2022.augusztus.10. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szolgáltatási irányelv: egységes piac, növekvő kereslet

3 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/22710"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/szolg.thumbnail.jpg" border="0" width="98" height="100" /></a></span> <p>A jelenlegi gazdasági válság kezelésének egyik kulcslépése lehet a szolgáltatási irányelv küszöbön álló bevezetése, hiszen csak az egységes európai piac végleges kialakítása tompíthatja a recesszió hatásait - hangsúlyozta Herczog Edit EP képviselő a Szolgáltatások jövője a belső piacon címmel Prágában megrendezett konferencián.</p><p>

  szolg.thumbnail

A jelenlegi gazdasági válság kezelésének egyik kulcslépése lehet a szolgáltatási irányelv küszöbön álló bevezetése, hiszen csak az egységes európai piac végleges kialakítása tompíthatja a recesszió hatásait – hangsúlyozta Herczog Edit EP képviselő a Szolgáltatások jövője a belső piacon címmel Prágában megrendezett konferencián.

  szolg.thumbnail

A jelenlegi gazdasági válság kezelésének egyik kulcslépése lehet a szolgáltatási irányelv küszöbön álló bevezetése, hiszen csak az egységes európai piac végleges kialakítása tompíthatja a recesszió hatásait – hangsúlyozta Herczog Edit EP képviselő a Szolgáltatások jövője a belső piacon címmel Prágában megrendezett konferencián.

    A szocialista politikus nyitóelőadásában felhívta a figyelmet arra, hogy a szolgáltatások szabad áramlásának létrehozása egyike az Unió alapításakor megfogalmazott alapelveknek, megvalósítása azonban 50 évet váratott magára. A többéves vita után elfogadott irányelv végrehajtására kapott időből két év már lejárt. A 2009-es év döntő jelentőségű, hiszen a tagállamoknak még ez az év áll rendelkezésükre, hogy meghozzák a megfelelő intézkedéseket, elfogadják a szükséges jogszabályokat, illetve módosítsák azokat.

     Sokan a jelenlegi gazdasági válságra hárítanák a szolgáltatási irányelv bevezetésének késlekedését, pedig éppen ez az uniós rendelkezés segíthet új életet lehelni gazdaságunkba és főként az európai kisvállalkozói szektorba – összegezte Herczog Edit a tapasztalatokat. A képviselő szerint a tanácskozás helyszíne szimbolikus jelentőségű, hiszen a 2002-es nagy moldvai árvíz után sem késlekedtek a prágaiak az újjáépítéssel és így ma egy modern, 21. századi városrész áll a folyó partján.

     A gazdasági világválság idején a szolgáltatási irányelv megfelelő átültetése a belső piaci stratégia legfontosabb kérdései közé tartozik, hiszen az egyablakos ügyintézési pontok kialakítása, a nemzeti jogalkotás egyszerűsítése és a szükséges intézkedések meghozatala elősegíti a kis- és középvállalkozások új piacokra való bejutását és hozzájárul munkahelyteremtés fokozásához. A fogyasztók jogai hatékonyabban érvényesülnek a nyitott piacon, ez pedig egyértelműen a szolgáltatási kínálat bővüléséhez, a minőség javulásához vezet – mondta Herczog Edit.

     Ha teljes mértékben ki akarjuk használni a szolgáltatási irányelv adta lehetőségeket, akkor az összes függőben lévő projektnek működnie kell az év végéig. Ehhez a tagállamoknak mielőbb meg kell győződniük arról, hogy megadtak-e minden szükséges forrást és segítséget az irányelv bevezetéséhez – figyelmeztetett az EP képviselő.

Az Európai Parlament többéves vita után fogadta el 2006-ban a szolgáltatási irányelvet (services directive), melynek teljes körű és minden tagországra kiterjedő bevezetésére 2009 végéig kerül sor. Magyarországnak szintén 2009. december 28-ig kell hatályba léptetniük mindazokat a törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseket, melyek az irányelvnek való megfeleléshez szükségesek. A régi és új tagállamok képviselői közötti erőteljes vitában megszületett uniós direktíva célja, hogy a Római Szerződésben kimondott négy alapszabadság egyike, az áruk és szolgáltatások szabad áramlása végleg érvényre jusson. A rendelkezés ennek érdekében megszűnteti, vagy legalábbis jelentősen csökkenti a jogi és adminisztratív korlátozásokat a szolgáltatások piacán. Ennek köszönhetően bármely európai vállalkozás az otthoniakkal azonos feltételek mellett nyújthatja szolgáltatásait a 27 tagállam bármelyikében.

(MSZP)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.