2014. február 1-jén 10 órakor dobokkal, oroszlánokkal, sárkányokkal indul a Holdújév Fesztivál. Távol-keleti és magyar művészek, artisták, zenészek, sportolók együtt köszöntik a Ló Évét a Millenárison.

 

2014. február 1-jén 10 órakor dobokkal, oroszlánokkal, sárkányokkal indul a Holdújév Fesztivál. Távol-keleti és magyar művészek, artisták, zenészek, sportolók együtt köszöntik a Ló Évét a Millenárison.

 

Kung-fu Kupa, kínai orvoslás, gyermekprogramok, kiállítások, kalligráfia, a távol-keleti konyha ízei, koncertek, Magyarországon még sosem vetített filmek, különleges előadások és művészeti bemutatók várnak minden érdeklődőt. A fesztivál csúcspontjaként a világhírű Henan Art Group varázsol fantasztikus hangulatot a színpadra. 

 

Az Európai Integrációs Alap támogatásával, a Szubjektív Értékek Alapítvány és a Kínai Művészeti Központ által szervezett rendezvényen a Magyarországon működő, Kínával, és a Távol-Kelettel foglalkozó civil-, kulturális-, és művészeti szervezetek, intézmények ismét egy nagyszabású kulturális programot valósítanak meg közösen. A szervezők célja, hogy a változatos programokkal közelebb hozzák a magyar emberekhez a távol-keleti kultúrát.

 

„2013-ban csaknem 10000 ember látogatott el a Millenárisra, hogy megünnepelje a Holdújévet. Idén még színesebb programokkal készülünk, hogy a résztvevő szervezetek és művészek közreműködésével felejthetetlen napot szerzünk a fesztivál vendégeinek. A szórakoztatás mellett szeretnénk felhívni a közönség figyelmét a kulturális sokszínűségre, és jobban megismertetni a magyar társadalmat a migráns közösségekkel". – mondta el Lőrincz Marcell, a Szubjektív Értékek Alapítvány elnöke.

 

 „A Holdújév Fesztiválon a legfontosabb célunk a közös ünneplés, így szívből köszönöm a közreműködő szervezetek részvételét. Valóban minden korosztály számára, 1-től 99 éves korig készülünk programokkal. A zenei sokszínűség jegyében a nagyszínpadon fellépnek Ágoston Béla zenei formációi, a Magyar Kínai Zenekar, műsort ad a Koreai Kulturális Központ, de fellépnek a Zeneakadémia ázsiai növendékei is. Az előadóteremben sinológusok és Távol-Kelet szakértők váltják egymást, akiktől magyar és kínai kultuszokról, illemről, mesékről és mondákról is hallhatunk.

A tematikus programhelyszínek egész nap játékokkal, kulturális és sport programokkal várják a résztvevőket. A vállalkozó kedvűek összemérhetik tudásukat Mérő Csaba tízszeres magyar gó bajnokokkal; a ping-pong asztaloknál pedig Wei JinQiu mester várja a kihívókat. A harcművészet szerelmesei a különböző stílusok és iskolák bemutatói mellett közös gyakorláson is részt vehetnek. Az esti Gálára pedig a Henan Art Group 40 fős érdemes művésze érkezik a kínai ZhengZhou-ból, hogy elkápráztassa a közönséget" – adott ízelítőt a programokból Cserkész Gábor, a Kínai Művészeti Központ elnöke.

 

A Holdújév fesztiválon bemutatkoznak kínai és koreai kultúrával és nyelvoktatással foglalkozó szervezetek és oktatási intézmények, de a szervezők könyvbemutatókkal, és a távol-keleti konyha remekeivel is készülnek.

 

A programok 2014. február 1-jén, szombaton 10.00 órától kezdődnek a Millenáris Park B csarnokában. Részletes információ a rendezvény facebook oldalán, valamint a Holdújév oldalon olvashatók. A nap házigazdái Simon Adrienn és Jáksó László.

A belépés minden programra ingyenes.

 

A Fesztivál kulturális programjaiban a Kínai Művészeti Központ, az Antall József Tudásközpont, a Budapesti Corvinus Egyetem Kína Központ, az ELTE Konfuciusz Intézet, a Kínai Kalligráfia és Festészeti Iskola, a Rizspalánta Alapítvány, a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet, a Magyar Wushu Egyesület és harcművészeti iskolák, az Öt Elem WuShu Egyesület és taiji iskolák, a Magyar-Kínai Asztalitenisz Klub, az Oriental Herbs – Dr. Chen Patika, a Közép Európai Hagyományos Kínai Orvoslás Egyesület, az azsiaport.hu, a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézet,a Magyar Tradicionális Kungfu és WuShu Szakszövetség és tagszervezetei, a Henan Art Group, Magyarországon Élő Kínai Nők Szövetsége, a Csillagfény (Xingguang) Kórus, Xin DaoBao – Új Szemle, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Keleti Nyelvek Iskolája, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, 1000 Tea, Magyar Kínai Baráti Társaság, Nagy Fal Magyar Kínai Barátság Egyesület, WINK működik közre.

 

Részletes program

10:00 – Kapunyitás

11:00 – Ünnepélyes megnyitó

NAGYSZÍNPAD

11:00 – Ünnepi Vonulás és Oroszlántánc

11:00-13:30

Oroszlántánc és kungfu bemutatók

Koreai kultúra, a Koreai Kulturális Központ műsora

Magyarországi kínaiak és művészek műsorai

Taiji és QiGong bemutatók

Magyar-Kínai Zenekar Ágoston Béla vezetésével

13:30 – Ünnepi Vonulás és Oroszlántánc

13:30-16:00

A Zeneakadémia ázsiai növendékeinek koncertje (Liszt Ferenc Zeneakadémia)

Koreai kultúra, a Koreai Kulturális Központ műsora

Taiji és QiGong bemutatók

Magyar-Kínai Zenekar (Kínai Művészeti Központ)

Magyarországi kínaiak és művészek műsorai

16:30 – Ünnepi Vonulás és Oroszlántánc

16:30-18:00

Oroszlántánc és kungfu bemutatók

Koreai kultúra, a Koreai Kulturális Központ műsora

A Zeneakadémia ázsiai növendékeinek koncertje

19:00-21:00 – a Henan Art Group Társulat és a Magyarországon élő kínai művészek és fellépők ünnepi nagyszínpadi műsora.

 

Ezen kívül egész napos interaktív programok, kiállítások, könyvbemutatók valamint az előadóteremben minden órában előadások várják az érdeklődőket.

 

2014. február 1.

Holdújév Fesztivál

Millenáris

 

www.facebook.com/holdujev

www.holdujev.hu

 

Lantai József