2013. szeptember 27-től látogatható a Design Hét kiemelt eseménye a Maestri – az olasz design mesterei című  installációs kiállítás az Iparművészeti Múzeumban.

2013. szeptember 27-től látogatható a Design Hét kiemelt eseménye a Maestri – az olasz design mesterei című  installációs kiállítás az Iparművészeti Múzeumban.

 

Az Olasz Nagykövetség, az ICE Budapest, az Iparművészeti Múzeum és a Design Hét Budapest szervezésében a világ egyik legfontosabb designmúzeuma, a milánói Triennale (http://www.triennale.it/it/) mutatja be Magyarországon gyűjteményének egy részét. A Maestri tárlat a Triennale állandó kiállításából válogatott design-klasszikusokat vonultat fel – olyan tárgyakat, melyek többsége még soha nem volt látható hazánkban.

 

A kiállítás huszonegy legendás olasz designer munkásságát kíséreli meg összefoglalni olyan darabokon keresztül, melyek megalkotásuk óta tervezőik névjegyévé, kultikus és vágyott tárgyakká, egyszersmind az olasz design jelképeivé is váltak. A Gio Ponti által tervezett Superleggera szék, Achillle és Pier Giacomo Castiglioni Arco lámpája és Ettore Sottsass Valentine írógépe – melyek mind egy korszak emblémáivá váltak – csak néhány darab a mintegy száz kiállított tárgy közül.

 

„Ezen a kiállításon az olasz design történetének utóbbi ötven évét kíséreljük meg bemutatni, mégpedig a korszakot meghatározó tervezők és munkáik bemutatásán keresztül. A 21 Maestro munkásságát öt-öt emblematikus alkotás segítségével, kronologikus sorrendben mutatja be a kiállítás, végigvezetve ezáltal a látogatót a design szavakból és dolgokból, tárgyakból és koncepciókból, innovatív prototípusokból és újszerű nyelvezettel megalkotott tárgyakból álló történetén.

Természetesen nem kaphatott helyet ebben a kiállításban az olasz design összes fontos szereplője. De szerepelnek benne mindazok, akiket túlzás nélkül Maestri-nek nevezhetünk – mégpedig nem azért, mert iskolákat alapítottak vagy mert hallgatókat oktattak neves iskolákban, hanem mert a maga módján mindegyikük olyan újszerű gondolkodásmóddal dolgozott, mely más tervezők által továbbfejlesztve a társadalom folyamatos fejlődésének elősegítőjévé vált."

(Silvana Annicchiarico, Triennale Design Museum director))

 

A kiállításhoz október 5-én tárlatvezetés és más programok kapcsolódnak. 

 

A Design Hét Budapest fesztivál idén tizedik évébe lép; a jubileumi eseménysor 2013. szeptember 27. és október 6. között zajlik. A fesztivál védnöke a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, kiemelt szakmai partnere a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Terminál, szervezője a HIPAvilon Nonprofit Kft.

 

2013-ban a fesztivál a kortárs design határátlépéseivel foglalkozik, vagyis azokkal a közös halmazokkal, melyeket a design alkot az építészettel, képzőművészettel, kézművességgel vagy éppen a digitális technológiákkal. A kortárs design több meghatározó külső hatásnak köszönhetően az utóbbi években rendszeresen arra kényszerült, hogy újradefiniálja önmagát és új kifejezésmódokat keressen. A gazdasági válság az olcsóbb termékek iránti igényt növelte meg, a legújabb technológiáknak (például a 3D nyomtatásnak) köszönhetően ma már gyakorlatilag bárkiből lehet designer, ugyanakkor a szakma képviselői manapság olyan új szempontokat sem hagyhatnak figyelmen kívül, mint a szociális érzékenység vagy az újrafelhasználhatóság. Az utóbbi évek gazdasági, társadalmi és kulturális változásai, valamint a fogyasztói társadalom értékrendjének átalakulása újra előtérbe helyezték a kézműves technológiákat is, melyek eddig éles ellentétben álltak a design hagyományos értelmezésével, vagyis az ipari körülmények között készülő, sorozatgyártott termékek képével.

 

2013. szeptember 27 – november 24.

Maestri – az olasz design mesterei

Iparművészeti Múzeum 

 

http://www.imm.hu/

http://designhet.hu/2013/

https://www.facebook.com/budapestdesignweek

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük