálisan hitelfedezeti biztosítás köthető, akár keresőképtelenségre vagy munkanélküliségre is – teszi hozzá a pénzügyi szakember.

A hitelt felvevők számára a különböző konstrukciók közötti választás során talán a legfontosabb segítség, hogy pontos, minden részletre kiterjedő információt kapjanak döntésük előkészítéséhez. A legegyszerűbb tájékozódást egy több bankkal is kapcsolatban álló, független hiteltanácsadó cég személyes kapcsolattartója, nyomtatott anyagai vagy weboldala biztosíthatja számukra.

 A Reálszisztéma Értékpapír- forgalmazó és Befektető Zrt. e célból hozta létre a http://www.hitelshop.hu/ címen elérhető  összefoglaló weboldalát, ahol a rögzített havi törlesztőrészlettel igénybe vehető új hitelkonstrukcióról is tájékozódhatunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük