Elhalasztott holnap – bemutató

Új bemutatóra készül a Honvéd Együttes Színészkara! „Elhalasztott holnap" címmel látható október 3-án a Bethlen Téri Színházban Csizmadia Tibor rendezésében a Honvéd Együttes megújult Színészkarának új bemutatója.

 

Új bemutatóra készül a Honvéd Együttes Színészkara! „Elhalasztott holnap" címmel látható október 3-án a Bethlen Téri Színházban Csizmadia Tibor rendezésében a Honvéd Együttes megújult Színészkarának új bemutatója.

 

Elhalasztott holnap

… folyik piros vérem

dalszilánkok az első világháború idejéből.

Eke Angéla, Fazekas Júlia, Simon Andrea, Ágoston Péter, Márkus Sándor és Marofka Mátyás előadásában az első világháború katonadalai, prózai és verses szövegei frappáns és látványos színpadi látomásként jelennek meg.

 

Az első világháború közel száz évvel ezelőtti kitörése hazánk történelmét és a személyes sorsokat is egyaránt befolyásolta. Továbbörökítődtek történetei, arcai, kép- és dalfoszlányai.

Virágos csákóm, Vágják az erdei utat, Ha felülök a fekete gőzösre…, Ellőtték a jobb karomat…,Ha majd egyszer mindnyájan visszajönnek.

Olyan dalok címei ezek, amelyek slágerré lettek, amelyeket több millióan énekeltek, a fronton harcolókra vagy az otthon maradottakra gondolva. Bár a háborúról szól, a dalgyűjtemény megpróbálja a groteszkebb, vidámabb oldalát is megmutatni ennek azt időszaknak.

 

A dalok, a prózai és verses szövegek történetet rajzolnak ki a toborzástól és a katonaruha felhúzásától a frontra induláson és a búcsún keresztül a harcokban átélt feszültségekig és a bajtársak elvesztéséig. Mindennek a feszültségnek az átélését szolgálja Nemes Takách Kata tervezte színpadi látványvilág hol a báb eszközeivel, hol koreográfiával, máskor filmbejátszásokkal vagy animációval teszi plasztikussá a dalokban megfogalmazott érzéseket, gondolatokat. Az egy órás műsor végére összeáll egy történet, amely méltóképpen idézi meg a helytállást, a féltést, a feszültségeket és az átélt örömöket is.

 

Ma, amikor a műfajok keverednek, mikor a cross-over megszokottá válik a színpadon, mikor rock együttesek teljes színházi előadást csinálnak, mikor táncosok bátran megszólalnak egy táncjátékban természetes, hogy éneklő színészek színpadi eszköztárukat is bemutatják egy ilyen előadásban. Hat tehetséges színész, három lány és három fiú adja elő a dalokat és az azokat tagoló szövegeket, melyek mindegyike egy-egy frappáns színpadi „klippként" jelenik meg. Az első világháború közel száz évvel ez előtti kitörésére is emlékezik a műsor, arra az eseményre, mely mai napig hatóan befolyásolja hazánk történetét.

 

A Honvéd Együttes – Magyarország legrégebbi, 1949-ben alakult művészegyüttese – több tagozatú művészeti intézmény. Részei: a Honvéd Táncszínház, amelynek egységei a Tánckar, a Zenekar és a Színészkar, valamint a Honvéd Férfikar.

Az egyedülálló művészi közösség páratlan műfaji sokszínűségével látványos produkciókat kínál a hazai és külföldi közönségnek is. Számos, nemzetközi szinten is elismert művész pályája innen indult és ide kötődik ma is. A Honvéd Együttes érdemeit Magyar Művészetért Díjjal, Magyar Örökség Díjjal, valamint Prima Primissima-díjjal ismerték el. Művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán koreográfus, rendező, Kossuth-díjas, Kiváló Művész.

A Honvéd Táncszínház Színészkari repertoárja igen sokrétű: a társadalmi ünnepekhez, nemzeti-történelmi eseményekhez kapcsolódó zenés-irodalmi összeállítások épp úgy megtalálhatók benne, mint a szórakoztató zenés műsorok, vagy az interaktív gyermekprodukciók. A Színészkar szakmai munkáját 2012 óta művészeti tanácsadóként Csizmadia Tibor Jászai Mari-díjas rendező segíti.

 

2013. október 3. 19.30

Elhalasztott holnap – bemutató

Bethlen Téri Színház

1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.

 

Előadják: Eke Angéla, Fazekas Júlia, Simon Andrea, Ágoston Péter, Márkus Sándor, Marofka Mátyás.

Látvány: Nemes Takách Kata; Zenei vezető: Kiss Ferenc; Zenei munkatárs: Péterdi Péter; Korrepetitor: Lovas Gabriella; Koreográfus: Horváth Zsófia.

Rendező: Csizmadia Tibor

 

További előadások: november 7., december 13.

Jegyár: 2000 Ft; Támogatói jegyár (VII. kerületi lakosok számára): 1600 Ft; Kedvezményes jegyár (diák, nyugdíjas): 1200 Ft

Az előadás támogatója a Nemzeti Kulturális Alap. Partner: Bethlen Téri Színház

 

www.honvedart.hu

www.bethlenszinhaz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük