Interaktiv iskolatáblaInteraktiv iskolatábla

A hazai közoktatás jelentős lépéseket tesz, hogy a korszerű prezentáció-technológiai berendezéseket beépítse az iskolák napi gyakorlatába.

 

 Interaktiv iskolatáblaInteraktiv iskolatábla

A hazai közoktatás jelentős lépéseket tesz, hogy a korszerű prezentáció-technológiai berendezéseket beépítse az iskolák napi gyakorlatába.

 

Az intézményekben mind gyakoribbá válik a projektorok és interaktív táblák használata, melyek bevezetésére hamarosan uniós források is rendelkezésre állnak. Nem mindegy azonban, milyen készülékek kerülnek az egyes előadótermekbe, mert a nem megfelelőek akár egészségkárosító hatással is lehetnek. A szigetország táblatendereiért is felelős Brit Oktatástechnológiai és Kommunikációs Ügynökség, (Becta) a közelmúltban közzétette kutatásainak eredményeit és ajánlásait.

A közelmúltban közzétette iskolákban használatos projektorokra vonatkozó felmérésének eredményeit és ajánlásait a brit kormány oktatástechnológiai referenseként dolgozó Becta. E szerint messze nem mindegy, milyen projektorok dolgoznak az egyes iskolákban, hiszen az üzleti és az iskolai prezentáció elvárásai különböznek. Az ajánlás két fontos szempontra mutat rá – ismertette a dokumentumot Tóth Gábor, a 3M hazai leányvállalatának szakértője. Az egyik a felbontás, a másik a vetítési távolság kérdése.

Az interaktiv projectorAz interaktiv projectorFelbontás tekintetében a Becta interaktív táblákhoz minimálisan XGA (1024×768) felbontást ajánl, miközben felhívja a figyelmet egyes projektorok megtévesztő felirataira. A cég szerint beszerzéskor mindenképpen a „true", illetve „nature" – vagyis valódi – XGA felbontásút érdemes vásárolni, mert ennél kisebb felbontásban elvesznek a finomabb részletek.

A vetítési távolság és a fényerő kérdésében a Becta a következőket fogalmazza meg: fontos, hogy a felhasználók tisztában legyenek a prezentációs technológia biztonsági vonatkozásaival. Potenciálisan minden projektor okozhat szemsérülést, így a következő egyszerű tanácsokat érdemes megfogadni:

  • Az előadó (akár diák, akár oktató) ne nézzen közvetlenül a fénysugár forráspontjába
  • Ha a fénysugárban áll, néhány másodpercnél hosszabb ideig ne nézzen a hallgatóság felé közvetlenül
  • Az előadónak ajánlott a vetített fénysugárnak háttal állni, ha lehetséges
  • Projektor használatakor a gyermekek mellett mindig legyen felnőtt felügyelő
  • Használjon világosságcsökkentő eszközt prezentáláskor, ha a projektorral szemben áll
  • A projektort a vetített felülethez a lehető legközelebb érdemes felállítani, elkerülendő, hogy a fény a felhasználó látómezejébe kerüljön
  • Ajánlott ezeket a tanácsokat emlékeztetőképpen kifüggeszteni a projektorral ellátott termekben.

A legtöbb osztályteremben az 1500 ANSI lumenes erősségű projektor tökéletesen elegendő, ez alól legfeljebb a különleges fényviszonyokkal rendelkező termek lehetnek kivételek, ám ez esetben is ajánlott inkább a terem elsötétítése, mint a projektor fényerejének a növelése. Fontos, hogy a környező fényforrásokat kikapcsoljuk, ne csak tompítsuk.

Fontos tudni továbbá, hogy a hagyományos technológiájú projektorok vetítési távolsága egy átlagos iskolai tábla méreteit figyelembe véve 2-4 méter közé esik, a projektor pedig a vászon magasságában, az előadó szemmagassága alatt helyezkedik el. Ez megfelelő lehet egy néhány perces, vagy egyórás vállalati bemutató esetén, de a napi 6-8 órás üzemű tantermi körülményeknek nem, mert ez esetben igen nehéz elkerülni, hogy az előadást tartó alkalmanként közvetlenül a fényforrásba nézzen. Ilyen helyszínekre ezért érdemes – a Becta ajánlásának értelmében is – szuperközeli vetítési technológiát, illetve a tábla fölé elhelyezett, karos projektort használni, mely utóbbiak nem csak a szemkárosodást küszöbölik ki, de a zavaró árnyékokat is kizárják az előadásból.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük