Robert James Waller regénye (Madison megye hídjai címmel) hónapokig vezette az 1990-es évek bestseller listáit az egész világon. A könyvsikerből filmsiker is született Meryl Streep és Clint Eastwood főszereplésével.

 

Robert James Waller regénye (Madison megye hídjai címmel) hónapokig vezette az 1990-es évek bestseller listáit az egész világon. A könyvsikerből filmsiker is született Meryl Streep és Clint Eastwood főszereplésével.

 

Azt hinnénk, hogy ezután már jókora merészség volna színpadra vinni. Szerencsére nem így gondolta az Orlai Produkciós Iroda (FÜGE). És nyert! A regényt színpadra alkalmazta Zöldi Gergely. Novák Eszter pedig nagyszerűen megrendezte. Az amerikai vidéki történetet remekül előadta Udvaros Dorottya (Francesca) és László Zsolt (Robert). A másik szereplőpáros: Szamosi Zsófia (Carolyn) és Chován Gábor (Michael), a főszereplő, Francesca két felnőtt gyereke.

 

A történet dióhéjban és két idősíkban: Madison megye egyik farmján Michael és Carolyn édesanyjuk halála után összejön, hogy intézze a temetést és felkutassa a hagyatékot. Nem anyagi értelemben, hanem csak többet szeretnének megtudni anyjuk, Francesca különös végrendeletéről. Ebben ugyanis az áll, hogy hamvait szórják szét a vízbe az egyik hídnál. Az anya naplójából kiderül, hogy megőrzött egy ládát, amiben egyetlen igazi szerelmének tárgyai vannak. A fiú féltékeny dühében átkozza az idegen férfit, a lány inkább kíváncsi a részletekre, talán kissé irigy is. Carolyn elkezdi felolvasni a naplót.

 

Ekkor megelevenedik a színpadon a két főszereplő rövid története. Francesca olasz kisvárosi irodalom tanárnőként megismerkedett meg egy amerikai katonával, akivel összeházasodott. Azután a férj farmjára költözött Amerikába, szült két gyereket. Normális család, normális szomszédok, vidéki unalom, szeretetből és kötelességből álltak a mindenapjaik. 

 

Egy napon, 1963-ban, váratlanul megjelenik a National Geographic hányatott sorsú fotósa, Robert, aki Madison megye régi, fedett fahídjairól készít felvételeket. Francesca útbaigazítja, de inkább elkíséri a legközelebbi hídhoz. Közben kiderül, milyen magányosak és meg nem értettek mindketten, s pillanatok alatt egymásba szeretnek. A viharos, mély szerelem csak négy napig tarthat, amíg a férj és a gyerekek egy távoli városban tartózkodnak. Francesca már-már elhagyná a családi fészket, Robertnak is mennie kell tovább, de a családanya a kötelességei mellett dönt. Különben milyen élete lenne a gyerekeknek, ha a kisváros közössége a szájára venné a családot! Tehát ottmarad. Megőrzi a titkot. A szerelem olyan áthatóan megváltoztatja a két ember életét, hogy elválásuk perceiben nem is sejthetik.

 

Robert tovább vándorol afrikai körútjára, Francesca főzi a családi vacsorákat, de már tudja, mit veszített. Robert 17 év múlva meghal. Ügyvédjére bízza személyes tárgyait, amelyeket az eljuttat Francescához. Benne a hátizsákja (az élete) és a fényképezőgépe. A végrendelete szerint Madison megye egyik hídjánál kell elszórnia a hamvait.

 

A rendkívül felkavaró történet nem ér véget a két gyerek számára. A napló, a tárgyak és az anya végakarata először meghökkenti őket, azután a példán elmerengenek, hogy máris változtassanak az életükön. A színdarab utolsó jeleneteiben ezt meg is teszik.

 

Orlai Tibor producer nagy fába vágta a fejszéjét, de a két remek színésszel sikerült reprodukálni a színpadon a nagy érzelmeket. Szép estéjük lesz a nézőknek, ha megnézik a darabot.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük