2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A SZLOVÁK INTÉZET BEMUTATTA IGLÓ VÁROSÁT

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52778"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Duna%20tv,%20Iglo%20varosa%20011.thumbnail.jpg" border="0" alt="Jana Tomková" title="Jana Tomková" width="75" height="100" /></a><span style="width: 73px" class="caption"><strong>Jana Tomková</strong></span></span></p><p>Jana Tomková, a budapesti Szlovák Intézet új igazgatója, Soňa Jelinková, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal vezetője, PhDr. Ján Volny, Igló polgármestere, Matúš Zeleny, a Porač Park igazgatója és Zuzana Kóšová közös sajtótájékoztatójukon bemutatták a magyar újságíróknak és az utazási irodásoknak Igló (Nová Spišské Ves) városát és a Szepesség legszebb vidékét a Szlovák Paradicsomban.

Jana TomkováJana Tomková

Jana Tomková, a budapesti Szlovák Intézet új igazgatója, Soňa Jelinková, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal vezetője, PhDr. Ján Volny, Igló polgármestere, Matúš Zeleny, a Porač Park igazgatója és Zuzana Kóšová közös sajtótájékoztatójukon bemutatták a magyar újságíróknak és az utazási irodásoknak Igló (Nová Spišské Ves) városát és a Szepesség legszebb vidékét a Szlovák Paradicsomban.

Jana TomkováJana Tomková

Jana Tomková, a budapesti Szlovák Intézet új igazgatója, Soňa Jelinková, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal vezetője, PhDr. Ján Volny, Igló polgármestere, Matúš Zeleny, a Porač Park igazgatója és Zuzana Kóšová közös sajtótájékoztatójukon bemutatták a magyar újságíróknak és az utazási irodásoknak Igló (Nová Spišské Ves) városát és a Szepesség legszebb vidékét a Szlovák Paradicsomban.

Az előadókAz előadók

A Szlovák Intézet udvarán fotókiállítás, népi szövőmesterség, a Čačina zenekar pergő ritmusú muzsikája és éneke, a táncospárok fellépése mellett idézte meg a gyönyörű Iglót. Utána megkóstoltuk a helyi körtepálinkát és az igazi szepesi derelyét.

SzövőnőSzövőnő

   A jelenlegi népszámlálás után a 38 ezer lakosú Igló (Nová Spišska Ves) a Szlovák Paradicsom kapujában fekszik. A mintegy százezer lakosú Szepeség központja Szlovákia észak-keleti részében, három nemzeti park karéjában. A 8. századtól magyar, német és szlovák ajkú emberek éltek itt, most javarészt szlovákok. A körzet látogatottságát elsősorban a múltjának és építészeti emlékeinek köszönheti. Nem véletlenül ez a leglátogatottabb vidék Szlovákiában. A polgármester örül a magyar látogatók egyre növekvő számának. Igló a határon túli együttműködés központja Miskolc testvérvárossal. Uniós pályázaton 1,6 millió eurót nyertek a térségi kapcsolatok fejlesztésére. A 8 km-re fekvő Relax Sportcentrum sok vendég elhelyezésére alkalmas.

  Szlovák népi zenekarSzlovák népi zenekar

Igló 1268 táján kapta a királyi városi kiváltságokat. Valaha gazdag volt érc- és nemesfémbányákban. Ezen kívül a gazdagságot Közép-Európa legnagyobb, legszebb főtere is bizonyította pompás gótikus és barokk épületeivel, templomaival.

 Bájos szlovák táncosnőBájos szlovák táncosnő

   Soňa Jelinková elmondta, hogy Igló egyben a határon túli együttműködés központja a vas-úttal, a gótikus úttal és a Szlovák Paradicsomban a téli-nyári kirándulások, sportok útvonalával. 18 lyukú golfpálya, kalandpark, télen 650 m hosszú, 220 m-es szintkülönbségű sípálya felvonókkal, szállodával, relaxációs és wellnes központtal létesült újonnan. A „fekete" turizmus miatt sokkal több magyar látogat oda, mint ahányat regisztrálni lehet. De örvendetes, hogy egyre több hazánkfia keresi fel a szépséges várost és környékét, a Szlovák Paradicsomot és az Iglót körülvevő térséget. Céljuk a fiatalok odacsábítása a minden hétvégi rendezvényekkel.

 

   Zuzana Kóšová, azaz Kós Zsuszanna vetített képes előadásában a város látnivalóit részletezte. Történelmi főterén sorjáznak a nevezetességek, mint az ország legmagasabb, 87 méteres templomtornya. A templom maga a 13. században épült, de a tornya 18. századi, és két óra van rajta. 1751-ben leégett, akkor újjáépítették. A magasabbik óra a környékbelieket, a másik a belvárosiakat tájékoztatja az idő múlásáról, nem lévén karóra az embereken. A templombelsőt a 16. századi Pál mester művei teszik széppé. A főtemplom előtt állították fel 1724 táján a Szűz Mária oszlopot. A Szepesség minden városában megtalálható oszlopokat az 1724-30 közötti pestisjárvány után emelték. Az ún. Tartományi Ház Mária Terézia korában épült. A Főtér legszebb dísze a barokk Városháza, ma rendezvények helyszíne. Nem messze tőle áll a szintén barokk, felújított temetőbejárat. Az 1905-ben épült Vigadóban kezdte pályáját Neményi Lili színésznő. Remek állapotban kápráztat el az 1893-ban épült, belül mozaikokkal borított görög katolikus templom, utána sorakozik fel az 1779-ből származó evangélikus templom is. Lévén 1100 férőhelyes, a Szlovák Filharmonikusok koncertjéül is szolgál. A modern Irgalmas Isten temploma arról nevezetes, hogy II. János Pál pápa ajándéka, egy nagy zöld üvegkereszt uralja. (Részletek a www.abelo.sk honlapon.)

 

   A városlátogatás fontos helyszíne még – pihenőként – az Állatkert 250 állata, 70 állatfajta bemutatásával. Megpihenhetünk a Szepesi Művészeti Galériában, a Vigadó Kisszínházában évi 150 gyerekelőadással, a Szepesi Régió Múzeumában, a fedett uszodában és strandon. Sportolási lehetőséget kínál a foci- és a teniszpálya, a jégstadion harmadikos osztályoktól kezdve a kisebbeknek is. A www.abelos.sk honlapon érdemes a kalandokat kiválasztani.

 

   Matúš Zeleny, a Porač Park igazgatója szerint a Szlovák Paradicsom négy nemzeti parkjában tíz gyönyörű, kirándulásra alkalmas szurdok, vízesés található. Három turista központja közül a leginkább látogatott az új Porač Park, mert itt a kirándulók vagy a pihenni és a sportokra vágyók, családok kellemesen, aktív pihenéssel is tölthetik az idejüket. Túraútvonalakat kínál a hegyekbe, a Hernád- vagy a Poprád-folyóhoz, de a középkori városok láncolatába is. Ilyenek: Késmárk, Szepesszombat (Spišská Sobota), Podolin (Podolínec), Ólubló (Stará L'ubovna), Lőcse (Levoča) a világ legnagyobb gótikus oltárával, Késmárk (Kežmarok) stb. Nagy élménynek kínálkozik a Vörös Kolostor a gyógynövényekkel kísérletező szerzetesekkel, és hozzá a tutajozás a Dunajec-folyón.

 

    Csomagajánlataikat megtaláljuk a www.poracpark.sk honlapon.

 

DOBI ILDIKÓ

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.