Amennyiben még nem látták, de szeretnék megtekinteni, akkor még a héten, 2013. október 6-áig van rá lehetőségük. Érdemes megnézni.

 

Amennyiben még nem látták, de szeretnék megtekinteni, akkor még a héten, 2013. október 6-áig van rá lehetőségük. Érdemes megnézni.

 

A rendkívüli kiállítás mintegy 100 művészi kivitelű porcelán és lakk tárgy segítségével

a távoli Délkelet-Ázsiába, Vietnamba kalauzolja el a látogatókat. Vietnamban a porcelán- és a lakkművesség a nemzeti kultúra nagy hagyományokkal rendelkező, kiemelkedő és jelenleg is fejlődő művészeti ága. A tárlat hű másolatokban, egymás mellett mutatja be a régi, hagyományos porcelánokat, valamint a kortárs porcelántárgyak és lakk dísztárgyak sokaságát, megismertetve a látogatókat a klasszikus formákkal és mázakkal, dekorációs megoldásokkal.

 

A jellegzetes vietnami porcelán tárgyak elegánsan egyszerű formatípusait a bonyolult receptúrák szerint készült, egy-egy történelemi dinasztia uralkodói korszakára jellemző mázak teszik különlegessé. A sokszínű dekoráció, a hagyományos motívumok tropikus tájábrázolások, növények, virágok, fák stilizált mintáival gyönyörködtetnek. A hagyományos keleti lakkműves tárgyakon megcsodálható az aprólékos ezüst- és arany-berakás.

 

A Néprajzi Múzeum gyűjtőköre a kezdetektől fogva kiterjedt a Kelet hagyományos művészeti és iparművészeti tárgyainak gyűjtésére és tudományos feldolgozására. A Múzeum Ázsia-gyűjteménye ma mintegy 12 ezer tárgyat foglal magában. E tárgyak többsége a 19. század vége és a 20. század eleje közötti időszakból származik, alapját Xántus János 1868-1870-es kelet- és délkelet-ázsiai expedíciója vetette meg kétezer kínai, japán, thaiföldi, vietnami, indiai tárggyal. A kiállításon a Néprajzi Múzeum vietnami gyűjteményének egy unikális darabja is bemutatásra került.

 

„A Vietnami porcelán – törékeny múltidézés kiállítás célja, hogy e terület sajátos termékeit és művészi alkotásait, hagyományos és modern darabjait egyaránt közelebb hozza a magyar látogatókhoz. A vietnami kerámia jellegzetes szépsége az egyszerű formából, a szabadon alkalmazott zománcozott technikából, a különböző fajta terrakotta agyaggal való festésből és a sajátos barna és kék-fehér mintákból ered. A vietnami fazekas áruk mintázatában a trópusi természeti környezet és az ott lakó emberek hétköznapjainak egyes elemeit tükrözik.

 

A vietnami kerámia jelenleg kitüntetett szerepet játszik az ázsiai művészettörténetben és a gyűjtők körében egyaránt. Ez részben annak köszönhető, hogy a kínai, japán, koreai kerámiánál jóval kevesebbet tudunk róla és jóval kevesebb ilyen tárgy található a világ múzeumaiban és gyűjteményeiben, részben pedig annak, hogy az erős kínai hatás ellenére fejlődése sajátos és sok tekintetben egyéni utat járt be.

 

A kiállítás három kerámia központ – Bat Trang, Chu Dau és Bau Truc – termékeit mutatja be, emellett egy családi porcelánkészítő műhely – Minh Long – remekeit, valamint egy jellegzetes tecnológia, a zománcolás darabjait is a közönség elé tárja."

(részletek a kiállítás tablóiról)

 

Szeptemberben hivatalos látogatást tett Magyarországon őexcellenciája Truong Tan Sang, a Vietnami Szocialista Köztársaság elnöke. A látogatás célja a két ország közötti kulturális kapcsolatok és együttműködések megerősítése és fejlesztése, ennek jegyében készült a Néprajzi Múzeum új kiállítása.

 

2013. október 6-áig

Vietnami porcelán – törékeny múltidézés

Néprajzi Múzeum

 

http://neprajz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük