2022.05.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A „Szocializmus játékszerei”

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56377"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_318.thumbnail.jpeg" border="0" width="67" height="100" /></a></span>Működtethető modellekkel, kultikus játékokkal idézi fel egy kor játékiparát a „Szocializmus játékszerei" kiállítás a Közlekedési Múzeumban. A tárlat azt mutatja meg, hogy a milyen képet közvetített a gyermekek felé az élet minden területét uraló és irányító állam magáról - és milyenek is voltak valójában a szocialista ipar által gyártott játékok.</p> <p> 

Működtethető modellekkel, kultikus játékokkal idézi fel egy kor játékiparát a „Szocializmus játékszerei" kiállítás a Közlekedési Múzeumban. A tárlat azt mutatja meg, hogy a milyen képet közvetített a gyermekek felé az élet minden területét uraló és irányító állam magáról – és milyenek is voltak valójában a szocialista ipar által gyártott játékok.

 

Működtethető modellekkel, kultikus játékokkal idézi fel egy kor játékiparát a „Szocializmus játékszerei" kiállítás a Közlekedési Múzeumban. A tárlat azt mutatja meg, hogy a milyen képet közvetített a gyermekek felé az élet minden területét uraló és irányító állam magáról – és milyenek is voltak valójában a szocialista ipar által gyártott játékok.

 

A kiállítás felidézi a szocialista tábor, azaz a Szovjetunió, az NDK, Csehszlovákia, Lengyelország, Bulgária, Románia, Kína és természetesen Magyarország játékiparát, a hazánkban készült mechanikai játékokat és számos, ritkaságszámba menő, nagy értékű gyűjteményi darabot.

 

A játékok jelentős része a hiánygazdaság keretei között készült, gyakran inkább statisztikai célok kielégítésére szolgált, így e termékek nem egy esetben komoly esztétikai, minőségbeli problémákkal küzdöttek. Mindezek dacára sokak számára egy-egy játékszer azonban valóban máig emlegetett, kedves emlék maradt…

 

A tárlaton olyan, ma már kultikus játékok is láthatóak, mint a lábbal hajtott szovjet Moszkvicsok, a cseh és keletnémet autómodellek, a PIKO játékvasutak – vagy a magyar „slágertermékek": a Pénzverdei modellvasút illetve az évtizedeken keresztül változatlan formában, milliós példányszámban gyártott lendületautók, a futurisztikus küllemű holdjáró vagy a csilingelős mozdony.

 

Mindez nem csak „steril" múzeumi környezetben tekinthető meg, a kiállításban felidéznek egy 60-as évekbeli karácsonyi életképet, egy korabeli nappali szobát, ahol a gyerekek a karácsonyi ajándékokat bontogatják, és mindeközben az „új" diafilmeket nézik.

 

A játékok közül több – a modellvasút, és autóverseny pályák – a látogatók által működtethető.

 

A kiállításon a látogatók ízelítőt kapnak a kor játék-reklámozási technikáiból: korabeli plakátok- és MTI-fotók idézik meg az egykoron rendkívüli népszerűségnek örvendő játékvásárokat és játékkiállításokat.

 

A korabeli játékgyártást, játékkereskedelmet egykorú híradókon keresztül is megismerhetik az érdeklődők.

 

A kiállítás a Magángyűjtők Hónapja keretében, a Műszaki Örökség Program égisze alatt valósul meg, a programhoz csatlakozó gyűjtők ritka és korfestő kincseiből.

 

A „Szocializmus játékszerei" című tárlat 2011. december 8. és 2012. február 19. között látható a Közlekedési Múzeumban (XIV. kerület, Városligeti krt. 11.).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.