A Néprajzi Múzeumban tárlatvezetést és workshopot tart a Ryijy varázsáról Tuomas Sopanen, És ha már ott vannak kedves Olvasóink, akkor érdemes megtekinteni a hamarosan záró kiállításokat is. Rövid ismertetőm végén kitérek a szeptemberi újdonságokra.

 

A Néprajzi Múzeumban tárlatvezetést és workshopot tart a Ryijy varázsáról Tuomas Sopanen, És ha már ott vannak kedves Olvasóink, akkor érdemes megtekinteni a hamarosan záró kiállításokat is. Rövid ismertetőm végén kitérek a szeptemberi újdonságokra.

 

A Ryijy varázsa – tárlatvezetés és workshop Tuomas Sopanennel.

Rendkívüli szépségű finn szőnyeg kiállítás látható a Néprajzi Múzeumban. A 300 évet átfogó speciális textilgyűjtemény tulajdonosa Tuomas Sopanen biológus, aki a programok során megosztja a közönséggel gyűjtővé válásának és az izgalmas szőnyeg-vadászatoknak a történetét, és személyesen kalauzolja az érdeklődőket a több mint 100 különleges szőnyeg között. (lásd: http://euroastra.hu/node/72865)

A tárlatvezetést egy exkluzív workshop követi, ahol Tuomas Sopanen bemutatja a ryjy készítés technikáját, a szimmetrikus gyapjúcsomók hurkolását, amit a résztvevők a gyakorlatban kipróbálhatnak és akár maguk is elkészíthetnek egy kis darab ryijyt. A vállalkozó kedvűek számára a Néprajzi Múzeum boltja komplett ryijy kézimunka csomagokat kínál.

 

A tárlatvezetés és a workshop angol nyelvű.

2013. augusztus 15. csütörtök, 16.00

2013. augusztus 17. szombat, 10.00

A programok múzeumi belépőjeggyel látogathatók.

A Néprajzi Múzeumban egyúttal érdemes megtekinteni a hamarosan záró alábbi kiállításokat:

 

Új szerzemények 2012 – (2013. augusztus 20-ig látogatható)

Hagyományosan a Néprajzi Múzeum Napján, március 5-én nyílt az előző év jelentősebb gyűjteményi gyarapodásait bemutató időszaki kiállítás. A Néprajzi Múzeum gyűjteménye 2012-ben összesen 370 tárggyal és több ezer fotóval gyarapodott, ebből ad ízelítőt a kiállítás. A bemutatott új szerzemények időben és földrajzi szempontból is változatos képet nyújtanak. A látogatók régi és új, hagyományos és modern, hazai, európai és Európán kívüli tárgyak sokszor kalandos útját követhetik, immár a múzeumba került műtárgy nézőpontjából.

 

„Én voltam a gyalogfilmes" Keszi Kovács László 1908-2012

A Minden kocka érték. Etnográfus kamerával kamarakiállítási sorozat első bemutatója

(2013. szeptember 1-ig tekinthető meg)

Az első kamara-kiállítás a rendkívüli tehetségű és termékeny, iskolateremtő néprajzi filmes alkotó, Keszi Kovács László etnográfus életútjának főbb állomásait követi végig az általa készített filmek, dokumentumok, fotók, személyes tárgyak és technikai eszközök segítségével.

 

Befejezésül néhány előzetes gondolat a szeptemberben nyíló kiállításokról:

 

Több mint szomszéd – Mozaikok a horvátok népi kultúrájáról

Horvát kiállítás az EU csatlakozás alkalmából

2013. szeptember 11. – 2014. január

Alapvetően a Néprajzi Múzeum horvát vonatkozású felölelő gyűjteményi anyagából, több kézműves műfajt reprezentáló darabokból összeállított bemutatóval üdvözöljük Horvátország belépését az Európai Únióba. A tér túloldalán az Országház épületében egyazon időben látható lesz a Horvát-magyar parlamentarizmus bemutató kiállítás is.

 

Emlék Sasvárról. Pietàk síkban és térben.

2013. szeptember 14. – 2014. február 24.

A Néprajzi Múzeum egyházi gyűjteményének meghatározó részét képezik a szobrok, plasztikák, domborművek, szoborcsoportok vagy kompozíciók, fából faragott egyszerű kézi, kézműves és háziipari darabok vagy műhelyek munkák, melyeknek általános köznépi használata a 18-19. századtól az 1960-1970-es évekig regisztrálható. A felvidéki Sasvárról származó darabok templomi vagy egyéni, otthoni kegyesség tárgyai voltak, amiket fali fülkében, sublóton, vagy szekrénytetőn helyeztek el.

A kiállítás a Szakrális művészetek hete rendezvényhez kapcsolódik előadásokkal, tárlatvezetésekkel, koncertekkel.

 

NÉPRAJZI MÚZEUM

1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12.

www.neprajz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük