2022.szeptember.25. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A T-Kábel HDTV-vel jelentkezik – egyelőre nagyon új és viszonylag drága

6 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/10736"><img class="image thumbnail" src="/files/images/t-kabel.thumbnail.jpg" border="0" alt="1." title="1." width="100" height="71" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>1.</strong></span></span> <p>2008. március 11-én a Magyar Telekom Csoport tagjaként működő T- Kábel Magyarország Kft. elindította kereskedelmi HDTV szolgáltatását a saját hálózatával lefedett területeken,  azazBudapesten   a II.,  III.,  IV.,  VI.,  VII.,  VIII.,  IX.,  X.,  XI.,  XII.,  XIII.,  XIV.,  XV.,  XVI.,  XVII.,  XVIII.,  XIX.,  XX. és XXIII. kerületben, valamint a város agglomerációjában, Dunakeszin, Érden és Esztergomban. (A T-Kábel jelenleg nagyarányú VDSL fejlesztést hajt végre a budapesti XI. kerületben, itt különösen előnyösen telepíthető az új HDTV szolgáltatás is).</p><p>

 1.1.

2008. március 11-én a Magyar Telekom Csoport tagjaként működő T- Kábel Magyarország Kft. elindította kereskedelmi HDTV szolgáltatását a saját hálózatával lefedett területeken,  azazBudapesten   a II.,  III.,  IV.,  VI.,  VII.,  VIII.,  IX.,  X.,  XI.,  XII.,  XIII.,  XIV.,  XV.,  XVI.,  XVII.,  XVIII.,  XIX.,  XX. és XXIII. kerületben, valamint a város agglomerációjában, Dunakeszin, Érden és Esztergomban. (A T-Kábel jelenleg nagyarányú VDSL fejlesztést hajt végre a budapesti XI. kerületben, itt különösen előnyösen telepíthető az új HDTV szolgáltatás is).

 1.1.

2008. március 11-én a Magyar Telekom Csoport tagjaként működő T- Kábel Magyarország Kft. elindította kereskedelmi HDTV szolgáltatását a saját hálózatával lefedett területeken,  azazBudapesten   a II.,  III.,  IV.,  VI.,  VII.,  VIII.,  IX.,  X.,  XI.,  XII.,  XIII.,  XIV.,  XV.,  XVI.,  XVII.,  XVIII.,  XIX.,  XX. és XXIII. kerületben, valamint a város agglomerációjában, Dunakeszin, Érden és Esztergomban. (A T-Kábel jelenleg nagyarányú VDSL fejlesztést hajt végre a budapesti XI. kerületben, itt különösen előnyösen telepíthető az új HDTV szolgáltatás is).

Az új szolgáltatást  Lipp István,  a T-Kábel Magyarország Kft.  vezetője  és Winkler János, a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgató-helyettese, a Lakossági Szolgáltatások Üzletág vezetője ismertette.

2.2.A most induló HD (High Definition – nagyfelbontású) televíziózás a  T-Kábel 2005. óta elérhető digitális szolgáltatására épül, de még részletgazdagabb képet biztosít.  (A T-Kábel 220 ezer ügyfele közül ma már 40 ezren digitális szolgáltatásra fizetnek elő.)

A HDTV televíziós rendszer jellemző adatai az  ITU-R BT.709 szabvány szerint:

-vízszintes és függőleges felbontás:  min. kétszerese a hagyományos (SD) rendszerekének,

-képarány:  min. 16:9,

-képfrekvencia:  min. 50Hz,

-független világosság-, és szín-információ kezelés,

-megnövelt fényerejű és felületű képernyő,

-CD-minőségű sokcsatornás hang.

A HDTV vevőkészüléken előírt bemenetek:

-analóg YPbPr,

-HDMI vagy DVI,

-HDMI HD Multimedia Interface  digitális hang + digitális video egy kábelen,

-DVI Digital Video Interface  csak video átvitellel (a hangátvitel külön kábelen történik).

A készülék kötelezően támogatott video-formátumai:

-1.280×720/50  és 60Hz progresszív (720p) letapogatás,

-1.920×1.080/50  és  60Hz  váltottsoros (1.080i) letapogatás.

   A kiváló kép- és hangminőséget nyújtó  technológiával a nagyfelbontású televíziókon a valósághoz közelítő megjelenítésre nyílik lehetőség.

