2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A schengeni álom a magyar-osztrák határon – a tiltó táblahelyzet a határon változatlan

3 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/22708"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/800px-European-Austrian_flag_hybrid.thumbnail.jpg" border="0" alt="EU-osztrák" title="EU-osztrák" width="100" height="67" /></a></span>Dobolyi Alexandra európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament Petíciós Bizottságának szocialista szóvivője az Európai Parlament mai strasbourgi ülésén cselekvésre szólította fel az Európai Bizottságot és annak illetékes igazgatóságát a magyar-osztrák határmenti közlekedési problémák miatt benyújtott petíció kivizsgálása érdekében. <p>

 eu-osztrákDobolyi Alexandra európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament Petíciós Bizottságának szocialista szóvivője az Európai Parlament mai strasbourgi ülésén cselekvésre szólította fel az Európai Bizottságot és annak illetékes igazgatóságát a magyar-osztrák határmenti közlekedési problémák miatt benyújtott petíció kivizsgálása érdekében.

 eu-osztrákDobolyi Alexandra európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament Petíciós Bizottságának szocialista szóvivője az Európai Parlament mai strasbourgi ülésén cselekvésre szólította fel az Európai Bizottságot és annak illetékes igazgatóságát a magyar-osztrák határmenti közlekedési problémák miatt benyújtott petíció kivizsgálása érdekében.

Dobolyi, aki ad hoc munkabizottságot hozott létre az Európai Parlamentben annak érdekében, hogy sikeresen és eredményesen tudjanak válaszokat találni a magyar-osztrák határ mentén kialakult visszás helyzet megoldására, megjegyezte:

Megengedhetetlen, ahogyan az Európai Bizottság illetékesei kezelik ezt az ügyet. A Bizottságnak négy hónapjába tellett, hogy végül tavaly novemberben válaszolni szíveskedjék a fél oldalas petícióra, ígéretet téve arra, hogy keresni fogják a petíció benyújtóját további információkért az ügy megoldása érdekében!

Mint tudjuk tavaly júliusban petíció érkezett az Európai Parlament Petíciós Bizottságához, – amelyik közvetlenül foglalkozik az Unió 480 millió állampolgárának panaszaival és beadványaival – a magyar-osztrák határ Rajka, Fertőrákos, Zsira és Sopron környékének lakóinak panaszai nyomán.

Ismert, hazánk 2007. december 21-én csatlakozott a Schengeni övezethez, amely lehetővé tette a szabad és ellenőrzéstől mentes utazást a schengeni térség 24 tagállamában, Portugáliától Magyarországig, Görögországtól Finnországig.

Ezzel egy időben ugyanakkor Ausztria Burgenland tartományában néhány település önkényesen és egyoldalúan, különböző közúti tiltó táblákkal és más eszközökkel megakadályozta az átjárhatóságot az immáron szabadnak nyilvánított határokon.

A frissen felállított tiltó jelzések helyi rendelettel, de egyes hírek szerint tartományi (Burgenland) sőt országos hatósági intézkedéssel kerültek kihelyezésre. Indoklásként az osztrák fél azt állítja, hogy közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi okok tették szükségessé az említett lépéseket.

A képviselő asszony megjegyezte, hogy ez a probléma rendkívüli módon akadályozza azon magyar állampolgárokat, akik a szomszédos országban dolgoznak, élnek, illetve rokonaik, hozzátartozóik révén kapcsolatban állnak az osztrák területekkel.

Dobolyi felszólalását a következőképpen zárta:

Két hónappal a Bizottsági választ követően, az irodám szorosan próbálja követni az eseményeket, kapcsolatba lépni a Bizottsággal, a petíció benyújtójával. Sajnos azt kell, hogy mondjam tisztelt Barroso és Barrot Biztos Úr, ahogyan a Bizottság törődik ezzel az üggyel, úgy nem csodálkozom azon a legfrissebb Eurobarometer adatsoron, miszerint az állampolgárok kiábrándulnak és elfordulnak az Európai Uniótól és annak intézményeitől.

Ezért itt hívom meg Önöket, hogy együtt menjünk a helyszínre és mondják Maguk személyesen a petíció benyújtójának, vagy bármelyik európai uniós állampolgárnak a szemébe, aki segítségért fordul az Európai Bizottsághoz: Ne aggódjon, valamit majd csinálni fogunk!

(MSZP)

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.