2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A táncháztól a világzenéig – a népzene ünnepe a Müpában

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/98223"><img class="image image-preview" src="/files/images/index_652.jpg" border="0" alt="Téka Együttes (c) Pataky Zsolt" title="Téka Együttes (c) Pataky Zsolt" width="482" height="322" /></a><span style="width: 480px" class="caption"><strong>Téka Együttes (c) Pataky Zsolt</strong></span></span>Január 30-án immár kilencedik alkalommal kerül a figyelem középpontjába a magyar népzene - és az abból merítő világzene - a Müpa hangversenytermében és előcsarnokában, gálakoncerttel, táncházzal és délutáni gyerekprogramokkal. </p> <p> 

Téka Együttes (c) Pataky ZsoltTéka Együttes (c) Pataky ZsoltJanuár 30-án immár kilencedik alkalommal kerül a figyelem középpontjába a magyar népzene – és az abból merítő világzene – a Müpa hangversenytermében és előcsarnokában, gálakoncerttel, táncházzal és délutáni gyerekprogramokkal.

 

Téka Együttes (c) Pataky ZsoltTéka Együttes (c) Pataky ZsoltJanuár 30-án immár kilencedik alkalommal kerül a figyelem középpontjába a magyar népzene – és az abból merítő világzene – a Müpa hangversenytermében és előcsarnokában, gálakoncerttel, táncházzal és délutáni gyerekprogramokkal.

 

A műfaj nagy öregjei és ifjú titánjai, az ortodoxok és a kísérletezők, az akusztikus és az elektronikus hangzás hívei, a magyar, a délszláv és a cigány hagyomány éltetői gondoskodnak idén is a rendkívüli színvonalról.

Ahogyan a régi időkben a parasztházak és nemesi kúriák legbecsesebb értékeit őrizték a tékában, úgy óvja – s egyben teszi közkinccsé – már közel negyven éve a Téka Együttes a magyar népzene autentikus hangvételét. De „a név kötelezi" a Khamoro Budapest Bandet is, hogy a Nap módján ragyogjanak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gyökerű cigányzene-feldolgozásai. A magyar népzenében és a magyar jazzben egyaránt megkerülhetetlen Dresch Mihály két új formációban is színpadra lép: a Dresch Misi Vonós Kvartettben ifj. Csoóri Sándor hegedűs, Brasnyó Antal brácsás és Bognár Antal nagybőgős társaságában emelkedik a műfaji határok fölé, Vizeli Balázs, Dresch Mihály és Tintér Gabriella zenekara pedig a moldvai muzsika felé szárnyal. Az újabban alakult együttesek közé tartozik a Babra is a maga magyar, örmény, bolgár és cigányzenei hatásokat tükröző délszláv tamburazenéjével. Balogh Kálmán és Lukács Miklós Cimbalom Duója immár a nemzetközi színtéren is jegyzett: egyike volt a 2015-ös WOMEX fellépőinek. Két lenyűgöző tudású cimbalmos kölcsönös inspirációja szabadít fel olyan energiát, mellyel már-már a hangszerük korlátait feszegetik. A műfaj határait bizonyára a Fókatelep fogja a leghangosabban ostromolni a feldolgozott népzene, a sanzon és a pszichedelikus rock felkavaró ötvözetével.

A népzene ünnepe

2016. január 30. szombat 19:30 – 22:00

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

 

Közreműködők:

Téka Együttes

Khamoro Budapest Band

Dresch Misi Vonós Quartet

Fókatelep

Cimbalom Duó

Vizeli Balázs, Dresch Mihály és Tintér Gabriella és zenekara

Babra

 

További információ: https://www.mupa.hu/program/a-nepzene-unnepe-a-tanchaztol-a-vilagzeneig-2016-01-30_19-30-bbnh

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.