3.3.A HDTV szolgáltatásra alkalmas televíziókon  megjelenő kép ötször részletdúsabb, mint az eddig megszokott adások képe.  Az ilyen készülékeken megjelenített HDTV kép pixelszáma:  1920×1080,  szemben a jelenlegi 720×576 pixeles képpel,  a képformátum 16:9.   A hang is jobb minőségű,  5.1-es Dolby Digital minőségben élvezhető.

A szolgáltató megfogalmazása szerint; a HDTV "új realizmus" megjelenését jelenti a televíziózásban, hasonló váltásnak tekinthető, mint a fekete-fehérről a színes tévére való átállás.

Mire van szükség a HDTV vételhez?

A kódolt HD-adás vételéhez szükség van egy

-„full HD", „HD ready" vagy „HD TV" jelzésű tv-vevőre,

-egy ún. Set Top Boxra (kiegészítő készülékre),

     a jelenlegi digitális adásokhoz tartozó set-top-box nem alkalmazható, de HDTV előfizetés esetén a társaság

     lecseréli azt megfelelőre,

     a jelenlegi 8 digitális mini-csomaghoz csatlakozik a HDTV csomag kilencedikként,

-valamint a kiegészítőhöz tartozó dekódoló kártyára.

4.4.Az Intec gyártmányú set-top-boxot és a kártyát a T-Kábel biztosítja a HDTV-re előfizető ügyfelek számára ( a kiegészítő készülék jelenleg nem kerül az előfizető birtokába).

Mi az ára az újfajta élménynek?

1.990 Ft  a HD csomag előfizetési díja, plusz

tévé készülékenként  2.300 Ft,  a set-top-boxok havi bérleti díja (ÁFA-val együtt).

Winkler János vezérigazgató-helyettes rámutatott, a Magyarországon vezető pozícióban levő vállalat törekvése, hogy a felhasználók számára érdekes, újdonságot és új élményeket biztosító megoldásokat a lehető leghamarabb elérhetővé tegye.

5.5.A HDTV generációváltást jelent, olyan kép- és hangminőséget kínál a nézőnek, amely korábban tévézés közben elképzelhetetlen volt.  Egy induló, teljesen új korszak elején ezek még csak az első lépések.  A jövőben a felhasználói élmény kerül előtérbe olyan további újdonságokkal, mint pl. az IPTV-n keresztüli HDTV-vel is.

A törekvés;  lehető legtöbb ügyfelüknek elérhetővé tenni a tökéletes „házi-mozizást".

Milyen műsorokat nézhetünk HDTV-ben?

A T-Kábel HD csomagja a következő csatornákat tartalmazza a márciusi induláskor:

Filmbox HD:   Közép-Európa első HD minőségű filmcsatornája, melyen a nap 24 órájában magyar nyelvű mozifilmeket láthatunk,

-History Channel HD:   angol nyelvű dokumentumfilm csatorna, melyen a történelem legmeghatározóbb eseményei, alakjai, a történelem és a világ alakulásának legfontosabb pillanatai elevenednek meg,

Voom HD:   szórakoztató és életmódcsatorna angolul.  Kínálatában a különleges sportok, (motorsport, snowboard, vízisí, szörf)  divat,  szépségápolás,  egészséges életmód, könnyűzenei koncertek találhatók.

A T-Kábel a kínálat további folyamatos bővítését ígéri,  a pekingi olimpia eseményeit is HDTV minőségben lehet majd követni.   A 2008 során tervezett új csatornák;  az Eurosport HD és a Magyar Televízió HD csatornája.

Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott;  a társaság számára néhány 10-millió Ft beruházást jelentett az új szolgáltatás beindítása, az év végéig várható előfizető-szám a műsorkínálat függvényében alakulhat.

A T-Kábel vezetői büszkén jelentették;  a március 11-én  8.00-val indult HD csomag szolgáltatásra a tájékoztató 10- órás kezdetéig már két ügyfél is jelentkezett….

Közölték, a közeljövőben a társaság set-top-boxai alkalmasak lesznek a műsor rögzítésére is (PVR képesség) és várhatóan bevezetésre kerül a  NVoD (Near Video on Demand),  amellyel egy programnak több másolata párhuzamosan látható, időeltolással, az előfizető választása szerinti időponttól.

http://www.t-kabel.hu/

Telefonos ügyfélszolgálat1298

Harmat Lajos

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.